Kritiseret iværksætter i pr-fremstød efter tvangsopløsning: »Det har desværre været udenfor vores kontrol«

Torsdag blev den engang feterede iværksætter Sahra-Josephine Hjorths selskab CanopyLAB sendt til tvangsopløsning. Nu siger hun i et pr-fremstød til en kendt kommunikationsmand, at selskabet fortsætter driften, og at hun snart forventer en omstødelse af Erhvervsstyrelsens beslutning. Derudover giver hun udtryk for, at medier bevidst skriver noget ukorrekt om hende og virksomheden.

Sahra-Josephine Hjorth er stifter og direktør i virksomheden CanopyLAB, der torsdag blev sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et pr-fremstød sammen med den kendte kommunikationsmand Jesper Højbjerg Christensen forsøger iværksætteren Sahra-Josephine Hjorth nu at bagatellisere tvangsopløsningen af sit omdiskuterede selskab, CanopyLAB.

Torsdag blev det officielt, at Erhvervsstyrelsen har sendt virksomheden til tvangsopløsning på grund af et for sent indleveret regnskab.

»Det har desværre været udenfor vores kontrol, og i år har vi set en del revisorer aflevere for sent, som det har også været tilfældet hos os. Vores holdingselskab har indleveret og ditto LATAM ApS (CanopyLABs sydamerikanske forretning, red.). Men vi er dødærgerlige over, at Erhvervsstyrelsen har registreret det som under tvangsopløsning. Vi er i dialog med Erhvervsstyrelsen, og forventer de retter status på virksomheden i morgen. CanopyLAB A/S fortsætter selvfølgelig driften uforstyrret,« siger Sahra-Josephine Hjorth til Bootstrapping.

Bootstrapping er ejet af Jesper Højbjerg Christensen, stifter og tidligere bestyrelsesformand for kommunikationsbureauet Advice, der også har interviewet Sahra Josephine Hjorth. Bootstrapping laver »public relations og kommunikation«, og selskabet beskriver sig selv på hjemmesiden som et »selvstændigt, digitalt medie for økosystemet af tech og life science startups«.

I kølvandet på torsdagens tvangsopløsning har Sahra-Josephine Hjorth afvist at svare på spørgsmål fra medier. Udtalelserne i Bootstrapping er således første gang, hun forholder sig til virksomhedens alvorlige situation.

I måneder har Berlingske og andre medier forgæves forsøgt at få svar fra Sahra-Josephine Hjorth på flere oplagte spørgsmål.

Ekstra Bladet, Berlingske og Frihedsbrevet har i løbet af de seneste måneder kunnet afdække, at en lang række forhold omkring Sahra-Josephine Hjorth og CanopyLAB ikke er, som de er blevet udlagt af stifteren selv.

Det handler blandt andet om omfattende regnskabsrod, falske akademiske titler, tvivlsom forskning, selskabets oprindelseshistorie og antallet af både medarbejdere og kunder.

Over for Bootstrapping giver af Sahra-Josephine Hjorth udtryk for, at Berlingske blandt andet »publicerer på fordomme«, og at medier bevidst skulle skrive om forhold, der er ukorrekte. Berlingske har ikke fået mulighed for at svare på den kritik, der bliver rejst i Bootstrapping.

»Vi er tilfredse«

CanopyLAB er en techvirksomhed stiftet i 2015. Virksomheden har slået sig op på at være en læringsplatform bygget som et socialt medie, hvor kunstig intelligens gør det muligt for platformen at tilpasse læring til den enkeltes behov. Tanken var, at indtjeningen skulle komme fra virksomheder, mens platformen skulle foræres til udviklingslande.

Sahra-Josephine Hjorth siger til Bootstrapping, at det går den rette vej for CanopyLAB, der er »tilfredse« med selskabets »globale« forretning, hvor selskabet ifølge af Sahra-Josephine Hjorth oplever vækst i antallet af kunder, af samarbejdspartnere, af brugere og en vækst på bundlinjen. Hun tilføjer senere, at virksomheden har et »underskud pr. design«.

En strategi som ifølge Sahra-Josephine Hjorth er svær at forstå for folk udenfor tech-miljøet.

Iværksætteren nævner også, at det manglende regnskab til Erhvervsstyrelsen skyldes, at revisionen har været forsinket, men at der er indleveret regnskaber for hendes holdingselskab samt CanopyLAB LATAM, CanopyLABs sydamerikanske forretning.

Af det nyligt offentliggjorte 2021-regnskab for Sahra-Josephine Hjorth og hendes mand, Christian Skræm Juul Jensens, holdingselskab, Juulhjorth Holding ApS, fremgår det, at holdingselskabets aktiver er nedskrevet fra lidt over en million kroner i 2020 til et rundt nul ved udgangen af 2021.

Det er, selvom Juulhjorth Holding ApS ejer mellem 33,33 og 49,99 procent af CanopyLAB ifølge CVR-registret.

Med andre ord vurderes det ifølge regnskabet i holdingselskabet, at parrets ejerandel i CanopyLAB ikke er noget værd.

Ifølge Sahra-Josephine Hjorth er forklaringen, at der en negativ egenkapital i CanopyLAB, siger hun til Bootstrapping.

En tvangsopløsning kan under visse omstændigheder afværges. Dette kræver dog, at CanopyLAB inden for en vis periode søger genoptagelse og afleverer et revideret årsregnskab, der godkendes af en revisor og blandt andet kan dokumentere, at kapitalen i selskabet er intakt.

Sahra-Josephine Hjorth har som nævnt ikke ønsket at tale med Berlingske om hverken CanopyLABs manglende regnskab for 2021 eller regnskabet i Juulhjorth Holding ApS.

Stifteren har tidligere oplyst, at de kritiske historier baserer sig på fodfejl, som man kan finde i alle iværksættervirksomheder.

Berlingske arbejder fortsat på at få en kommentar fra Sahra-Josephine Hjorth.