Rettighedsalliancen tager afstand fra bedragerisigtet advokatfirmas »trusselsmekanismer«

Rettighedsalliancen, der repræsenterer 100.000 rettighedshavere, tager efter Bagmandspolitiets bedragerisigtelse mod Njord Law Firm afstand fra advokatkontorets metoder i forbindelse med et enormt fildelingssøgsmål.

Bagmandspolitiet har sigtet Njord Law Firm og partner Jeppe Brogaard Clausen for groft bedrageri af 7,5 millioner kroner i forbindelse med et enormt søgsmål om ulovlig fildeling af film. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maria Fredslund, direktør i Rettighedsalliancen, er bekymret. Bekymret over, hvilke konsekvenser Bagmandspolitiets sigtelse af Njord Law Firm og advokat Jeppe Brogaard Clausen for groft bedrageri på 7,5 millioner kroner i forbindelse med et søgsmål om ulovlig fildeling får for kampen mod piratkopiering i fremtiden.

Hos Rettighedsalliancen ser man sigtelsen som »en skamplet på bekæmpelsen af ulovligt indhold«, og interviewet er da også knap nok gået i gang, før Maria Fredslund tager afstand fra det danske advokatkontors adfærd i forbindelse med det omdiskuterede massesøgsmål.

»Vi har aldrig stået bag de metoder og den tilgang, som Njord Law Firm har anlagt i disse sager. Der har ikke været noget samarbejde mellem os og dem,« siger hun.

Rettighedsalliancen, der repræsenterer flere end 100.000 rettighedshavere inden for film-, musik-, litteratur-, billed-, design- og mediebranchen, og Njord Law Firm deler ambitionen om at komme piratkopiering til livs, men Maria Fredslund bakker på ingen måde op om de »trusselsmekanismer«, Njord Law Firm har taget i anvendelse for at opnå målet.

Maria Fredslund frygter nu, at sigtelsen – uanset hvordan sagen udvikler sig – vil »forplumre« det arbejde, Rettighedsalliancen, der er en medlemsbaseret nonprofitorganisation, og deres samarbejdspartnere gennem flere år har lagt i bekæmpelsen af piratkopiering i Danmark.

Det fremgår af Bagmandspolitiets sigtelse, som Berlingske har set, at Jeppe Brogaard Clausen skulle have fremskaffet sig selv eller andre uberettiget vinding gennem sit virke som advokat. Sigtelsen er også rettet mod Njord Law Firm, der ifølge Bagmandspolitiet som juridsk peroson er ansvarlig for, at bedrageriet kunne foregå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ukendt antal bødebreve

Søgsmålet med 3.000 anlagte sager har verseret ved de danske domstole gennem flere år, mens Njord Law Firm ifølge egne oplysninger derudover også har sendt forligsbreve med krav på mellem 1.500 og 3.100 kroner for ulovlige download ud til »flere tusinde« andre.

Ifølge en kendelse fra Retten på Frederiksberg fremgår det af en mail fra Jeppe Brogaard Clausen sendt 1. november 2016, at brevenes indhold er udarbejdet i samarbejde med Producentforeningen, som Rettighedsalliancen indgår i et samarbejde med.

Ifølge Njord Law Firm indgik både Producentforeningen og Rettighedsalliancen i et samarbejde med advokatkontoret i forbindelse med editionssager, hvor Retten på Frederiksberg pålagde den danske telebranche at udlevere oplysninger på de borgere, der havde downloadet film ulovligt.

Men hos Rettighedsalliancen afviser man et samarbejde med Njord Law Firm i forbindelse med forligsbrevene.

»Vi har ikke haft noget samarbejde om de breve, Njord Law Firm har sendt ud. Tværtimod har vi været ude og sige offentligt, at vi ikke bakker op om det,« siger Maria Fredslund.

Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, oplyser til Berlingske, at foreningen »har haft nogle drøftelser« med Njord Law Firm, men at »der aldrig blev indgået en formel aftale«. Der er dog medlemmer af Producentforeningen, som har benyttet sig af Njord Law Firm til at forfølge ophavsrettighedskrænkelser, og Producentforeningen har i 2017 og 2018 indbetalt penge til Njord Law Firm i forbindelse med editionssagerne.

