Skype-drenge klar med gigantfond

De to stiftere af telefonitjenesten Skype, svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, har nu rejst en gigantsum, som de vil bruge på investering i europæiske opstartsvirksomheder.

Janus Friis (th) og Niklas Zennström er nu klar med en kæmpestor venturefond. Fold sammen
Læs mere
Foto: skype.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En heftig sum penge på over 900 millioner kroner er nu på vej i retning mod europæiske iværksætter-virksomheder, der udvikler såkaldt 'disruptive' teknologier - det vil sige teknolgier, der har potentiale til radikalt at ændre en bid af verden. Det er de to Skype-stiftere, Janus Friis og Niklas Zennströms venture-fund, Atomico, der har rejst pengene, der skal investere i selskaber, der er på et meget tidligt stade i deres udvikling, men som har potentiale til at vokse sig store.

Historien gentages

I sin tid blev Skype selv støttet på nøjagtig den måde af den nu fallerede IT-investor, Morten Lund, der gik ned med nyhedsavisen. Mens Zennström og Friis endnu var ganske ukendte i den brede offentlighed, så Morten Lund et potentiale i Skype og spyttede penge i kassen for at holde projektet i live i den tidlige, og meget dyre, udviklingsfase, hvor mange projekter ellers afgår ved døden.

Skype har siden vokset sig stor og mægtig, og blev for godt fem år siden solgt til eBay for 2,6 mia. dollars, hvorved Zennström og Friis blev forgyldt med milliarder af kroner. Disse kroner er siden blevet delvist investeret i TV-tjenesten Joost, der floppede fælt. Og den senere tid har de to Skype-stiftere så arbejdet på et endnu hemmeligt projekt, kaldet Rdio.

Kun Europa

Sideløbende har de to stiftere hele tiden drevet venture-fonden Atomico Ventures, og det er denne fond, der nu åbner en særskilt gren, der vil koncentrere sig om europæiske opstartsvirksomheder, hvoraf en stor del af koncentreret i London.

Friis og Zennström har ellers ført en heftig kamp mod netop eBay, som de mente havde krænket nogle patenter, som Skype-drengene havde beholdt, da de solgte Skype til eBay. Balladesagen kulminerede da eBay solgte Skype videre til en investor-kreds med Netscape-stifteren Marc Andreesen i spidsen - og som prompte fik et lignende sagsanlæg på halsen. Parterne indgik dog forlig, der endte med, at Zennström og Friis påny fik en bid af Skype.

Den nye venturefond skulle oprindeligt have været endnu større, men den økonomiske afmatning har betydet, at pengene ikke længere sidder så løst hos investorerne. Tidligere har Janus Friis på egen hånd postet penge i internetportalen Jubii, som han i dag er medejer af.

Business.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra Janus Friis.