PwC opruster og slår regnskabsrekord

PwC er vokset med 13 pct. det seneste år og har ansat mere end 200 nye medarbejdere. En del er håndplukket hos konkurrenterne.

PwC er vokset med 45 pct. de seneste fire år. Alene det seneste år har væksten været på 13 pct., og virksomheden har ansat mere end 200 nye medarbejdere i år, fortæller topchefen for PwC, Mogens Nørgaard Mogensen. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Landets næststørste revisions- og rådgivningsvirksomhed, PwC, buldrer frem med den højeste vækstrate i fem år.

I regnskabsåret, som sluttede med udgangen af juni, har PwC øget omsætningen med 13 pct. De sidste fem år har de årlige vækstrater svinget mellem minus to pct. og 11 pct., men samlet er PwC vokset med over 40 pct. siden 2014.

Væksten i det forgangne år er især drevet af vækst i rådgivningsforretningen på 32 pct., men også de to andre store ben i forretningen, revision og skat, er vokset. Revisionsforretningen er vokset med seks pct., og skatteområdet er vokset med ni pct.

»Vi har vækst i alle dele af forretningen, og vi ansætter folk i alle tre forretningsområder. Vi er 200 flere ansatte nu, end vi var for et år siden, og vi er nu over 2.200 ansatte,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og topchef i PwC.

Mogens Nørgaard Mogensen, topchef for PwC

»Vi er stolte af at være revisorer, og det giver en ekstraordinær ekspertise, når du igennem mange år har været revisor for de allerstørste virksomheder.«


Flest nye ansatte er der kommet i rådgivningsforretningen, særligt i financial services, som rådgiver finanssektoren. PwC har de senere år oprustet kraftigt på det område og har vundet mange udbud. Det afspejler sig i en omsætningsvækst på hele 45 pct. i financial services.

»Vi er vokset ekstremt meget på det område det seneste år, så vi er nu førende inden for rådgivning af finanssektoren målt på antal ansatte. Der er mange nye compliance-regler, som sektoren skal leve op til, og vi har vundet mange af de opgaver, der har været i udbud,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Reviderer halvdelen af C25-virksomhederne

PwC har igennem flere år haft langt den største markedsandel som revisor for top 100-segmentet. Aktuelt er andelen på 41 pct. og tæller blandt andet store virksomheder som A.P. Møller – Mærsk og Novo Nordisk. Begge reviderer Mogens Nørgaard Mogensen i øvrigt. Zoomer man ind på de 25 største børsnoterede virksomheder, C25, reviderer PwC næsten halvdelen.

»Vi synes, at nogle af vores konkurrenter taler sig væk fra revision. Vi er stolte af at være revisorer, og det giver en ekstraordinær ekspertise, når du igennem mange år har været revisor for de allerstørste virksomheder,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Med de nye EU-krav om hyppigere udskiftning af virksomheders revisor, som får virkning fra 2021, kan PwC næppe undgå at tabe markedsandele i top 100-segmentet.

»Vi kommer nok til at falde en lille smule i markedsandel, men vi vil også efter 2021 være det førende revisionsfirma. Hvis vi kan beholde en andel på omkring 35 pct., så er det tilfredsstillende, og så vil vi stadig være markedsførende,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Håndplukker talenter hos konkurrenter

Også rådgivning af den offentlige sektor er et område, som er vokset kraftigt det seneste år. Væksten er her fordoblet. Det sker, efter at PwC har satset hårdt på at få fodfæste inden for rådgivning af den offentlige sektor.

»Vi har lavet en meget fokuseret tilgang. Vi har taget en del nye partnere ind – det, vi kalder iconic hires. I stedet for at gå ud og købe en virksomhed, så går vi ud og håndplukker talenter hos vores konkurrenter,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Fremadrettet har PwC mulighed for at vokse yderligere på salg af rådgivningsydelser til det offentlige, fordi PwC tidligere på året for første gang nogensinde fik tildelt en plads på statens rammeaftale som leverandør af konsulentbistand til staten. Det giver en ret til at byde, når staten sender opgaver i udbud.

Deloitte, som er landets absolut største revisions- og rådgivningsvirksomhed, mistede i samme moment sin plads på rammeaftalen. Deloitte er dog tilbage på aftalen efter købet af konsulenthuset Struensee & Co. tidligere på året, da Struensee var på rammeaftalen.

Den første kvinde i bestyrelsen

PwC har for første gang nogensinde netop optaget en kvinde i sin bestyrelse. Kvinden, der bryder gennem glasloftet, er partner Line Hedam, som også er en af de 70 indehavere, de såkaldte kapitalejere. Seks af kapitalejerne i PwC er kvinder, og selv om det ikke lyder af mange, er det udtryk for fremskridt i forhold til en mere ligelig kønsfordeling.

»Vi er gået fra stort set ikke at have kvindelige kapitalejere for bare ganske få år siden til nu at have seks. Under 10 pct. er ikke godt nok, men vi er nødt til at se på fødekæden, og den bliver heldigvis større, så jeg har en klar forhåbning om, at vi kan øge det antal,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

PwC skiller sig på det punkt ikke meget ud fra resten af den mandsdominerede revisorbranche, men ifølge Mogens Nørgaard Mogensen er det forretningsmæssigt hul i hovedet, at der ikke har været større fokus på at få kvinder frem i geledderne.

»Forretningsmæssigt er det ikke særlig klogt, at man i årevis har fået sig indrettet, så man udelukker den ene halvdel af talenterne til ledelsesposter, for så har du kun den anden halvdel at vælge imellem. Forretningsmæssigt er det hul i hovedet,« siger han.