Samsung-topchef slipper for fængsel nu

En domstol i Sydkoreas hovedstad har afvist at fængsle elektronikgiganten Samsungs kronprins i en sag om regnskabssnyd og aktiemanipulation. Men sagen er ikke slut.

Samsungs kronprins og fungerende topchef, Jay Y. Lee, da han mandag ankom til retten i Seoul til de sidste retsforhandlinger inden afgørelsen af, om han skal i fængsel igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Hong-Ji/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lettelse i ledelsen af den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, efter at en domstol i Sydkoreas hovedstad, Seoul, tirsdag morgen besluttede, at topchefen ikke skal bag tremmer for anklager om regnskabssnyd og kursmanipulation.

Dermed afviste retten ifølge nyhedsbureauet Reuters anklagernes krav om, at den 51-årige Jay Y. Lee, der er fungerende topchef for Samsung, skulle fængsles som led i en verserende sag om påstået regnskabssnyd i forbindelse med en kontroversiel fusion i 2015 af to Samsung-selskaber. Fusionen hjalp ifølge anklagen Jay Y. Lee til at opnå større kontrol over det enorme konglomerat, som Samsung – grundlagt af Jay Y. Lees bedstefar – er.

Også to andre Samsung-ledere var krævet fængslet. De slap ligeledes med skrækken.

»Betydelige mængder af beviser«

Milliardærarvingen Jay Y. Lee har styret Samsung-koncernen, siden hans far i 2014 blev ramt af et hjerteanfald. Faderen er ikke blevet set siden og ligger angiveligt i koma.

»Det ser ud til, at anklagerne har sikret sig betydelige mængder af beviser gennem deres efterforskning, men de har ikke formået at forklare, hvorfor Lee skulle tilbageholdes,« fastslår retten i en udtalelse.

Anklagemyndigheden beklager afgørelsen, men vil ikke udelukke senere igen at stille med en arrestordre på Jay Y. Lee.

Samsung har afvist alle anklagerne.

Sad fængslet i et år

Jay Y. Lee sad fængslet et år frem til februar 2018, hvor han blev frigivet, for sin rolle i en bestikkelsesskandale, hvor han blev beskyldt for at give heste som gaver til datteren af en af den tidligere sydkoreanske præsident Park Geun-hyes nære veninder. Gaverne skulle fremme regeringens støtte til fusionen af de to Samsung-selskaber. Afsløringerne førte til, at præsidenten blev afsat.

Sydkoreas højesteret har afvist at suspendere resten af hans straf. Derfor pågår der nu retsforhandlinger om, hvorvidt han skal afsone resten af den oprindelige dom.

Ud over at være verdens største producent af smartphones og fladskærms-TVer står Samsung for naturgasproduktion, driver det femtestørste forsikringsselskab i Asien, har kreditkortselskabet Samsung Card, driver et selskab, der står for opbygningen af store arrangementer, står bag Samsung Everland – et tivoli med 35 millioner besøgende årligt – og driver både hoteller og hospitaler. I alt har koncernen over 370.000 medarbejdere i 81 lande.

Samsung Electronics, som de fleste kender fra deres hjemme- og lommeelektronik, har alene en årlig omsætning, der ifølge nyhedsbureauet Reuters svarer til 12 procent af Sydkoreas bruttonationalprodukt.