Professor kalder myndighedernes besked til minkavlere »ulovlig«: Minkavlerne uden for risikozoner kan stoppe aflivning

Minkavlere med besætning uden for risikozoner kan stoppe aflivningen af deres mink, siger juraprofessor, efter det er kommet frem, at regeringen ikke har hjemmel til igangsætte aflivning af alle mink i Danmark.

 
Statsminister Mette Frederiksen meddelte onsdag, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skal slås ned for at bremse spredningen af covid-19 blandt mink i Nordjylland. Den udmelding blev siden fulgt op af Fødevarestyrelsen, der bad samtlige af landets minkavlere om at aflive deres mink.

Men siden er det kommet frem, at myndighederne slet ikke havde hjemmel til at bede alle minkavlere om at aflive deres dyr, da et påbud kræver, at der enten er konstateret smitte blandt dyrene, eller at minkfarmen ligger i et område med sygdomsudbrud. Det betyder, at regeringen ikke kan kræve raske besætninger, der ligger uden for risikoområder, aflivet.

Det får nu juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage til at kalde fredagens besked fra Fødevarestyrelsen ulovlig. Her bad styrelsen nemlig samtlige af landets minkavlere - også dem med raske minkbesætninger udenfor risikozoner - om at aflive deres mink.

»Det er en ulovlig ordre. Alle minkavlere er således blevet bedt om at gå i gang med det samme, så der er der ikke nogen tvivl om, at ordren var ulovlig,« siger professoren til Berlingske.

I beskeden til minkavlerne med »raske minkfarme uden for Nordjylland« lød det således, at »aflivningen af alle mink (også avlsdyr) skal være overstået den 16. november 2020. Du skal derfor begynde på aflivning af besætningen hurtigst muligt.«

Frederik Waage læser det som en »utvetydig« ordre om, at alle mink - også dem uden for risikozonerne - skal aflives, og det har regeringen ikke hjemmel til, siger han.

»Der er ikke så meget at diskutere. Regeringen og myndighederne har ikke hjemmel til at bede minkavlerne udenfor zonerne om at slå deres mink ned. Så minkavlerne kan godt udskyde aflivningen, som retstilstanden er nu,« siger juraprofessoren.

Regeringen arbejder netop nu på at få vedtaget en lov, der skal sikre, at regeringen også kan bede minkavlere uden for risikozoner om at aflive deres mink. Men det lovgrundlag skulle regeringen have haft på plads, før den bad minkavlerne med at raske besætninger om at aflive deres mink, lyder det fra Frederik Waage.

»Problemet er, at regeringen beder minkavlerne om at aflive deres dyr, uden at den har hjemmel til det, og så vidt jeg kan se, har regeringen heller ikke informeret minkavlerne om, at man manglede en hjemmel. Så det er naturligvis ikke uproblematisk for myndighederne,« vurderer juraprofessoren.

Frederik Waage siger yderligere, at regeringen kunne have påberåbt sig en såkaldt nødretstilstand, for med den kunne regeringen nemlig have bedt alle minkavlere om at slå deres dyr ned. Men det har regeringen ikke gjort, og derfor betegner han regeringens ageren som »problematisk«.

Minister: Det »hastede«

Den ansvarlige minister, fødevareminister Mogens Jensen (S), forklarede søndag aften til Ritzau, at regeringen var nødt til at fremskynde aflivningen af Danmarks minkbesætning, fordi det »hastede«.

»Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,« udtalte Mogens Jensen søndag aften i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Udover at regeringen arbejder på en ny lov, der skal give en bredere hjemmel til aflivning af mink, er partiernes fødevare- og erhvervsordførere også indkaldt til møde om kompensation til minkbranchen i dag, mandag eftermiddag.