Regnskabsekspert hælder CanopyLAB-stifters kritik ned ad brættet: »Det er jo rent faktuelt«

Den omdiskuterede iværksætter Sahra-Josephine Hjorths selskab CanopyLAB blev torsdag sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen. I et pr-fremstød gav samme dag torsdag over for en kendt kommunikationsmand udtryk for, at medierne ikke forstår sig på regnskaber, og at hun allerede fredag forventer en omgørelse af anmodningen om tvangsopløsning. En af landets førende regnskabseksperter skyder dog begge dele ned.

Sahra-Josephine Hjorth er stifter og medejer af CanopyLAB, der torsdag blev sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den engang feterede stjerneiværksætter Sahra-Josephine Hjorth har i måneder ikke villet tale med medierne, men torsdag aften gav hun i et pr-fremstød hos den kendte kommunikationsmand Jesper Højbjerg Christensen udtryk for, at stort set alt omkring hendes selskab CanopyLAB var i den skønneste orden.

Det er, selvom selskabet tidligere samme dag blev sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen for manglende indlevering af regnskab, og selvom mange historier på det seneste har sået tvivl ved rigtigheden af en lang række centrale forhold i virksomheden.

I interviewet på Jesper Højberg Christensens platform Bootrapping giver Sahra-Josephine Hjorth også udtryk for, at hun forventer en omgørelse af Erhvervsstyrelsens beslutning allerede fredag, og at journalister på Ekstra Bladet, Berlingske og Frihedsbrevet dels bevidst opfinder historier, dels ikke har forstand på regnskaber.

Lars Kiertzner, en af landets førende revisionseksperter, har læst regnskaberne fra hendes selskaber og interviewet i Bootstrapping. Han afviser på flere punkter Sahra-Josephine Hjorths udlægning af sagen.

Sahra-Josephine Hjorth siger hos Bootstrapping, at der er negativ egenkapital i CanopyLAB. Det skyldes, at selskabet har optaget konvertible lån, der endnu ikke er konverteret til egenkapital.

Revisionsekspert Lars Kiertzner hæfter sig – såfremt det er sandt – ved, at Sahra-Josephine Hjorth og hendes selskab »måske« kan anvende lånet i forbindelse med en »redningsaktion«, hvis konverteringen reelt retablerer selskabets kapital.

Tvangsopløsningen kan under visse omstændigheder afværges. Det kræver, at CanopyLAB inden for en vis periode søger genoptagelse og afleverer et revideret årsregnskab, der godkendes af en revisor og blandt andet kan dokumentere, at kapitalen i selskabet er intakt.

»Det tvivler jeg dog stærkt på allerede kan ske fredag,« skriver Lars Kiertzner i sin vurdering og henviser til, at Sahra-Josephine Hjorth forventer en omstødelse af Erhvervsstyrelsens anmodning om at sende selskabet til tvangsopløsning i løbet af fredag.

Har »grint« af indslag og vilde påstande

Til Bootstrapping siger iværksætteren også, at hun har »grint af mange indslag og vilde påstande fra journalister« med henvisning til, at Berlingske har spurgt Sahra-Josephine Hjorth, hvorvidt regnskabet for hende og hendes ægtefælles holdingselskab vidner om, at CanopyLAB ikke er noget værd.

Af det nyligt offentliggjorte 2021-regnskab for Sahra-Josephine Hjorth og hendes mand, Christian Skræm Juul Jensens, holdingselskab, Juulhjorth Holding ApS, fremgår det nemlig, at holdingselskabets aktiver er nedskrevet fra lidt over en million kroner i 2020 til et rundt nul ved udgangen af 2021.

Juulhjorth Holding ApS ejer mellem 33,33 og 49,99 procent af CanopyLAB ifølge CVR-registret.

Med andre ord vurderes det ifølge regnskabet i holdingselskabet, at parrets ejerandel i CanopyLAB ikke er noget værd.

Berlingske har spurgt Sahra-Josephine Hjorth, om det er tilfældet, og hvad det ellers skulle betyde. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Til Bootstrapping siger hun, at det »som minimum« må forventes, at Berlingskes journalist »kan læse et årsregnskab«.

Lars Kiertzner skriver til Berlingske, at »det jo er rent faktuelt, at investeringen er værdiansat til nul i hendes og ægtefællens holdingselskab, uanset hvordan det indregnes«.

»Så argumentet om ikke at kunne læse et regnskab er vist et overspringsargument,« påpeger han.

Revisors skyld

CanopyLAB er en techvirksomhed stiftet i 2015. Virksomheden har slået sig op på at være en læringsplatform bygget som et socialt medie, hvor kunstig intelligens gør det muligt for platformen at tilpasse læring til den enkeltes behov. Tanken var, at indtjeningen skulle komme fra virksomheder, mens platformen skulle foræres til udviklingslande.

Sahra-Josephine Hjorth blev indtil for nylig – i flere medier, herunder Berlingske – præsenteret som en af de mest lysende stjerner på den danske iværksætterhimmel. Hun var også næstformand i DI Digital og har på anbefaling af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) været udvalgt til den tidligere amerikanske præsident Barack Obamas program for fremtidige europæiske ledere.

Siden har afsløringer dog vist, at en lang række forhold omkring Sahra-Josephine Hjorth og CanopyLAB ikke er, som de er blevet udlagt af stifteren selv. Det handler blandt andet om omfattende regnskabsrod, falske akademiske titler, tvivlsom forskning, selskabets oprindelseshistorie og antallet af både medarbejdere og kunder.

Og nu står selskabet altså i en proces, hvor Erhvervsstyrelsen har sendt CanopyLAB til tvangsopløsning på grund af manglende regnskab.

Til Bootstrapping siger Sahra-Josephine Hjorth, at det manglende regnskab har været uden for selskabets kontrol.

»I år har vi set en del revisorer aflevere for sent, som det har også været tilfældet hos os,« siger hun og forklarer, at der er blevet indleveret regnskab for CanopyLABs sydamerikanske forretning og hendes holdingselskab.

Sahra-Josephine Hjorth har som nævnt ikke ønsket at tale med Berlingske om hverken CanopyLABs manglende regnskab for 2021 eller regnskabet i Juulhjorth Holding ApS.

Stifteren har tidligere oplyst, at de kritiske historier baserer sig på fodfejl, som man kan finde i alle iværksættervirksomheder.

Berlingske arbejder fortsat på at få en kommentar fra Sahra-Josephine Hjorth.