Regeringen drøfter dansk vaccineproduktion med stenrig fond

Den danske regering er lige nu i dialog om muligheden for at etablere produktion af vacciner på dansk grund med landets største fond, Novo Nordisk Fonden. Novo Nordisk Fonden, der råder over en formue på over 400 milliarder kroner, bekræfter, at der er »drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark«.

Novo Nordisk Fonden har tidligere afvist, at det vil give mening med statslig vaccineproduktion i Danmark, men åbner nu for, at det kan ske i samarbejde med det private erhvervsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største erhvervsfond, Novo Nordisk Fonden, er i dialog med regeringen om muligheden for at etablere produktion af vacciner på dansk grund.

Det bekræfter fonden over for Berlingske i et kort svar via e-mail, efter at Erhvervsministeriet har oplyst, at de to parter drøfter mulighederne for, at der skal produceres vaccine i Danmark.

Novo Nordisk Fonden har tidligere afvist, at det vil give mening med statslig vaccineproduktion i Danmark, men åbner altså nu for, at det kan ske i samarbejde med det private erhvervsliv.

»Vi kan bekræfte, at vi har drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark. Vi kan ikke uddybe det yderligere for nuværende,« siger Steffen Lüders, der har titel af senior vice president i Novo Nordisk Fonden.

Vaccineproduktion i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen (S) har via sociale medier forrige weekend oplyst, at regeringen har »oprettet et offentligt-privat partnerskab med vores danske life science-sektor for at afsøge muligheder for at etablere produktionskapacitet herhjemme«.

Berlingske har den seneste tid forsøgt at belyse, hvem der er med i partnerskabet, og hvad dette går ud på.

Nu oplyser Erhvervsministeriet så i en e-mail til Berlingske, at regeringen blandt andet har drøftelser med Novo Nordisk Fonden.

»Vi har i den seneste tid haft drøftelser med life science-branchen for at få input til, hvilke forhold der skal belyses, så der er et godt grundlag for beslutninger om vaccineproduktion i Danmark. Jeg kan sige, at der i den forbindelse blandt andet er dialog med Novo Nordisk Fonden,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i e-mailen til Berlingske.

Han fortæller desuden, at regeringen i denne uge har et møde med erhvervsorganisationerne på life science-området for at få input til, hvordan Danmark får bedre adgang til vacciner.

Berlingske har uden held forsøgt at få et interview med ministeren om, hvad regeringen mere konkret forestiller sig, og hvem der inddrages i drøftelserne.

Ifølge Berlingskes oplysninger finder mødet med aktører fra life-science branchen sted på fredag i Erhvervsministeriet.

Tæt samarbejde med Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk og Novo Nordisk Fonden har i forvejen arbejdet tæt sammen med myndighederne under coronakrisen.

I april gav Novo Nordisk Fonden 250 millioner kroner til etableringen af covid-19-testcentre, så sundhedsmyndighederne kunne etablere de kendte hvide testcentre i hele Danmark.

I løbet af 2020 gav fonden i alt 460 millioner kroner til en række covid-19-relaterede projekter, herunder til forskning i langsigtede konsekvenser af virussen.

Allerede i maj sidste år gjorde fondens bestyrelsesformand, Lars Rebien Sørensen, det klart, at fonden er klar til at lægge penge på bordet til etablering af et topmoderne center for epidemimedicin og til at bidrage til et stående offentligt-privat samarbejde om et sundhedsberedskab til krisesituationer.

Målet er, at Danmark er bedre forberedt, næste gang en covid-19-lignende epidemi rammer.

»En af måderne er for eksempel at oprette et center for infektionsmedicin med fokus på forskning i virus. Vi skal sikre, at der kommer forskere hertil, så vi får et endnu højere videnskabeligt niveau på området i Danmark. På den måde vil vi være bedre orienterede og på omgangshøjde med situationen fra dag ét,« forklarede Lars Rebien Sørensen i maj.

Udover Novo Nordisk Fonden har Novozymes og Novo Nordisk deltaget aktivt og stillet laboratoriekapacitet til rådighed for at øge testkapaciteten.