Slut med slik og desserter fra Google

Mobilsoftwaren Android, som nu ligger på ni af ti nye smartphones, dropper de søde navne. Næste udgave bliver ganske enkelt Android 10.

Google skifter strategi med sin Android-software, som nu dropper de for nogen forvirrende slik- og dessertnavne. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic

Der har været KitKat, Cupcake, Donut, Lollipop, Marshmellow, Jelly Bean, Oreo og Nougat – men nu er det slut. Der kommer ikke mere slik eller flere desserter fra Google.

Internetgiganten har besluttet, at fremtidige versioner af mobilsoftwaren Android vil blive nummereret med tal ligesom stort set al anden software. Og derfor bliver den nye udgave af Android, som kommer i løbet af efteråret, navngivet Android 10.

Googles tradition med at kalde Android-versionerne et sliknavn begyndte i 2009. Meningen var at gøre det lettere at huske, hvilken Android-version man havde på sin mobiltelefon eller tablet. Hver ny version skred alfabetisk frem, og med Android 10 var Google nået til Q.

Samtidig med skiftet til at nummerere Android fortløbende bliver selve Android-logoet ændret, så det fremover kun omfatter toppen eller »hatten« af Android-robotten. Foto: Google Fold sammen
Læs mere

Forvirring har rådet

Sliknavnene har imidlertid gjort det stik modsatte, siger Google, der derfor nu droppet slik- og dessertnavnene og skifter til fortløbende nummerering.

»Navnetraditionen er blevet en sjov del af hvert års lancering. Men vi har fået tilbagemeldinger gennem årene om, at navnene ikke altid blev forstået af alle i det globale samfund. Som et globalt styresystem er det vigtigt, at disse navne er klare, og at alle i verden kan relatere sig til dem,« skriver Google i en blog.

Google købte Android i 2005 for 50 millioner kroner og udviklede det færdigt. Den første Android-telefon kom fra den taiwanske mobilproducent HTC i september 2008.

Verdens mest brugte

I dag er Android verdens mest brugte mobilsoftware. I april-juni lå der Android på 90 procent af alle nyproducerede smartphones mod blot 10 procent, der var født fra fabrikken med Apples iOS, viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. I Danmark var 60 procent af alle solgte smartphones i april-juni med Android, mens 40 procent var med iOS.

Ifølge Google er i øjeblikket 2,5 millioner smartphones, tablets, bilsystemer, smarture og smart-TV udstyret med Android. Det kræver, at man logger på udstyret med en Google-konto, for at det virker.

Android bruges af de største mobilproducenter med undtagelse af Apple. Der kommer således Android-telefoner fra bl.a. Samsung, Huawei, Sony, LG og OnePlus.

Der er dog ingen garanti for, at andet end de allernyeste smartphones bliver opdateret til Android Q, for mobilproducenterne tilpasser altid Android til deres telefoner, og de bruger sjældent krudt på at gå flere års modeller tilbage, når en ny Android dukker op fra Google. Derved får de hverken de nye funktioner eller opdateres sikkerhedsmæssigt, og det er Googles store problem. Fra og med Android 10 vil opdateringer på privatlivs- og sikkerhedsområdet derfor ske fra Google selv, så sikkerheden forbedres – men igen kun på de nyeste telefoner.