Sent torsdag aften åbnede Brostrøm for sin værktøjskasse: Nu advarer »bekymret« ekspert mod især ét redskab

Mens restauranterne i skrivende stund frygter nye restriktioner, opfordrer ekspert til større præcision fra regeringens side. Der er nemlig ikke nogen grund til at sætte alle dele af bylivet skakmat, bare fordi smitten spreder sig visse steder i nattelivet, lyder vurderingen.

I går åbnede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, for sin værktøjskasse. Han bør dog være varsom med at tage især ét værktøj i brug, advarer ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det løber restaurantcheferne koldt ned ad ryggen i disse minutter og timer. For mens restauranterne i forvejen melder om tomme borde og forsvindende omsætning, planlægger regeringen nye restriktioner, der skal begrænse den stigende coronasmitte.

Torsdag aften tilbød Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, så danskerne et kig ned i sin »værktøjskasse«. Her fortalte han, at myndighederne og regeringen kunne være nødsaget til at skrue yderligere på restauranterne og barernes åbningstider, der i forvejen er begrænset til kl. 22.

Men hvis regeringen vælger den løsning, er det helt afgørende, at den sætter ind med langt større præcision end hidtil. For ellers risikerer regeringen ganske enkelt at smadre et erhverv, der ifølge visse studier ikke bidrager betydeligt til coronasmitten.

Sådan lyder meldingen fra professor Lars Bjerrum, der opfordrer regeringen til at skelne mellem restauranter og barer i sine restriktioner og undtage restauranterne fra en yderligere begrænsning af åbningstiden.

»Jeg ville foretrække, at myndighederne målrettede deres indsatser til de steder, hvor risikoen er allerstørst. Så ville man få en stor effekt uden store økonomiske konsekvenser til følge. Jeg er dog alvorligt bekymret for, at spærretiden på restauranter rammer alt for upræcist,« siger Lars Bjerrum, der er professor ved Afdeling for Almen Medicin under Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Lars Bjerrum, der underviser i infektionssygdomme, har tidligere været ude at så tvivl om, hvorvidt den omdiskuterede kl. 22-regel på restauranter bidrager til at begrænse smitten. Den påstand er blandt andet blevet bakket op af en rapport fra de engelske sundhedsmyndigheder, som peger på, at antallet af udbrud af akutte luftvejsinfektioner, herunder covid-19, i mindre grad stammer fra spisesteder som restauranter.

Han begrunder det selv med, at gæsterne som udgangspunkt sidder ned på en restaurant og dermed har en rolig vejrtrækning. Det betyder, at smitterisikoen er langt mindre, end den er på barer, vurderer Lars Bjerrum.

»Risikoen er markant mindre på en restaurant, hvor folk sidder stille og bruger mundbind, lige så snart de rejser sig op. Gæsterne er derimod mere i bevægelse på en bar, hvor de som regel går rundt og mingler med hinanden. Så der er risikoen betydeligt større,« siger professoren, der mener, at man bør lukke barerne ned og ikke røre yderligere ved restauranterne.

Tvivl om effekt

Mens Lars Bjerrum kraftigt advarer mod at begrænse åbningstider på restauranter yderligere, har sundhedsmyndighederne imidlertid slået fast, at den begrænsede åbningstid på restaurationer generelt har en vis effekt.

I et notat fra september forklarede sundhedsmyndighederne således, at det var deres vurdering, at »barer, restauranter, cafeer og lignende serveringssteder er steder med generelt forøget risiko for smittespredning, særligt når vi som nu ser et generelt forhøjet smittetryk hen over landet,« lød det dengang fra myndighederne.

Trods sundhedsmyndighedernes vurderinger mener Lars Bjerrum alligevel, at regeringen bør holde igen med restriktionerne på restauranterne. Han peger blandt andet på, at man ikke bør gennemføre restriktioner, der er tvivl om.

»Man skal generelt tage så små, men så nødvendige skridt som muligt. Her mener jeg, at man bør skelne mere mellem barer og restauranter i stedet for at lade det gå ud over begge. Og så bør man selvfølgelig lukke de barafdelinger af, som restauranterne måtte have. Men vi skal ikke ramme restauranterne, hvis det ikke forventes at have nogen betydelig effekt,« siger professoren.

Det er fortsat uvist, hvornår statsminister Mette Frederiksen (S) helt præcist vil lancere de nye restriktioner. På Facebook har statsministeren imidlertid meldt ud, at hun ikke kan afvise, »at der i de kommende dage vil blive brug for yderligere restriktioner herhjemme«.