Pensionsbossen med Fjällräven, meningerne – og milliarderne

60 år: Allan Polack er en topchef, der skiller sig ud. Både med sine meninger og med sin rygsæk. Fjällräven-rygsækken har fulgt ham i flere år men meningerne kom for alvor til udtryk, da han skiftede bankverdenen ud med pensionsverdenen i 2015.

Allan Polack runder det 60-årige hjørne den 4. maj. Topchefen for pensionsselskabet PFA har med en enkelt afstikker som iværksætter befundet sig i toppen af finansverdenen gennem hele sin karriere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Han fik en anden platform. Og et andet ansvar. Allan Polack var og er fortsat en kapitalist med stort K, men han er også optaget af sammenhængskraften i samfundet. Det viste sig i 2015, da han skulle tage udgangspunkt i de mange milliarder, som PFA skulle sikre sine pensionskunder, og de problemstillinger, som det medfører.

Derfor har han talt højt om udfordringerne ved et arbejdsliv, der i stigende grad byder på stress og udbrændte funktionærer.

Og derfor var han og PFA med til at etablere en tænketank sammen med Instituttet for Fremtidsforskning og en række forskere for at forsøge at gentænke den tredje alder med anbefalinger til, hvordan man forbedrer rammerne for pensionsalderen i 2040.

Allan Polack – 60 år 4. maj – har også blandet sig i den igangværende optakt til valgkampen, da han i februar valgte at advare mod pensionsudspillet fra Socialdemokratiet. Han mente, at ideen om en differentiering af pensionsalderen var at gå for langt.

»Det, der er udfordrende ved forslaget fra Socialdemokratiet, er, at man gør det til en helt objektiv ret. Man bliver nødt til at fokusere på de folk, som vitterligt er nedslidt,« sagde han dengang til Børsen.

Samtidig har PFA med Allan Polack ved roret bredt sin indflydelse markant ud i dansk erhvervsliv via milliardstore investeringer i blandt andet realkreditkæmpen Nykredit og TDC.

Et kæmpe sammenstød

Ansvaret var dog også stort i Nordea-tiden, hvor han som chef for Nordea Asset Management forvaltede svimlende 1.200 milliarder kroner, da pengene var flest. Han var således ansvarlig for placeringen af de ufatteligt mange milliarder, da finanskrisen buldrede løs i efteråret 2008. Det var stressende tider, hvor den globale finansverden frøs til is.

Berlingske talte med Allan Polack sidste år i forbindelse med tiåret for finanskrisen, og her åbnede pensionsbossen for et perspektiv, der ikke fandtes dengang, men som nu fyldte meget for manden med ansvaret for store dele af 1,3 millioner danskeres pensionsopsparinger. Forskellen mellem dem, der har nydt godt af de høje afkast siden finanskrisen på både aktier og boligen, og dem, der ikke har.

»Det er et kæmpe sammenstød mellem dem, der har, og dem, der ikke har, og helt forsimplet er det mellem generationer. Helt ærligt, vi ved ikke endnu, hvad det betyder. Kommer der en reaktion på det? Kommer der et oprør? Der gør der nok ikke. Før næste krise,« sagde han i den forbindelse.

Det var meningerne og milliarderne. Så er der rygsækken. Hovedpersonen er efter sigende ved at være lidt træt af, at det er det udtryk, der hænger ved. Men han skifter den ikke ud med attachémappen. Det gjorde han heller ikke, da han sammen med cremen af den danske finansverden, inklusive nationalbankdirektør og erhvervsminister, i 2017 tog på charmeoffensiv til London for at lokke Brexit-plagede finansvirksomheder og -ansatte til Danmark.

Jakkesættet og slipset stod lige så skarpt, som frisuren med den finurlige hårkrølle gjorde, da han trådte ud af taxaen midt i det globale finanscentrum. Og over skulderen hang rygsækken.