Producent af designklassikere enig med Venstre: »Man kan ikke både få og tage. Det er umoralsk«

Den fynske producent af danske designklassikere Carl Hansen & Søn, der benytter statens hjælpepakke om lønkompensation, er enig med Venstre, finansministeren og flere erhvervsorganisationer: Får man hjælpepakke, skal man ikke trække udbytte ud af virksomheden.

»Vi er ramt, men indtil videre er vi ikke vanvittigt hårdt ramt,« siger Knud Erik Hansen, medejer af den fynske møbelproducent Carl Hansen & Søn, om coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Carl Hansen & Søn producerer danske designklassikere og sælger dem i 59 lande verden over. Den fynske møbelproducent mærker også coronakrisen og har valgt at trække på statens hjælpepakke om lønkompensation.

Set med virksomhedens øjne er det et helt rimeligt krav, som Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lancerede lørdag: At stærkt kriseramte virksomheder – til gengæld for mere økonomisk hjælp under coronakrisen – skal droppe at udbetale udbytte i 2020 for at »vise samfundssind«.

»Jeg går fuldstændig ind for det. Det er helt i orden. Man kan ikke både få og tage. Det kan man ikke. Det er umoralsk,« siger Knud Erik Hansen, der sammen med sin hustru og sine to sønner ejer og driver Carl Hansen & Søn.

Den fynske møbelvirksomheder producerer danske møbelklassikere, der er tegnet af blandt andre Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Kaare Klint.

Venstre foreslår at hæve loftet for dækning af de faste udgifter pr. virksomhed. Den maksimale støtte er lige nu på 60 mio. kr. Men den hjælp skal altså været på betingelse af, at virksomheden så ikke udbetaler udbytte, mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

»Fra samfundets side holder vi hånden under danske virksomheder. Det er klart, når man gør det, så skal de samme virksomheder ikke i samme regnskabsår sige: »Vi red stormen af og ovenikøbet så godt, at vi har fået et overskud, som vi giver til vores aktionærer,« siger Ellemann-Jensen til Ritzau.

Ellemann-Jensen har fået opbakning til sit forslag fra flere erhvervsorganisationer, fra regeringen og flere af dens støttepartier.

Og Knud Erik Hansen bakker altså fuldstændig op om noget for noget-betingelsen. Carl Hansen & Søn benytter sig af hjælpepakken om lønkompensation, men Knud Erik Hansen mener, at betingelsen om ikke at trække udbytte ud til gengæld for hjælp fra staten generelt er et rimeligt krav at stille til modtagerne af statens hjælpepakker.

Knud Erik Hansen, medejer af Carl Hansen & Søn

»Hvis ikke vi er ude af problemerne 9. juni, så er det tvingende nødvendigt at pakkerne fortsætter, for ellers går fuldstændig galt for rigtig mange virksomheder.«


Han fortæller, at Carl Hansen & Søn, der i 2018 omsatte for 630 mio. kr., ikke har for vane at trække udbytte ud af virksomheden.

»Næsten alt går ind i virksomheden igen, og det er derfor, at vi har kunnet vokse så kraftigt, som vi gør,« siger han.

Vi er ramt

Knud Erik Hansen fortæller, at den familieejede virksomhed har sendt 78 medarbejdere hjem med lønkompensation; 25 funktionærer og 53 timelønnede i produktionen. De resterende 210 ansatte arbejder på fuld tid og har nok at lave.

»Vi er ramt, men indtil videre er vi ikke vanvittigt hårdt ramt. Vi har en god ordrebog, som er i balance. Der ryger lidt ud, men der kommer også noget ind på ordrebogen, så hvis vi kan holde det her niveau, så ser det egentlig fornuftigt ud,« siger Knud Erik Hansen.

Men selv om virksomheden snart kan fremlægge et rigtig godt regnskab for 2019 og havde et forrygende første kvartal her i 2020, så er den sårbar, understreger Knud Erik Hansen.

»Vi holder skindet på næsen, fordi vi havde et rigtig godt 2019, og fordi de første tre måneder af 2020 var fantastiske. Vi havde fuld fart på og fik ordrer fra hele verden, men nu er der kommet en opbremsning. Og når mere end 80 pct. af vores salg går til eksport, så der skal ikke gå meget galt før, at det kan blive svært, og så kan vi ikke dække de faste omkostninger,« siger han.

»Vi er ikke afhængige af hjælpepakken om lønkompensation, men det kan vi blive. Og vi er taknemmelige for at kunne holde på vore medarbejdere via hjælpepakken om lønkompensation,« tilføjer han.

Nødvendig forlængelse

Venstre foreslog også lørdag, at hjælpepakkerne skal forlænges med en måned fra pakkernes nuværende sluttidspunkt 9. juni, så de i stedet kører til 9. juli. Og den forlængelse vil også blive nødvendig, mener Knud Erik Hansen.

»Hvis ikke vi er ude af problemerne 9. juni, så er det tvingende nødvendigt at pakkerne fortsætter, for ellers går fuldstændig galt for rigtig mange virksomheder. Det ville være forfærdeligt, for det er næsten umuligt at komme igang igennem, og så får vi en meget høj arbejdsløshed i Danmark,« siger han.

»Og ingen af os, der benytter os af faglært, god dansk arbejdskraft ikke interesseret i at fyre folk. Vi er interesset i at holde på vores medarbejdere og sørge for at holde hjulene i gang, så vi kan komme op i fuld fart, når vi kommer ud på den anden side,« tilføjer han.

For Carl Hansen & Søn er det vigtigt at kunne holde sammen på virksomheden og dens nuværende størrelse, så den hurtigt kan komme op i fart igen, når coronakrisen slipper sit tag. Knud Erik Hansen trækker på virksomhedens erfaringer fra finanskrisen, der ramte hårdt i 2008 og 2009.

»Efter finanskrisen gav vi den fuld gas med produktion, marketing og salg. Og denne gang skal vi igen kunne geare ret hurtigt op igen,« siger han.