Punktum i sag mod Uber: Betaler bøde på 25 millioner kroner

Uber indvilger nu i at betale en bøde på 25 millioner kroner i sag om overtrædelse af dansk taxilovgivning.

Uber er nu gået med til at betale en bøde på 25 millioner kroner for at have overtrådt taxilovgivningen i Danmark. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Sagen mod Uber i Danmark er nået til en afgørelse, da det hollandske selskab Uber BV har indvilget i at betale en bøde på 25 millioner kroner for overtrædelse af taxilovgivningen. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

»Det er glædeligt, at vi nu kan sætte punktum for denne sag, og at virksomheden har indvilget i at betale den betragtelige bøde,« udtaler advokaturchef Kristian Kirk Petersen.

Uber, som er en platform for privat kørsel, buldrede ind i Danmark i 2014 og havde på et tidspunkt næsten 2.000 chauffører i København. Men i 2017 trak Uber sig ud af landet efter nogle alvorlige sammenstød med taxibranchen, politikere og fagforeninger. Blandt andet var der flere principielle prøvesager mod Uber-chauffører. Og i december 2016 var der blevet rejst tiltale mod det hollandske selskab for at medvirke til at overtræde taxilovgivningen i to konkrete sager. Prøvesagerne endte alle med bødestraffe.

Kristian Kirk Petersen, advokaturchef

»Ud fra chaufførernes skatteoplysninger er det klarlagt, at indtjeningen for samtlige chauffører i Danmark i 2015 udgjorde ca. 55 millioner kroner fordelt på 502.658 ture.«


Tjente omkring 55 millioner i 2015

Bøden på 25 millioner kroner svarer til selskabets andel af chaufførernes skønnede indtjening på det danske marked i perioden fra 2015 til april 2017, og bødeberegningen er foretaget ud fra de samme principper, som blev tiltrådt af Højesteret i chaufførsagerne, skriver Københavns Politi. Sagen mod det hollandske selskab er dermed afgjort uden at have været for retten.

»Ud fra chaufførernes skatteoplysninger er det klarlagt, at indtjeningen for samtlige chauffører i Danmark i 2015 udgjorde ca. 55 millioner kroner fordelt på 502.658 ture, og da det beklageligvis ikke har været muligt at indhente skatteoplysninger via Holland for årene 2016 og 2017, har vi anvendt 2015-tallene til skønsmæssigt at beregne bøden for hele perioden frem til april 2017, hvor Uber drejede nøglen om i Danmark,« oplyser Kristian Kirk Petersen.

Flere sager mod selskabets chauffører blev afgjort ved retten i 2018, og de resterende sager er efterfølgende søgt afgjort ved bødeforlæg. En del er afgjort på denne måde, men adskillige chaufførsager afventer fortsat afgørelse i retten.