Selvstændige får ret til tidlig pension, men der er en hage i det historiske nybrud: »Det er urimeligt«

Erhvervsorganisationen SMVdanmark glæder sig over, at regeringens udspil også omfatter selvstændige, der dermed får mulighed for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet. Men der er en hage ved udspillet, mener a-kasse for selvstændige.

 
På et pressemøde på Danish Crown i Horsens præsenterede Mette Frederiksen et udspil om en ny ret til tidlig pension. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har hidtil været uvist, om selvstændigt erhvervsdrivende ville blive omfattet af regeringens helt store valgløfte – retten til tidlig pension.

Efter at regeringen har lanceret udspillet, står det dog klart, at selvstændige bliver omfattet af retten til tidlig pension, og at de knap 200.000 selvstændigt erhvervsdrivende i Danmark dermed får samme muligheder som lønmodtagere.

Selvstændigt erhvervsdrivende bliver ifølge regeringens udspil omfattet af retten til tidligere pension med regeringens nye udspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark, siger som reaktion på regeringens nye forslag om en tidlig tilbagetrækning:

»Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at eksempelvis en frisørmester, der er begyndt på gulvet som 17-årig lærling og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden da, eller tømrermesteren, der hver dag opsætter loftsspær sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage – tidligt og værdigt.«

SMVdanmark kalder det samtidig for et »nybrud« inden for dansk arbejdsmarkedspolitik, at et forslag til rettigheder ikke kun omfatter lønmodtagere, men også selvstændigt erhvervsdrivende.

»Jo længere vi går ned ad den vej og sidestiller rettighederne mellem selvstændige og lønmodtagere, jo mere attraktivt vil det være at springe ud i livet som selvstændig. Det vil skabe vækst og arbejdspladser,« siger Jakob Brandt.

Får ikke for alle år

Det er dog ikke samtlige år som selvstændig, der tæller med i optjeningen til at få tidlig pension – det er kun i de år, hvor virksomheden har haft overskud, at den selvstændigt erhvervsdrivende optjener retten til tidlig pension.

Ifølge arbejdsløshedskassen for selvstændige, ASE, er der tale om en uretfærdig ordning, idet man som selvstændig som regel vil have nogle opstartsår uden overskud, og som altså ikke vil tælle med i det samlede regnestykke.

»Som selvstændig vil man være sat uden for i en periode, hvor man ikke tjener penge, og det synes vi, er urimeligt, for de selvstændige prøver jo bare at skabe arbejdspladser og være til gavn for samfundet,«, siger Karsten Mølgaard Jensen, der er administrerende direktør i ASE.

SMVdanmark har efterfølgende oplyst, at de også er modstandere af, at det kun er årene med overskud, som tæller med i den samlede optjening for selvstændige. Erhvervsorganisationen vil således arbejde for, at den endelige aftale ikke lander i den form.