Politisk opbakning til virksomheders desperate opråb: »Vi gør det simpelthen ikke godt nok – det er min ærlige holdning«

Der er brug for langsigtede løsninger og samarbejde med erhvervslivet om de landsdækkende restriktioner, så danskerne kan komme ud at spise, drikke, se fodbold og gå til koncert på en bedre måde end i dag. Det mener partier på begge sider af Christiansborg, som fuldt ud forstår oplevelsesindustriens frustrationer.

Gothersgade i København lidt efter midnat under coronakrisen. I øjeblikket skal barer og restauranter lukke klokken 22. En stor del af oplevelsesindustrien føler, at de bliver set som en del af problemet i stedet for at kunne bidrage til at være en del af løsningen på, hvordan vi indretter samfundet, indtil vi forhåbentlig kan lægge coronaepidemien bag os. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

På Christiansborg er der fra flere sider fuld forståelse for de frustrationer, som har fået en række aktører fra oplevelsesindustrien til at indrykke et fælles opråb i onsdagens trykte udgave af landets store aviser.

Her advarer blandt andre Old Irish Pub, Cocks & Cows, Bones, Divisionsforeningen, Dansk Live og Danske Biografer om, at de finder danskernes mentale sundhed truet og bønfalder Christiansborg om samarbejde om restriktioner og langsigtede planer.

»Vi gør det simpelthen ikke godt nok – det er min ærlige holdning,« siger SFs kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk.

Ordføreren for S-regeringens støtteparti er helt enig med aktørerne bag det fælles opråb i, at der er brug for langsigtede løsninger, som sikrer, at danskerne kan gå ud på en forsvarlig måde. Løsninger, der ikke kun er aftalt mellem politikere.

»Vi skal have sundhedsmyndighederne og erhvervs- og kulturlivet med for at finde løsninger på, hvordan vi alle sammen kan leve bedst muligt i den her coronaepidemi, der ikke stopper lige foreløbig. Der synes jeg ikke, vi er nået særligt langt i måden, vi gør tingene på lige nu ved at åbne og lukke med kort varsel,« siger hun.

Charlotte Broman Mølbæk vil ikke afvise, at der pludselig kan komme et flertal uden om regeringen, hvis ikke regeringen snart får sat gang i nogle drøftelser om mere langsigtede løsninger.

I oppositionen er der også opbakning.

»Jeg forstår godt, at oplevelsesindustrien føler, at de bliver gjort til syndebukke. Det er svært at se de faglige argumenter for de restriktioner, der kommer. I har netop selv beskrevet i avisen, hvordan seksdagesreglen åbenbart blev indført på baggrund af justitsministerens mavefornemmelse. Det er jo fuldstændig absurd,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Hos de Konservative ønsker erhvervsordfører Mona Juul at droppe de restriktioner, som »ikke giver mening« og peger blandt andet på reglen om at lukke klokken 22 og reglen om højst 500 mennesker på stadion til fodboldkampe.

»Regeringen har ikke kunnet forklare sig ud fra en sundhedsmæssig faglig vinkel. Lige så lidt som de forklarede seksdagesreglen for hotellerne i sommer. Jeg oplever, at virksomhederne er rigtigt gode til at sikre aktivitet på forsvarlig vis. Vi har presset på. Vi har stillet spørgsmål. Vi har bragt cases videre. Som minimum ønsker vi fremlagt scenarier, som virksomheder kan navigere efter,« siger Mona Juul.

Hun beskriver, at hun hver dag får fremlagt eksempler og bliver kontaktet af virksomheder, der bliver mere og mere frustrerede.

Berlingske har også forelagt oplevelsesindustriens opråb for sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og bedt om en kommentar fra regeringen. Ministeren er ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.