Slut med ubegrænset fotoplads hos Google

Fra juni 2021 koster det penge at have mere end 15 gigabyte billeder og film liggende i fototjenesten Google Photos.

Google Fotos er internetgigantens bud på, hvordan man bedst gemmer sine mange billeder på en måde, så man let kan finde dem igen og eventuelt dele dem med andre. Nu skal man snart indstille sig på at betale, hvis man gemmer meget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over en milliard brugere af internetgiganten Googles fototjeneste, Google Fotos, skal indstille sig på at skulle til lommerne, hvis de vil have plads til alle billeder og film.

Fra juni 2021 begynder Google at begrænse, hvor mange billeder i høj kvalitet brugerne kan gemme. Der har indtil nu ikke været nogen grænser.

Gemmegrænsen er på 15 gigabyte – alt inklusive

Fremover vil man kunne gemme op til 15 gigabyte – og det indbefatter, hvad man måtte have i sin Gmail-post og ellers har liggende af dokumenter på sit Google-drev. Derefter skal der betales.

Det kommer til at koste fra to dollar om måneden, altså omkring 13 kroner, hvorefter man så får 100 gigabyte ekstra plads, oplyser Google på sin blog.

»For at kunne byde velkommen til endnu flere af dine minder og for at bygge Google Fotos til fremtiden, ændrer vi nu vores politik med ubegrænset lagring i høj kvalitet,« hedder det fra giganten.

De 15 gigabyte er det, der som standard følger med, når man opretter en Google-konto.

Alle billeder og filmoptagelser i høj kvalitet, som er lagret inden 1. juni 2021, hvor begrænsningerne træder i kraft, vil være undtaget i pladsberegningen, der ifølge Google vil gælde nye billeder og film. Man får besked, når man nærmer sig grænsen.

Google: Under 20 procent får behov for at betale

Flere end en milliard bruger Google Fotos hver måned, men Google anslår, at under 20 procent vil have behov for at købe ekstra plads i de kommende tre år.

Googles indtjening har de seneste år været under pres, samtidig med at de stadig flere og skrappere krav til databeskyttelse koster penge at gennemføre. Google har investeret stort i internetbaseret lagerplads, herunder i datacentre i blandt andet Danmark, men indtjeningen er ikke fulgt med i samme omfang.

Når brugere rammer loftet for den gratis lagerplads, som oftest følger med mange nettjenester, indser de, at de ikke har andet valg end at begynde at betale. Ellers mister de adgangen til deres e-mail, billeder og dokumenter, fordi der ikke er mere plads.

Automatisk analyse af motiverne

Google Fotos blev åbnet i foråret 2015. Når man lægger billeder her, bliver motiverne automatisk analyseret, så man bagefter kan søge på ting og personer på billederne. Man kan også dele billederne ved at give andre adgang til at se dem alle eller udvalgte dele.

Det er i Googles interesse at få flest mulige til at lagre så mange data som muligt. Det giver Googles omfattende indekseringstjeneste mere materiale at arbejde med og dermed internetgiganten et bedre datagrundlag for sin egen forretning, samtidig med at indekseringen giver brugerne mulighed for hurtigt at finde rundt i, hvad de har lagret hos Google. Desuden sikrer den lette adgang til netlageret, at flere end normalt husker at få taget en sikkerhedskopi af deres data, så disse ikke mistes ved et nedbrud eller tyveri.

Der findes en række forskellige netlagertjenester med tilsvarende forskellige grænser for lagerpladsen og for prisen derudover.