Skype kan være på vej mod børsnotering til 30 milliarder kr.

Internet-telefonselskabet Skype, der er stiftet af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, kan være på vej mod en børsnotering, der kan give selskabet en værdi på op til 30 milliarder kr. Det vurderer IT-kommentatorer fra Reuters Breakingviews.

Danske Janus Friis (til højre) og svenske Niklas Zennström kan fylde endnu flere milliarder kr. i pengetanken, hvis Skype bliver børsnoteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: skype.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Skype ligner Silicon Valleys bedste håb for en kæmpe-børsnotering i 2010. Da Facebook har besluttet sig for at forblive privat indtil næste år, vil det tidligere forældreløse Ebay-selskab kunne overtage scenen med et hurtigt salg. Endvidere vil afklaringen af softwarerettighederne og ny programkode til at angribe erhvervsmarkedet betyde, at selskabet kan være dobbelt så meget værd som de 2,75 milliarder dollar værdien var, da Ebay sidste år solgte 70 pct. af selskabet," skriver Robert Cyran og Rob Cox fra Reuters Breakingviews.

En børsnotering kan give Janus Friis og Niklas Zennström endnu flere milliarder på bankbogen. I 2005, kun to år efter Skype-programmets debut, solgte de Skype til internet-auktionshuset Ebay for 2,6 milliarder dollar, eller dengang ca. 16 milliarder kr. 
 
Ebay blev dog hurtigt ked af sin investering, og neskrev 1,7 milliarder dollar på Skype, og kom ind i et voldsomt juridisk slagsmål med Friis og Zennström, der stadig ejede rettighederne til vigtige dele af den underliggende software. Men i november sidste år blev Skype solgt til et konsortium af venture-investorer. De betalte lige godt 2 milliarder dollar for 56 pct. af selskabet, mens Ebay beholdt 30 pct., og Friis og Zennström fik 14 pct. af aktierne, mod at overdrage deres software-rettigheder.

Aktier for 2,1 mia. kr. til stiftere

Handlen værdiansatte Skype til 2,75 milliarder dollar, eller godt 15 milliarder kr., hvoraf Janus Friis og Niklas Zennströms aktier kunne værdiansættes til 2,1 milliarder kr. Men det tal kan altså vise sig at være det dobbelte ved en børsnotering, ifølge Reuters Breakingviews.

Ud over Janus Friis, Niklas Zennström og Ebay er aktionærerne i Skype i dag venture-investeringsselskabet Silver Lake Partners, der blandt andet er medejer af det store teleselskab Avaya; Andreessen Horowitz, der er et venture-selskab stiftet af Netscape-grundlægger Marc Andreessen og det canadiske modstykke til danske ATP, Canada Pension Plan.
  

Skype har i dag 500 mio. brugere, og tjente i tredje kvartal sidste år 48 mio. dollar.Ebay solgte selskabet til en pris svarende til 3,5 gange den forventede omsætning i 2010, mens eksempelvis Google handler til mere end seks gange den forventede omsætning. I 2011 er vurderingen ifølge Reuters Breakingviews, at Skype vil nå en omsætning på 1 milliard dollar.