Skat giver virksomheder luft og lemper regler for udlandsdanskere – nu slipper de for skattesmæk

Regeringen vil indfase betalingsfristerne på A-skat og moms langsommere end planlagt. Det sker for at forbedre virksomhedernes likviditet under coronakrisen og sikre job. Samtidig foreslår regeringen lempelser for udlandsdanskere, udstationerede og personer på forskerskatteordningen, oplyser Skatteministeriet. Dansk Erhverv bakker op.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kommer nu de udlandsdanskere og expats, der er kommet i klemme som følge af coronakrisen, i møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Et udspil fra regeringen skal sikre virksomhederne 100 milliarder kroner i ekstra likviditet og lempe reglerne for blandt andet udlandsdanskere. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge skatteminister Morten Bødskov (S) skal danske virksomheder vende mere lempeligt tilbage til de normale betalingsfrister for A-skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag, end det ellers var planen.

Håndsrækningen skal ifølge ministeren være med til at sikre, at danske virksomheder og lønmodtagere kommer så sikkert som muligt gennem den nuværende økonomiske krise.

»Det er afgørende for regeringen, at vores virksomheder og lønmodtagere har de bedste betingelser for at komme gennem krisen. Som det er nu, skal virksomhederne om kort tid tilbage til de gamle betalingsfrister med ét slag. Det ville kunne ramme dem hårdt på likviditeten. Derfor foreslår vi at indfase de normale betalingsfrister langsommere, så virksomhederne får bedre tid til at tilpasse sig,« siger skatteminister Morten Bødskov i meddelelsen.

Meldingen kommer efter, at en økonomisk ekspertgruppe onsdag foreslog, at der sker en mere lempelig tilbagevenden til normale betalingsfrister for A-skat, arbejdsmarkedsbidrag og moms. Forslaget indgik i ekspertgruppens anbefaling om at udfase og helt stoppe flere af hjælpepakkerne til erhvervslivet med effekt fra 8. juli.

Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv

»Krisen har måske sluppet sit tag en anelse, men likviditeten er fortsat presset, og derfor skal regeringen have stor ros for at udskyde en lang række betalingsfrister. Det kan være et spørgsmål om liv eller død for mange virksomheder.«


Også udlandsdanskere, udstationerede og personer på forskerskatteordningen får nu en hjælpende hånd.

Disse grupper oplever ifølge Skatteministeriet, at de restriktioner, der er indført for at inddæmme spredningen af coronavirussen, har sat begrænsninger for, hvor en person kan opholde sig, og hvor et arbejde kan udføres fra. Derfor foreslår regeringen nu at lempe reglerne.

»På grund af coronakrisen står en lang række udlandsdanskere, udstationerede og personer på forskerskatteordningen lige nu i en usikker skattemæssig situation. Derfor er jeg glad for, at vi har fundet en løsning, som lemper reglerne og skaber større sikkerhed for de særlige gruppers beskatning. Det, håber jeg, vil skabe større tryghed for den enkelte, indtil vi har genåbnet Danmark,« siger Morten Bødskov.

Tiltagene lemper kravene for de særlige gruppers beskatning fra og med 9. marts til og med 30. juni 2020.

Liv eller død

I Dansk Erhverv tager man godt imod håndsrækningen, da den ifølge erhvervsorganisationen både giver virksomheder luft og løser en skatteklemme.

Dansk Erhverv påpeger i en pressemeddelelse, at udenlandsdanskere, der eksempelvis har tilbragt for lang tid i Danmark under coronakrisen, hidtil har risikeret at blive dobbeltbeskattet. Det samme gælder personer, som har været på forskerskatteordningen og udstationerede expats. Men med regeringens initiativ betyder coronakrisen ifølge Dansk Erhverv nu ikke længere et skattesmæk til de berørte grupper.

»Dansk Erhverv er glad for, at regeringen har lyttet og følger vores forslag, som sikrer, at vi får løst et skatteproblem for tusindvis af danskere og udlændinge, som ellers kunne se frem til dobbeltbeskatning,« siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har også ros til regeringens beslutning om at udskyde betaling af skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag for en række virksomheder.

»Krisen har måske sluppet sit tag en anelse, men likviditeten er fortsat presset, og derfor skal regeringen have stor ros for at udskyde en lang række betalingsfrister. Det kan være et spørgsmål om liv eller død for mange virksomheder,« siger Jacob Ravn.

Danske virksomheder kan med skatteministerens forslag se frem til, at betalingsfristerne for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag for august, september og oktober udskydes med henholdsvis fire en halv, fem en halv og seks en halv måned, mens de forlængede betalingsfrister for de store virksomheders moms udskydes med 15 dage for afregningen for juli og syv dage for afregningen for august.

Dertil vil momsperioderne for tredje og fjerde kvartal for mellemstore virksomheder blive lagt sammen, hvorved betalingsfristen udskydes til 1. marts 2021.

Udskydelse af betalingsfristen for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag styrker likviditeten i virksomhederne med op til cirka 74 milliarder kroner i gennemsnitligt fem en halv måned. For moms skønnes udskydelse af betalingsfristerne at styrke likviditeten for de store virksomheder med cirka 32,5 milliarder kroner i henholdsvis 15 og syv dage. Mellemstore virksomheders likviditet skønnes at blive styrket med cirka 18 milliarder kroner i 90 dage, oplyser Skatteministeriet.