Situationsrapport fra Claus i Silicon Valley: Det er et kæmpe eksperiment, der foregår lige nu

Kontorer ligger tomme hen fra Napa til San Jose. På få uger har Silicon Valley og the Bay Area ændret sig fra hektisk techtrafik til pop-up hjemmearbejdspladser. Claus Enevoldsen bor i San Mateo midt mellem San Francisco og Palo Alto. Han er Vice President for Growth and Business Development i medievirksomheden Flipboard, og coronavirussen har i høj grad påvirket forretningen – og ikke mindst hans hverdag, som han beretter om her:

Claus Enevoldsen er Vice President for Growth and Business Development i medievirksomheden Flipboard. De har kontor i Redwood City. Men der kører han ikke til i disse dage. Han arbejder hjemme fra huset i San Mateo, for da 16. marts var allermest ny, kun ét minut over midnat, trådte »shelter-in-place«-ordren i kraft i San Francisco og seks andre counties i the Bay Area. Al unødvendig trafik og færden i flok forbydes og kan straffes med bøde. Californien er hårdt ramt af den nye coronavirus Covid-19, og det har vendt op og ned på hverdagen for mange. Men i Silicon Valley er de gode til at se muligheder. Det er Claus Enevoldsen også. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Enevoldsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er gået så hurtigt, at det har været svært at indstille sine tanker på det. Så sent som i februar havde jeg besøg af mine forældre fra Danmark. Vi talte meget om denne nye coronavirus i Kina. Jeg fortalte dem, at min forretningsrejse til Sydkorea nok blev aflyst, fordi det ville sprede sig dertil. Vi sad her i stuen i vores hus i San Mateo, og min far sagde, at så slemt bliver det nok ikke. Tre uger senere er vi i lockdown. Man går fra at tænke, at det nok kun er andre lande, der bliver ramt, til at hele samfundet er radikalt ændret.

Noget var under opsejling

Santa Clara havde et af de første tilfælde i USA, så vi fik en advarsel før mange andre steder. Og før kommuner og regeringer meldte om undtagelsestilstand og karantæner, var flere virksomheder gået foran og havde sendt medarbejdere hjem. Vi er heldige i Silicon Valley, at mange er vant til at arbejde remote eller har job, som kan tages med ud af virksomheden. I Flipboard arbejder vi med folk over hele verdenen, og som medievirksomhed har vi fulgt ekstremt meget med. Fredag en uge før officielt lockdown havde lederholdet i Flipboard et møde. Vi kunne se, hvor udviklingen med virussen bar hen. Mandag arbejdede 95 procent af virksomheden hjemmefra.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så tænkte jeg ikke på alvorligheden af virussen, før vi havde det møde. Jeg var opmærksom på, at noget var under opsejling. Da vi satte os ned og besluttede at lukke kontoret, gik det op for mig, at nu ændrer tilværelsen sig ret dramatisk, ret hurtigt. Dagen efter regnede det. Jeg tog mine to drenge med til fodboldkamp, for jeg tænkte, at det var nok sidste gang i lang tid, at vi kunne det. Ugen efter arbejdede jeg hjemmefra. Og ugen efter lukkede skolerne.

Vi har talt meget om virussen i familien. Min yngste søn ville ikke høre om det i starten, fordi han var bange. Men vi forklarede, at det ikke handler om, at vi bliver syge, men at vi skal passe på ældre mennesker som farfar og farmor, som vi elsker. Børnene har lært at vaske hænder grundigt og hoste i albuen, og at man skal holde afstand til folk. Da jeg var ude at gå med dem, så de en mand med en hund, som de gerne ville klappe. Hver gang vi møder nogen, starter jeg en indre kalkulation for at finde ud af, hvor stor risikoen er ved ét menneske.«

Det er en kæmpe gave

Min arbejdsdag ser også noget anderledes ud. Normalt står jeg op klokken seks og har sendt 20 e-mail, før ungerne skal op en halv time senere. Vi spiser morgenmad, jeg følger dem i skole, og så ser jeg dem ikke før om aftenen, når jeg kommer hjem efter klokken 19. Vi spiser aftensmad sammen, inden de skal sove klokken halv ni, og er det en hård dag, må jeg arbejde en time mere, og ellers håber jeg at kunne læse eller have et par timer med min kone, Robin.

Nu. Nu er ungerne hjemme. Jeg er tvunget til at bruge tid i huset med min kone. På den måde er det helt fantastisk! Der er masser af stress, der er masser af ting, vi ikke har fundet ud af endnu, men det er en kæmpe gave, jeg har fået her. Når vi kigger tilbage, så bliver det på en oplevelse, der gjorde os stærkere, der bandt vores familie sammen og gav os bedre vaner. Specielt med mine børn. Jeg kan stå tidligere op for at få hverdagen til at hænge sammen og booke to timer i min kalender, hvor jeg er optaget, fordi jeg dyrker gymnastik med mine børn eller cykler en tur med dem. Alle i virksomheden og i det meste af verden er i samme båd. Alle forstår, at nu er produktiviteten gået lidt ned. Det er helt unikt, at vi har en global forståelse for, at vi alle er mennesker, og vi har familier og ansvar.

Jeg ikke nervøs for at miste mit job. Vi skal nok klare den. Vores tal over hele linjen går op, fordi folk har brug for information, som de kan stole på, og det er vi kendt for at levere. Men vi er en reklamebaseret virksomhed, og går vi ind i en recession, som det ser ud til, så har det en stor indvirkning på os, som det har på alle andre. Vi har nogle store partnermøder, vi ikke kan tage til, og nogle projekter bliver sat på hold. Det hele går lidt langsommere.

Man tilpasser sig

Man kan drage en parallel til 2008 og finanskrisen. Virussen og de økonomiske effekter kommer til at føles i mange år fremover. Derfor er regeringerne også klar på at hjælpe erhvervslivet med indsprøjtninger. I USA er basisindkomst endda blevet spændende. Pludselig er alle blevet socialister! For hvis vi lader markedskræfterne køre fuldstændig ureguleret, kan vi ende med 20 procent arbejdsløshed i USA. Den er omkring tre procent nu. Virksomheder vil lukke, startups vil få det meget sværere, funding vil forsvinde. Vi kan ikke undgå en recession, men hvis regeringerne tager de rette beslutninger nu, kan vi undgå at falde i et dybt hul. I 2008 gik verden videre. Folk mistede deres job, og livet var hårdt for mange. Men alt stopper ikke. Og Silicon Valley er om nogen steder jo stedet, hvor man ser muligheder. Når der er skovbrande, kommer der nye spirer, når asken har lagt sig. Det kommer også til at ske her. Det viser historien.

Og det er jo sådan med mennesker generelt, at vi er utroligt fleksible. Man tilpasser sig. Det ser vi over hele verden. Det er et kæmpe eksperiment, der foregår lige nu! Det kan være en gave for mange familier, men jeg tror også, det bringer meget innovation med sig, nye opfindelser og ting, der bliver udviklet hurtigere, fordi vi er nødt til det. Når vi engang kigger tilbage, så er det en på en periode, hvor vores adfærd ændrede sig radikalt.«