Sony klar med tre nye Xperia-telefoner med bedre kamera og lyd

Den japanske elektronikgigant udnytter ekspertisen fra hele koncernen i sine nye smartphones i flere prisklasser og understreger, at selskabet på ingen måde har tænkt sig at opgive kampen.

Sonys mobilchef, Mitsuya Kishida, præsenterer den nye toptelefon, Xperia 1 III, som dermed er tredje generation af Xperia 1-topserien. Sony lancerede serien for tre år siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sony
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre nye Xperia-smartphones med vægt på bedre kameraegenskaber og lyd bliver den japanske elektronikgigant Sonys slagnummer for at sikre sig en større andel af mobilmarkedet.

Onsdag morgen lancerede Sony i en optaget præsentation fra hovedkontoret i Tokyo to nye toptelefoner – Xperia 1 III og kompaktudgaven Xperia 5 III – samt en Xperia 10 III-telefon i mellemklasseprislejet, som arver mange af topmodellernes egenskaber. De vil alle være i handlen fra »tidlig sommer«.

Meget bedre autofokus og 360-graderslyd

Priserne er endnu ukendte, men Sony udnytter sin ekspertise inden for kameraer og lyd fra den store koncern, som tælles også Sony Music, Sony Pictures og spilkonsollen Playstation.

Telefonerne, som alle er klar til det datahurtige 5G-mobilnet, får endnu bedre autofokus, som betyder, at man kan klikke på skærmen, som er i det aflange 21:9-format, og fastlåse den del af et motiv, som kameraet skal fokusere på, uanset at det bevæger sig med stor hastighed. Sonys mobilchef, Mitsuya Kishida, kalder det »Sonys hidtil bedste«, fordi kameraerne samtidig bruger løs af teknologien i »rigtige« Sonys Alpha-kameraer.

Mobilkameraerne har en brændvidde på op til 105 millimeter.

Samtidig kan Xperia-telefonerne for første gang gennem de indbyggede stereohøjttalere gengive 360-graderslyd, så lyden kommer fra den retning, som den er tiltænkt ved optagelsen, når man ser film. En ny 360 Spatial Sound-funktion kan give mere dybde i musik optaget i stereo.

Det er nu muligt at fastlåse fokus på en bestemt del af et motiv, selv om det bevæger sig hurtigt, så det hele tiden står skarpt på optagelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sony.

Slut med slør

Xperia 1 III er toptelefonen, mens Xperia 5 III er den kompakte – altså fysisk lidt mindre – udgave, som ellers rummer de samme egenskaber men går efter dem, der ikke vil have en helt så stor skærm.

Skærmene er på henholdsvis 6,5 og 6,1 tommer.

Begge telefoner har glasklar OLED-skærm i ultra-HD-opløsning på Xperia 1 III og fuld-HD-opløsning på Xperia 5 III. Begge har HDR-farveforbedringsteknologien og en opdateringshastighed på 120 hertz, så man undgår slør, når man for eksempel spiller spil, hvor tingene bevæger sig meget hurtigt. Skærmen er fremstillet af det hidtil stærkeste Gorilla Glass, og motoren i telefonerne er en Qualcomm Snapdragon 888 5G-processor, samtidig med at Sony lover, at batterilevetiden nu er oppe på tre år.

Xperia 1 III og 5 III har begge en separat, fysisk knap til at tage billeder med. Som på et traditionelt kamera kan den trykkes halvvejs ned, så man selv fastholder et motiv.

Xperia 5 III er lillebror til Xperia 1 III, har en lidt mindre skærm på »kun« 6,1 tommer men rummer ellers stort set det samme som storebror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sony.

Endnu mere kompakt lillebror

Alle tre telefoner kommer med Googles mobilsoftware i seneste udgave, Android 11, med Sonys tilpasninger og forbedringer lagt ovenpå og er både vandafvisende og støvtætte.

De bevarer 3,5 mm-hovedtelefonstikket, som mange andre mobilproducenter har fjernet, så man udelukkende dér kan bruge trådløse hovedtelefoner eller ørepropper.

Xperia 10 III har en skærm på 6,0 tommer og er stadig med OLED-skærm, som dog kun har en opdateringsfrekvens på 60 hertz. Også den er en 5G-telefon og er udstyret med tre kameraer – hovedobjektivet klarer en opløsning på 12 megapixler. Også her bevares hovedtelefonstikket.

Motoren er en Qualcomm Snapdragon 690 5G-processor

Xperia 10 III er den kompakte udgave af toptelefonerne og ligger dermed i et prisleje, som flere vil kaste sig over. Her får man de fleste af topmodellernes funktioner med alligevel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sony.

Hård konkurrence koster LGs mobilliv

Vi skal helt tilbage til 1. halvår 2018 for at finde Sony på top 5-listen over solgte smartphones i Danmark. Dengang målte analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, Sonys danske markedsandel på smartphones til to procent og dermed en femteplads.

Sony har haft en del succes med at lave fysisk mindre udgaver af sine toptelefoner og dermed ramme et andet marked, end toptelefonerne gør. Alligevel har det været svært for den japanske gigant at få ordentligt fat, og flere gange har det været på tale at trække sig fra mobilproduktionen.

Mobilmarkedet er hårdt at være på, for konkurrencen er skarp.

Det fik forleden den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics til at melde ud, at den lukker sin mobilproduktion fra 31. juli efter mange år med underskud. LG producerer, ligesom Sony, Android-telefoner og har, også ligesom Sony, forsøgt at skille sig ud gennem årene ved at gentænke design og form ud over de almindelige forbedringer af telefon og kamera.

Smartphonemarkedet domineres af sydkoreanske Samsung og amerikanske Apple.

Apple vil 20. april holde sin forårspræsentation. Her er nye iPad Pro-tablets og nye Mac-pc'er – formodentlig både iMac og Macbook Pro – på programmet. Først til efteråret kommer der nye iPhones, denne gang iPhone 13.