Skilsmissen fra verdens rigeste mand har gjort hende til verdens tredjerigeste kvinde

MacKenzie Bezos har opnået titlen som næststørste aktionær i handelsgiganten Amazon, og samtidig indtager hun placeringen som den tredjerigeste kvinde i verden. Det sker efter skilsmissen fra Amazon-stifter Jeff Bezos. MacKenzie Bezos var med fra virksomhedens spæde start.

Jeff Bezos og MacKenzie Bezos, mens de stadig var gift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Bilan/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

49-årige MacKenzie Bezos har opnået to bemærkelsesværdige titler. Den ene som næststørste aktionær i Amazon, skriver Bloomberg News. Den anden som den tredjerigeste kvinde i verden på Forbes' milliardærliste.

Det sker som følge af skilsmissen fra Amazon-grundlæggeren og verdens rigeste mand, Jeff Bezos, tidligere på året. Skilsmissen er fuldendt, ægteskabet er forladt, og det hele kulminerer nu i en betragtelig vækst i MacKenzie Bezos' formue.

Berlingske har beskrevet, hvordan de to ægtefolk gennem 25 år i april indgik historiens dyreste skilsmisseaftale.

Aftalen indebærer, at Jeff Bezos nu har overdraget fire procent af parrets fælles aktier i internetvirksomheden Amazon til sin ekskone. Hendes nye ejerandel er 37 milliarder dollar værd – svarende til hele 249 milliarder danske kroner.

Usikkerhed om Amazon

Tilbage i januar annoncerede Bezos-parret deres skilsmisse, og det betød usikkerhed om Amazons fremtid. For opløsningen af ægteskabet kunne potentielt reducere Jeff Bezos' andel af aktier i Amazon betydeligt. Flere amerikanske medier spåede i kølvandet på annonceringen, at parret muligvis skulle fordele aktierne ligeligt imellem sig. Og hvad ville det have af konsekvenser for ledelsen af virksomheden?

MacKenzie Bezos er ikke en kvinde uden betydning, for hun har spillet en større rolle i Amazons succes. En rolle, der ofte træder i baggrunden.

Historien har sin spæde begyndelse i 1993, hvor MacKenzie Bezos og Jeff Bezos bliver forelsket, udveksler ringe og slår sig ned. Kort efter får Jeff Bezos en revolutionerende idé: Han vil skabe en online boghandel.

MacKenzie bliver draget af sin mands store passion for projektet. Hun må være med. Til den amerikanske nyhedskanal CBS udtaler hun i et interview:

»Jeg er ikke en forretningsperson. Men for mig … at se din partner, en person, du elsker, have et sådant eventyr – hvad er bedre end det og det at være en del af det?«

Og et succesfuldt eventyr skal det vise sig at blive.

I 1994 vender Bezos-parret ryggen til det liv, de kender i New York City. De kører tværs gennem USA, og i en lille garagebutik i Seattle i staten Washington bliver verdens største internetbaserede virksomhed langsomt til.

MacKenzie Bezos bliver revisor i virksomheden. Ifølge Business Insider forhandler hun den første kontrakt med bogforlaget Barnes and Nobles på plads.

Skilsmissens konsekvenser

Deres fælles forretningseventyr har udviklet Amazon til langt mere end en online boghandel. I dag bringer og leverer virksomheden varer fra fysiske butikker direkte til døren i det meste af verden. I øjeblikket har Amazon en markedsværdi på omkring 918 milliarder dollar. Det er tæt på 6.200 milliarder danske kroner.

I det private når deres ægteskabelige eventyr til sølvbrylluppet og slutter i starten af juli efter 25 års samliv.

Skilsmissens finansielle omkostninger har for Jeff Bezos den betydning, at han nu ejer 12 procent af Amazons aktier, hvor han før ejede 16 procent. Han fastholder sin position som verdens rigeste mand. Det blev altså ikke et afkald på 50 procent, men på 25 procent.

Ifølge Business Insider rammer skilsmissens konsekvenser MacKenzie Bezos hårdest, eftersom værdien af hendes aktieandel er faldet med en milliard dollar siden offentliggørelsen af deres skilsmisseaftale.

Selv om Bezos’ aktieandel på fire procent gør hende til Amazons næststørste aktionær, behøver Jeff Bezos ikke frygte, at hans ekskone blander sig i ledelsen. For de har sammen besluttet, at Jeff Bezos som administrerende direktør beholder stemmeretten til MacKenzie Bezos' aktier.

På sit første og eneste opslag på Twitter tilbage i april forklarede MacKenzie Bezos, at hun glædede sig til at se, hvad fremtiden bød på. I maj blev hun en del af kampagnen »Giving Pledge«, hvor hun har forpligtet sig til at videregive halvdelen af sin formue til velgørenhed.

Hvordan MacKenzie Bezos ellers vil forvalte sin formue, er fortsat uklart.