Salgsboom under coronaen har skabt global mangel på cykler

Der bliver langt fra produceret tilstrækkeligt med nye cykler til at imødekomme den enorme globale efterspørgsel, der er opstået under coronakrisen.

Coronakrisen har sat så meget gang i salget af cykler i hele verden, at der nu ligefrem meldes om mangel på cykler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvem har lyst til at sætte sig ind i en bus eller en metro fyldt med mennesker i en tid, hvor et enkelt nys fra sidemanden kan få fatale følger, hvis man i stedet kan hoppe op på en cykel og trille afsted i den friske luft?

Under coronapandemien er cyklen blevet det foretrukne transportmiddel for rigtig mange mennesker i hele verden. Men der er stukket en kæp i hjulet på den store cykelrevolution. Den enorme efterspørgsel på verdensplan har nemlig skabt akut mangel på cykler. Det skriver Financial Times.

Mange cykelhandlere rundt i hele verden må melde udsolgt, nærmest inden cyklerne er blevet leveret, og de frustrerede kunder må lade sig skrive op på månedlange ventelister.

Cykelfabrikanter på de vestlige markeder såvel som Kina og Taiwan, der er de største producenter i Asien, har kæmpet for at imødekomme den enorme efterspørgsel.

»Vi er nået til det punkt, hvor salget af cykler på de største markeder i verden overstiger udbuddet,« siger Jay Townley, som er en veteran i cykelindustrien og konsulent hos Human Powered Solutions, til Financial Times.

Onlinesalg steg 350 procent i maj

I det cykelelskende Frankrig steg onlinesalget af cykler eksempelvis med 350 procent i maj, viser data fra Foxintelligence, som analyserer forbrugeradfærd.

Og Decathlon, en fransk forhandler af sportsudstyr med omkring 1.650 butikker i 57 lande, oplyser, at kæden mange steder er løbet tør for de billigere modeller, hvilket har medført, at titusinder af potentielle kunder venter på at købe.

For at imødekomme en del af efterspørgslen er Decathlon begyndt at opkøbe brugte cykler, som sættes i stand og videresælges, skriver Financial Times.

Kommunikationschefen i Decathlon International, Xavier Rivoire, fortæller, at man har bemærket »den enorme bølge«, og at »der er cykelboom alle steder«.

Den store interesse for at cykle skyldes først og fremmest, at mange gerne vil undgå den øgede risiko for at blive smittet med covid-19 i offentlige transportmidler. Samtidig er cyklen en god måde at få motion og frisk luft i en tid, hvor mange sportsaktiviteter har været lukket ned.

Desuden har der under nedlukningerne rundt i verden været markant mindre trafik på vejene, hvilket har gjort det nemmere og mere bekvemt at komme rundt på cykel.