Robot-specialister vinder regional Entrepreneur of the Year-sejr

Nykøbing Mors-virksomheden Bila A/S er et eksempel på, hvordan den fremadstormende robotteknologi drysser hundreder af arbejdspladser ud over hele landet - ikke bare over tech-klyngerne i Odense og København.

Foto: EY

Der er i disse år store muligheder i at udtænke og installere robotudstyr i virksomheder, som vil optimere driften via teknologi. Det ved man alt om i Bila A/S, som torsdag aften er blevet kåret til Entrepreneur of the Year i vækstdystens nordjyske konkurrenceregion.

Bila A/S er en af den slags virksomheder, som offentligheden måske ikke hører så meget til, da den dens kunder er en specialiseret gruppe virksomheder. Men realiteten er Bila A/S er et eksempel på, hvordan en virksomhed med et solidt teknologibaseret koncept på få år kan knopskyde og vokse.

Bila A/S blev oprindeligt etableret i 1988, men det var først for et par år siden, at virksomheden for alvor fandt guldægget. Interessen for robotteknologien eksploderede, og ordremængden steg, da Bila A/S begyndte at fokusere på henholdsvis serviceaftaler og salg/udlejning af robotter.

Den strategi har medført, at virksomheden på få år har fordoblet sin medarbejderstab til over 300 ansatte. Den har i dag udført over 1.000 automatiseringsløsninger på det europæiske og nordamerikanske marked, og den har afdelinger i en lang række danske og udenlandske byer.

Den vækstkurve har vakt opsigt, og den er årsag til, at Bila A/S nu kan kalde sig Entrepreneur of the Year, forklarer Allan Terp, partner i EY og ansvarlig for region Nordjylland i EY Entrepreneur Of The Year. Konkurrencens jury mener simpelthen, at den er med til at trække en helt industri frem.

»Danmark er blevet et foregangsland, når det gælder optimering af produktion og automatiseringsløsninger, typisk ved hjælp af industrirobotter, og den regionale jury hæfter sig bl.a. ved, at Bila er med til at drive denne udvikling,« siger han og tilføjer:

»Juryen peger også på, at mere end 1.000 automatiseringsløsninger til Danmark, Skandinavien det øvrige europæiske og amerikanske marked vidner om et stort potentiale og en vinder med en karismatisk entrepreneur, der skinner igennem og har store ambitioner.«

Og ambitionerne er fortsat store i Bila A/S. Virksomheden er i dag ledet af Jan Bisgaard Sørensen, der er bror til en af de oprindelige stiftere af virksomheden. Jan Bisgaard Sørensen og Bila A/S’ mål er at nå milliardomsætningen i 2021 og at opretholde en driftsmargin på 25 procent.

Med kåringen af Bila A/S til årets Entrepreneur i Nordjylland er virksomhedskonkurrencen, som revisionshuset EY står bag, kommet igennem sine regionale kåringer. Vinderne i de seks konkurrenceregioner mødes 29. november til landsfinale i København, hvor årets danske vækstskaber bliver kåret.