»Rent politisk ændrede Producentforeningen fokus og prioriterede i stedet en indsats gennem Rettighedsalliancen. Det gør vi fortsat,« siger Jørgen Ramskov.

Flere borgere har gennem årene anmeldt brevene til Advokatnævnet, men i 2016 lukkede Forbrugerombudsmanden sagerne, efter at Advokatnævnet i seks tilfælde havde vurderet, at brevene ikke var i strid med god advokatskik.

Lars Lokdam, managing partner i Njord Law Firm, der har kontor i Pilestræde i København, har til Berlingske udtalt, at sigtelsen »intet har på sig«, og at »den vil gå i sig selv«. Han har til Berlingske oplyst, at Njord Law Firm har vundet ca. 75 procent af de sager fra søgsmålet, der er endt i en såkaldt hovedforhandling ved domstolene. Det drejer sig ifølge tal fra Njord Law Firm om 44 sager i alt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Blokering fremfor bøde

Tal fra Rettighedsalliancen viser, at der er 370.000 borgere i Danmark, der benytter sig af ulovligt indhold på internettet, og omfanget er ifølge Maria Fredslund »et kæmpe problem«.

»Internettet har før været Det Vilde Vesten, og vi står derfor med en stor udfordring, når det gælder arbejdet med at få danskerne til at forstå, at de er ansvarlige for det, de gør på internettet,« siger hun.

Mens Njord Law Firm og deres klienter, CMS og MIRCOM, har valgt at bekæmpe piratkopieringen gennem bøder, har Rettighedsalliancen valgt en anden strategi i samarbejde med Kulturministeriet, telebranchen og politiet.

Frem for at sende bøder forsøger Rettighedsalliancen i stedet at få de sider, hvor det ulovlige indhold ligger, blokeret og samtidig guide brugeren hen til andre sider, hvor indholdet kan findes på lovlig vis.

»Vores strategi er baseret på tilgange, som vi på baggrund af mange års erfaring ved virker, og Danmark er kendt for at have et effektivt blokeringssystem. Det er et langt, sejt træk, men det er det hårde arbejde, der i dag betyder, at vi kan se frugten af det arbejde, vi begyndte på for ti år siden,« siger Maria Fredslund.

770 internetadresser er efter en blokeringskendelse fra domstolene lukket ned i Danmark. Heriblandt 642 som følge af ophavsrettighedsproblemer som piratkopiering, mens landets sidste pirattjenester, Asgaard og ShareUniversity, lukkede i slutningen af 2020.

Ifølge Maria Fredslund har Njord Law Firms »bødebreve« resulteret i en øget brug af anonymiseringsværktøjer, og hun er derfor ikke i tvivl om, at det ikke er vejen frem – det er blokering i stedet.

»Vi kan se, at det virker, når det er myndigheder som politiet, der træder i karakter. Det er vigtigt, at de viser, at der ikke er nogen, som er fredet,« siger Maria Fredslund.

»Efter alle advokatkunstens etiske regler«

Lars Lokdam, managing partner i Njord Law Firm, skriver i en mail til Berlingske, at ulovligt download er »et kæmpestort problem« for advokatkontorets klienter, der udgøres af »mere end 50 danske og udenlandske filmselskaber«.

Det fremgår af det skriftlige svar, at »det er en hundredårig almindelig fremgangsmåde at sende et brev til en part, man ønsker at indgå i dialog med«, og at man i forbindelse med søgsmålet har gjort det efter »alle advokatkunstens etiske regler«.

Ifølge Lars Lokdam har »langt størstedelen af brevene« resulteret i en dialog med modtageren, og dialogen har »i mange tilfælde resulteret i et forlig, hvor producenterne har fået et beløb«, mens modparten i andre tilfælde har »indvilliget i at sætte et kodeord på sin internetforbindelse eller tage en alvorssnak med et familiemedlem«.

»Vi er blevet bedt om at føre prøvesager mod de personer, der uretmæssigt downloader film, og som ikke vil indgå i en dialog, når de modtager brevet. Vi er 100 pct. sikre på, at vi med den fremgangsmåde overholder alle love og alle gældende regler,« skriver han.