Rejsebranchen i total nedsmeltning: »Det her er det værste, vi nogensinde har oplevet«

Angrebene 11. september, tsunamien og den store islandske askesky var alle begivenheder, som fik danskerne til at overveje rejser til udlandet. Men aldrig før har rejsebranchen oplevet et fald i salget, som coronavirussen har medført. Konkurser og afskedigelser truer nu de pressede danske rejseselskaber.

Danskerne holder sig fra at rejse til f.eks. Kap Verde-øerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak

Danskerne er stort set holdt op med at bestille rejser til udlandet. Konkurser og fyringer truer rejsebranchen, der for alvor oplever, at danskerne er skræmte af coronavirussen. Branchen opfordrer regeringen til at komme med hjælp.

»Det her er det værste, vi nogensinde har oplevet, og forhåbentlig kommer vi ikke til at prøve det her igen. Effekten på rejselysten er monumental,« siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Han har de seneste dage talt med omkring 40 medlemmer, og de melder alle om store fald i salget.

»Der er meget få opkald derude, og faldet er over 50 pct. i de seneste uger,« siger Thykier.

Branchen har ellers løbende oplevet kriser, som ramte lysten til at rejse. Danskerne var forsigtige efter flyangrebene 11. september 2001, bomber på den indonesiske ferieø Bali i 2002, tsunamien i 2004 og den islandske askesky i 2010.

»Vi har aldrig set noget lignende. Vi har haft 11. september, bomberne på Bali, tsunamien, men der er intet af det, hvor vi har set salget blive ramt på samme måde som nu,« siger Lars Thykier.

Konkurser og fyringer

Han siger, at ved de foregående kriser var det primært enkelte destinationer, som blev ramt hårdt, men nu holder kunderne sig væk fra alle rejser.

Situationen kan udvikle sig til konkurser og fyringer i branchen, frygter Thykier.

»Der skal være en eller anden form for salg. Men når der ikke er det, så går det hurtigt, og derfor tror vi, at vi kommer til at se konkurser i løbet af året,« siger Thykier.

Han håber, at regeringen vil hjælpe branchen, der beskæftiger 4.500 medarbejdere.

»En økonomisk hjælpepakke vil gøre en stor forskel for rejsebureauer, indtil der forhåbentlig snart er fundet en vaccine til coronavirussen, og sygdommens udvikling er vendt,« siger Lars Thykier.

Spies, en af Danmark største rejsearrangører, understreger også, at situation er værre end tidligere kriser.

»Det er ikke godt lige nu. Der er mange, som allerede har bestilt, men der er også mange, som gerne skulle bestille, og vi kan mærke, at vi ikke sælger det, vi plejer. I de sidste par dage har vi ligget 40-50 pct. lavere, end vi gjorde sidste år. Det her er alvorligt,« siger Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef i Spies.

Også hos konkurrenten Tui skaber coronavirussen store udfordringer.

»Nervøsiteten er utrolig stor, og det kan naturligvis spores i bestillingerne, hvis vi sammenligner med samme periode sidste år,« fortæller Mikkel Hansen, pressechef i Tui.

Han fortæller, at nogle få stadig bestiller rejser, og at de nyder godt af lavere priser.

»Der er enkelte, som om ikke er nervøse og kan se, at de kan komme to personer til De Kanariske Øer for 4.000 kr. De gnider sig i hænderne nu, men det er klart, at langt de fleste kunder holder sig tilbage lige nu,« siger Mikkel Hansen.

Coronavirussen, der angiveligt opstod på et madmarked i den kinesiske by Wuhan, har medført, at 110.000 er bekræftet smittet verden over, og omkring 4.000 dødsfald er registreret. I Danmark er 90 smittet og 770 i karantæne.