Simon Kollerup får opbakning i slagsmål med banker: »Helt på sin plads«

Det er tegn på usund konkurrence i banksektoren. Det mener flere aktører, der bakker erhvervsminister Simon Kollerup (S) op i kampen mod minusrenter på bankbogen.

 
Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken. Video: August Bang, Kenneth Holm-Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens kritikken er haglet ned over erhvervsminister Simon Kollerup (S) i kølvandet på et angreb mod bankerne, kommer flere ham nu til undsætning.

Ministerens pointe om manglende konkurrence i banksektoren er helt legitim, lyder forsvaret, efter at han har kritiseret bankerne for, at de »som perler på en snor« har sat beløbsgrænsen for negative renter helt ned til 100.000 kroner.

Cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk kalder Kollerups kritik berettiget.

»Jeg tror, at han italesætter den måde, som mange forbrugere oplever verden på. Det er meget mystisk, at bankerne er vidt forskellige, når det gælder deres balancer, men de reagerer nøjagtig ens, når det gælder satser og grænser for negative renter. For os er det en indikation på, at der kan være et konkurrenceproblem,« siger Morten Bruun Pedersen

Samme iagttagelse har Morten W. Langer, chefredaktør på Økonomisk Ugebrev, gjort sig.

»De danske banker har været utroligt enige om fastsættelsen af minusrenter, både i timing og størrelsen af minusrenter. Disse indikationer på ikkeaftalt samordning af priserne er usundt for konkurrencen, for danskerne, erhvervslivet og samfundet. Derfor er Simon Kollerups udfald helt på sin plads,« skriver han i en kommentar i Økonomisk Ugebrev.

Kritik af ministeren

Liberal Alliance har kaldt erhvervsministeren i samråd i Folketinget for at få en uddybning af ministerens kritik af bankernes minusrenter.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har kaldt det for »principielt forkert og underligt« at gribe ind på et område, hvor bankerne betaler en rente på 0,5 procent, når de placerer penge i Nationalbanken.

I sidste uge holdt Simon Kollerup og Finans Danmark et møde, og her afviste finanssektoren blankt politisk indblanding i bankernes priser. Efterfølgende advarede en konkurrenceekspert om, at ministeren var på kant med loven.

»Det er klogt, at bankerne tager afstand fra ministerens opfordring, da priskoordinering er en alvorlig overtrædelse af konkurrencereglerne. Normalt omfatter et priskartel en bund under priserne, men begrebet vil også omfatte et loft, da konkurrenter slet ikke bør diskutere hinandens priser og vilkår. Det er ikke engang et krav, at der er indgået en egentlig aftale, da forståelser også omfattes. Allerede da man havde accepteret invitationen til mødet, var man på vej ned ad en farlig vej,« sagde Christian Bergqvist, lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Erhvervsministeriet oplyste i den forbindelse, at ministerens møde med Finans Danmark omhandlede »en generel diskussion af markedsudviklingen«.

Overskud på minusrenter

Siden 2012 har banksektoren skullet betale negative indlånsrenter til Nationalbanken, og et af bankernes argumenter i debatten om negative renter lyder, at varen – i dette tilfælde indlån – sælges til under indkøbspris.

Morten W. Langer har dog regnet sig frem til, at banksektoren i år kommer til at få overskud på over 1,5 milliarder kroner fra bankkundernes minusrenter. Det indikerer Nationalbankens tal ifølge chefredaktøren.

Erhvervsministeren mener, at bankerne leverer »store overskud«. Er du enig?

»Generelt leverer bankerne solide overskud, men der er store forskelle på bankernes lønsomhed og robusthed. Vi kommer til at se flere fusioner de kommende år, hvor banker med svage forretningsmodeller fortsat vil lade sig overtage. Det vil være en sund udvikling, fordi det samlede omkostningsniveau er alt for højt,« siger Morten W. Langer.

Er det rimeligt at kritisere bankerne for, at privatkunder skal betale negativ rente, når bankerne selv placerer penge i Nationalbanken til negativ rente?

»Faktum er, at bankerne kun betaler minusrenter på deres overskudslikviditet, som udgør en mindre del af deres samlede indlån. Hovedparten af indlånet anvendes jo på at låne ud til ofte ret høje udlånsrenter til bankkunderne. Og samlet set har bankerne derfor et stort økonomisk overskud på deres minusrenter på bankbogsindlån,« siger Morten W. Langer.

Professor i finansiering ved Aarhus Universitet Carsten Tanggaard mener, at Simon Kollerup er i sin gode ret til at blande sig i grænsen for negative renter i banken.

»Det er helt legitimt at gribe ind politisk, hvis man vurderer, at en lav grænse udgør et problem,« siger han.

Bank afviser konkurrenceproblem

Michael Rasmussen er en landets mest magtfulde bankmænd. Han er topchef i Nykredit og tidligere formand for bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, hvor han i dag er næstformand. Han afviser, at der er et konkurrenceproblem i banksektoren.

»Jeg kan kun sige, at priser og vilkår er noget, som den enkelte beslutter. Det er noget, vi beslutter i Nykredit hele alene, og det er en ren kommerciel beslutning,« siger topchefen fra Nykredit, der siden 1. januar 2021 har haft en grænse på private indlånskonti på 250.000 kroner.

Bankerne har generelt set en lavere indtjening sammenlignet med andre danske virksomheder. I 2020 fik landets 17 største bank- og realkreditkoncerner et samlet overskud på næsten 25 milliarder kroner. Til sammenligning tjente Novo Nordisk 42 milliarder kroner sidste år.

Bankernes evne til at tjene penge er med andre ord elendig, hvis man sammenligner dem med den danske medicinalkæmpe. Men det er ikke et godt argument for at sænke grænsen for betaling af negativ rente for privatkunder, mener Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk:

»Banker er ikke helt private virksomheder, fordi der jo implicit ligger et sikkerhedsnet under dem, og de er reguleret så meget, at der ikke er samme risikopræmie ved at investere i en bank, som der var før i tiden. Der er jo ingen, der siger, at en bank skal tjene lige så meget som Novo Nordisk.«

Han frygter, at bankernes minusrenter fører til dårlig rådgivning i bankerne, som forsøger at lokke kunderne over i egne, dyre investeringsprodukter, samtidig med at forbrugerne tager for store risici.

Af disse grunde kan også Carsten Tanggaard godt være bekymret for, om grænsen for negative renter i banken kommer endnu længere ned.

»Det kan have uhensigtsmæssige konsekvenser, hvis danskerne enten tager for store risici ved investering eller vælger at hæve pengene for at undgå minusrenter. Der kan være gode grunde til at forhindre dette,« siger han.