Rasende kinesere har fået H&M udraderet fra landkortet

Tøjgiganten H&M er stort set blevet fjernet fra internettet i Kina. Det sker, efter at virksomheden har valgt at droppe bomuld fra Xinjiang-regionen, hvilket har udløst ekstrem vrede på kinesiske sociale medier.

Kina har gjort det nærmest umuligt for landets borgere at shoppe hos H&M. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Ritzau Scanpix

Tøjkæden H&M er ikke længere at finde på kinesiske e-handelssider og kan nu heller ikke ses på kinesiske landkort.

Det skriver Wall Street Journal.

Baggrunden er, at virksomheden ikke længere vil anvende bomuld fra Xinjiang-regionen, hvilket tidligere på ugen skabte enorm modvind på kinesiske sociale medier. Flere kinesiske berømtheder har udtrykt deres utilfredshed, og mange har opfordret til at boykotte tøjgiganten.

H&M valgte at afstå fra at anvende bomuld fra regionen på baggrund af rapporter fra civile samfundsorganisationer, der omtaler tvangsarbejde og diskrimination af det muslimske mindretal i regionen.

Dette er ifølge mange rasende kinesere en løgnhistorie –  og derfor den enorme vrede på sociale medier i Kina.

Kina står for 5,2 procent af H&Ms totale salg i 2020.

Stridighederne viser tydeligt, hvor svært det kan være for virksomheder at operere i det enorme marked, Kina er, samtidig med, at virksomheden skal håndtere bekymringerne i hjemlandene i Vesten.

Mere af samme skuffe

Torsdag i denne uge var det i Kina ikke længere muligt at finde H&M på nettet. Det var heller ikke muligt at bestille en taxa til en H&M-butik, og ligeledes var H&M slettet fra landkortet på en række kinesiske apps. Selve H&M-appen var også fjernet fra app-stores.

Kina har altså gjort det stort set umuligt for kineserne at shoppe hos giganten.

Efterfølgende er andre store virksomheder endt i suppedasen. Nike og Adidas har fremført de samme beskyldninger om Xinjiang-regionen som H&M, og derfor har sociale mediebrugere i Kina også vendt deres vrede mod dem. Virksomhederne har dog ikke mødt samme skæbne som H&M og er altså ikke blevet udraderet fra landkortet i Kina.

»Fremover vil Kina i højere grad lægge kommercielt pres på udenlandske virksomheder for at få dem til at tone ned og holde sig væk,« siger James McGregor, som er formand for den kinesiske del af rådgivningsfirmaet APCO, til Wall Street Journal.

I sidste uge brød Apple med den kinesiske leverandør Ofilm Group Co. på grund af beskyldninger om, at virksomheden er involveret i et regeringsprogram, der tvangsflytter borgere fra Xinjiang til andre dele af Kina for at arbejde.

Samtidig ekskluderer pensionsselskabet Danica Pension kinesiske Hikvision på baggrund af levering af teknologi, der anvendes til overvågning af den kinesiske befolkning i blandt andet de genopdragelseslejre, hvor uighurer holdes fanget.

Udmeldingen fra virksomhederne bunder i, at USA og flere andre vestlige regeringer beskylder Kina for at sende op mod en million muslimske uighurer til interneringslejre og tvinge dem til at arbejde.

USA, Storbritannien, Canada og EU indførte i denne uge sanktioner over for Kina efter beskyldninger om krænkelse af menneskerettigheder, hvilket fik Kina til at indføre sanktioner den anden vej.