LG har igen og igen prøvet at forny smartphonen – nu er det slut

Den sydkoreanske elektronikgigant, som også er en kæmpe inden for fladskærms-tv, lukker til sommer sin mobilproduktion. Det vil udløse flere ændringer af styrkeforholdene på mobilmarkedet.

LG Electronics var først med buede telefoner, her G Flex 2 fra 2015, fordi den sydkoreanske elektronikgigant hele tiden har eksperimenteret med nyskabelser – også selv om de ikke alle blev et hit. Arkivfoto: Britta Pedersen/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De har været verdens tredjestørste smartphoneproducent, og det har ofte været her, at nyskabelser er blevet bragt på markedet. Nu trykker LG Electronics på slukknappen og forlader mobilmarkedet, og det kan medføre flere ændringer i styrkeforholdene.

Mange års kamp for at få overskud på et marked med voldsom konkurrence slutter 31. juli, når den sydkoreanske elektronikgigant, som også er en af de helt store fladskærms-tv-producenter, lukker sin mobilproduktion efter forgæves at have forsøgt at sælge den.

Dermed vil Samsung og Apple, som i forvejen sidder på de to store bidder af mobilkagen, kunne udvide forretningen blandt toptelefonerne, mens det på markedet for mellempristelefoner, hvor LG har ligget godt, bliver Samsung, Motorola, kinesiske Xiaomi og finske HMD, der laver Nokia-telefonerne, som vil nyde godt af LGs farvel.

Kun to procent af mobilmarkedet

LGs andel af smartphonesalget lå i 2020 på blot to procent på verdensplan, hvor LG i 2013 var verdens tredjestørste smartphoneproducent efter Samsung og Apple.

LG solgte i 2020 i alt 23 millioner smartphones mod Samsungs 266,7 millioner og Apples 206,1 millioner telefoner. Det placerer LG som verdens 11. største mobilproducent, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

LGs beslutning om at lukke mobildivisionen kan smitte af på den japanske elektronikgigant Sony, der ligeledes har rumsteret med tankerne om at kaste håndklædet i ringen på mobilmarkedet.

I forvejen er kinesiske Huawei, som i lange tider har været verdens tredjestørste og en kort overgang nåede at blive næststørste mobilproducent, rullet kraftigt tilbage af de amerikanske sanktioner. USA betragter Huawei som en national sikkerhedstrussel og blokerer derfor for, at Huawei kan købe vigtige mobilkomponenter og bruge Googles Android-mobilsoftware.

I 2015 præsenterede LG Electronics sin G5-telefon, hvor man let kunne skifte dele af den ud i et sindrigt system, så man f.eks. kunne skifte batteri, koble bedre højttalere på o.s.v. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toni Albir/EPA/Ritzau Scanpix.

Konstante forsøg på at skabe nyt

LG, der ligesom Samsung og Huawei producerer mobiltelefoner med Android, har igennem mange år forsøgt at skille sig ud fra mængden med telefoner som G7, G8, V40 og V50 samt senest Velvet- og Wing-modeller, men det har ikke skabt noget gennembrud.

Så sent som i januar i år fremviste LG en prototype af en mobiltelefon, hvor skærmen kan rulles ud og dermed blive langt større, når man har brug for det. På samme måde har LG gang på gang forsøgt sig med noget nyt – nye skærmformater på telefonerne, buede telefoner, muligheden for at koble ekstra eller kraftigere udstyr på som moduler, telefoner med dobbelt skærm osv.

Noget er slået igennem, andet er blevet glemt igen.

LG har de seneste fem år haft et samlet underskud på omkring 5 billioner won (27,8 milliarder kroner) på sin mobilproduktion, og der har flere gange været snak om, at LG ville neddrosle eller frasælge den efter underskud 23 kvartaler i træk.