Socialdemokratisk netavis gik efter servitrice i bøfhus-strid: Nu har avisen fået kritik af Pressenævnet

Initiativtageren til et opråb fra medarbejderne i Jensens Bøfhus om en strid med 3F blev hængt ud i den socialdemokratiske netavis Pio. Nu udtaler Pressenævnet kritik af artiklen.

Marwa Hassan er medarbejder på Jensens Bøfhus og studerende. Men hun er også genstand for intens interesse fra Netavisen Pios side. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Horn/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske netavis Pio får nu kritik af Pressenævnet for en artikel om en ung servitrice fra Jensens Bøfhus.

23-årige Marwa Hassan, der er studerende på Aalborg Universitet og samtidig arbejder i bøfkæden, tog sidste år initiativ til en underskriftindsamling blandt medarbejderne i restaurantkæden, der var mærket af en konflikt med fagforbundet 3F. Konflikten betød, at de ikke kunne få lønkompensation.

Kort tid efter at opråbet blev offentliggjort, bragte Netavisen Pio en artikel, hvor Marwa Hassans motiver for at starte opråbet blev mistænkeliggjort.

Der blev i artiklen spekuleret i, om initiativet til opråbet fra Marwa Hassan var »udført i samarbejde med – eller på opfordring fra – Venstre på Christiansborg« eller »udført i samarbejde med – eller på opfordring fra – ledelsen på Jensens Bøfhus«. Noget Marwa Hassan har afvist over for Berlingske.

Flere artikler om hende blev publiceret, og Berlingske har tidligere beskrevet, at 3F aktivt promoverede artiklerne. En kommunikationsrådgiver hos 3F betalte 21.000 kroner for at promovere artiklerne på en af deres facebooksider »Store Bøffer, Små Hjerter«.

I kølvandet på forløbet indleverede Marwa Hassan en 29-siders lang klage til Pressenævnet, som nu udtaler kritik af Netavisen Pio.

»To timer inden offentliggørelsen af den første artikel skrev Netavisen Pio en mail til talspersonen med flere spørgsmål til sagen. Mailen indeholdt ingen svarfrist, og artiklen blev offentliggjort, uden at Netavisen Pio havde hørt fra talspersonen. Pressenævnet kritiserer Netavisen Pio for den utilstrækkelige forelæggelse, som medførte, at Netavisen Pio bragte en forkert oplysning i den første artikel,« fremgår det af kendelsen.

Marwa Hassan føler sig uretfærdigt behandlet af Netavisen Pio og 3F. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Horn/Ritzau Scanpix.

For Marwa Hassan er pressenævnets afgørelse et lille plaster på såret, men hun er »uden at lyde bitter« meget skuffet.

»Pressenævnet har i flere tilfælde givet mig ret i, at Netavisen Pio har bragt usandheder og små justeringer af virkeligheden i deres artikler, men desværre har de ikke udtalt kritik for det,« siger hun.

»Jeg mener fortsat, at Netavisen Pio har forsøgt at begå et karaktermord på mig og knægte min ytringsfrihed på en uordentligt måde, og med kun det ene kritikpunkt viser det, at de kan slippe afsted med at gøre det,« siger hun videre.

Hun er fortsat rystet over, at hendes tidligere baggrund i Venstre som medlem i ungdomspartiet og hjælper til nogle valg skal være genstand for, at hun bliver mistænkeliggjort.

»Vi kom jo ud med det her opråb, fordi vi reelt ikke fik noget i løn og var frustrerede. Det var et råb om hjælp, hvorefter jeg bliver tromlet ned af Netavisen Pio,« siger hun.

Hun understreger dog, at hun er taknemmelig for, at Pressenævnet har været så grundige med at vurdere hendes lange klage.

»Jeg tror bare, at hele den her sag har taget rigtig hårdt på mig, så jeg skal lige synke den her kendelse,« siger hun.

Netavisen Pio beklager

Chefredaktør for Netavisen Pio, Niels Jespersen, vil tage kritikken fra Pressenævnet til efterretning.

»Vi tager altid kritik fra Pressenævnet alvorligt. Vi beklager, at vi ikke gav Marwa Hassan en tidsfrist. Det vil vi bestræbe os på at blive bedre til fremover,« skriver han i en e-mail.

Berlingske har også foreholdt Niels Jespersen Marwa Hassans fortolkning af kendelsen. Til det skriver han:

»Den læsning af kendelsen må stå for Marwa Hassans egen regning. Jeg forholder mig til, at Netavisen Pio har fået kritik på ét af Marwa Hassans mange klagepunkter, nemlig utilstrækkelig forelæggelse.«

Han afviser desuden, at Netavisen Pio skulle være ude på at karaktermyrde Marwa Hassan, knægte hendes ytringsfrihed og tromle hende ned.

»Det er heller ikke Pressenævnets vurdering,« siger han.

Konflikten har kostet 20 millioner kroner

For et år siden iværksatte fagforbundet 3F en konflikt mod Jensens Bøfhus, fordi bøfkæden havde revet sig ud af den gamle overenskomst med fagforbundet. Konflikten betød imidlertid, at over hundrede ansatte i bøfhuset ikke havde adgang til lønkompensation. Ifølge Jensens Bøfhus direktør, Anders Nikolaisen, kostede konflikten bøfkæden over 20 millioner kroner i 2020.

Derfor gik han til Arbejdsretten med anklagen om, at 3F-konflikten var ulovlig, fordi den havde truet restaurantkæden på livet. Men arbejdsretten erklærede konflikten lovlig. Konflikten er fortsat i gang, men på grund af, at restauranterne ikke er lukket ned mere, kan medarbejderne gå på arbejde og få løn igen.