Partner-exit preller af på konsulentbranchens vinder

Det rødglødende konsulentmarked sætter endnu en gang rekord og belønner de modige spillere. Et dansk konsulenthus vokser med raketfart efter et hæsblæsende år, mens andre straffes for forsigtighed. Læs InsideBusiness’ gennemgang af konsulentbranchens vindere og tabere målt på nøgletal.

Qvartz' managing partner Hans Henrik Beck erkender, at det har kostet penge at sige farvel til forhenværende partnere. Ikke desto mindre er Qvartz vokset mest blandt de store konsulentfirmaer i Danmark sidste år. Arkvifoto: Anne Bæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisefrygten var til at tage og føle på sidste vinter. Flere rådgivere valgte derfor ligesom deres kunder at rebe sejlene for at stå bedre, hvis ordrerne blev færre. Men indtil videre er de mørke skyer gået i en stor bue uden om Danmark, og det straffer de huse, der valgte at træde forsigtigt ind i 2019.

Den økonomiske afmatning har hidtil ikke manifesteret sig i den danske virkelighed, og det betyder, at de spillere, der valgte at rebe sejlene tidligt, er gået glip af vigtige salg. Omvendt har de vovemodige konsulenthuse forlænget deres vækstspurt fra i fjor og styrket deres position betydeligt på det danske marked.

En gennemgang af de største managementkonsulenthuses seneste regnskaber viser, at det er de større huse, der klarer sig suverænt bedst på det rødglødende konsulentmarked.

Det kendte danske konsulenthus Qvartz, som er vokset betydeligt de senere år, lægger hele 22 pct. til omsætningen i forhold til sidste år til 733 mio. kr., hvilket understreger rådgivernes evne til at komme ind, hvor de vigtige beslutninger træffes i de store danske virksomheder.

I hælene følger revisions- og rådgivningskæmpen Deloitte, der vokser med 15 pct. til 1.429 mio. kr.  i det seneste regnskab. Også det amerikanske konsulenthus McKinsey & Company, der sidder tungt på strategimarkedet, har sendt flere fakturaer ud til danske kunder det senere år og kan dermed lægge 14 pct. til omsætningen, løb op i 865 mio. kr. Danske Implement vokser med knap ti pct. til 1.255 mio. kr.

Den pressede revisions- og rådgivningsvirksomhed EY har stadig ikke helt fundet rytmen efter den store partnerfusion i 2014, men omsætningstabet fra sidste år er dog vendt til et lille plus på fire pct. til 249 mio. kr.

Det tredje danske konsulenthus i opgørelsen, Valcon, står stort set stille, efter at topchef Thomas Fischer sidste vinter valgte at omstille huset til den økonomisk afmatning, som ikke er kommet.

De små amerikanske eliterådgivere Bain & Co. og AT Kearney opgiver ikke omsætningstal, men regnskaberne viser faldende bruttofortjeneste, hvilket for Bains vedkommende blandt andet hænger sammen med tabet af landechefen Niels Peder Nielsen sidste år. Det vil ændre sig i den kommende tid, da Bain netop har aftalt at købe Qvartz. Bain & Company er sammen med Mckinsey og Boston Consulting Group et af verdens største konsulenthuse. De omkring 30 partnere i Qvartz bliver ejerpartnere i Bain, når overtagelsen er på plads i begyndelsen af det nye år.

Qvartz vokser med raketfart

Det dugfriske og endnu ikke offentliggjorte årsregnskab fra det kendte danske konsulenthus Qvartz viser ingen tegn på økonomisk afmatning. Tværtimod vokser det partnerejede selskab med rekordfart.

Qvartz har satset stort på, at kundernes vækstagenda ville fortsætte. Resultatet er, at konsulenthuset nu er det hurtigst voksende på markedet. Kunderne og opgaverne er ifølge managing partner Hans Henrik Beck blevet større, og det øger værdiskabelsen og produktiviteten, så der nu kun er 120 mio. kr. op til det beløb, som McKinseys danske kontor fakturerer deres kunder herhjemme.

»Vi kigger på, hvor meget vores ti største kunder og ti største projekter udgør af vores samlede omsætning, og vi ser en stigning. Sådan skal det også være, og det er den væsentligste forklaring på vores høje vækst,« siger Hans Henrik Beck.

Partner-exit preller af på Qvartz

Den høje vækst kommer på trods af en del intern tumult de senere år. Tidligere på året sagde konsulenthuset farvel til den mangeårige partner Michael Laursen, der gik over til rådgivnings- og revisionsselskabet EY. Han fulgte i kølvandet på en stribe fremtrædende Qvartz-partnere, der siden 2016 har sluttet sig sammen i EY-afdelingen EYBox.

Hans Henrik Beck, managing partner i Qvartz

»Jeg synes i al beskedenhed, at vi er ret gode til at få kollektivet til at fungere.«


Selv om det udefra ligner en kollektiv udvandring eller et magtopgør, der er gået galt, preller partnerafgangen indtil videre af på Qvartz. Toplinjen vokser kraftigt, og konsulenthuset har øget staben med 50 ansatte i det forgangne år. Kun bundlinjen falder en smule, men det hænger også sammen med, at Qvartz-partnernes overskudsdeling indregnes i lønudgifterne. Hans Henrik Beck erkender dog, at det har kostet penge at sige farvel til forhenværende partnere.

»Det er klart, at det koster nogle penge at sige farvel, men vi skal også glæde os over den tid, vi har haft sammen og respektere, hvis folk vil noget andet. Så jeg vil hellere fokusere på at få de mennesker, vi har om bord, til at præstere bedst muligt som individer og – endnu vigtigere – som kollektiv. Jeg synes i al beskedenhed, at vi er ret gode til at få kollektivet til at fungere,« siger Hans Henrik Beck.

Har Valcon rebet sejlene for tidligt?

Mens Qvartz buldrer frem og de senere år har sat flag i syv lande foruden Danmark, har det andet danske konsulenthus, Valcon, betalt dyrt for at træde på bremsen for tidligt.

Frem til årsskiftet sidste år var der voldsomt tryk på forretningen, oplyser adm. direktør Thomas Fischer. Men over nytår ændrede markedet sig markant. Ved juletid i 2018 begyndte store transformationsopgaver i konsulenthusets pipeline at falde bort, især dem med internationalt perspektiv, og kunderne blev forsigtigere på grund af den globale usikkerhed.

»Vi tænkte: Vi har været her så længe, at vi godt kan se, hvor det bærer hen. Så vi udviste rettidig omhu og begyndte at omstille huset til det. Den type omstillinger er dyre,« siger Thomas Fischer.

Valcons seneste regnskab viser en omsætning på 265 mio. kr. som året før, hvilket kan oversættes til tab af markedsandele, idet det danske konsulentmarked som helhed er vokset med hele syv pct., ifølge den seneste opgørelse fra brancheorganisationen DI Rådgiverne.

Omstillingen har også kostet på bundlinjen, der er faldet fra 32 mio. kr. til 12 mio. Til gengæld er rekonfigureringen af konsulenthuset nu begyndt at betale sig tilbage, lyder det fra topchefen.

»Det kostede på bundlinjen, men det var også den rigtige beslutning. Lige nu slår vi rekord måned efter måned,« siger han og tilføjer, at den økonomiske afmatning også ser ud til at manifestere sig.

»Det tyske marked er sværere end for et par år siden. På det danske er hammeren ikke rigtig faldet endnu, men vi kan godt se, hvad der er fokus på derude, og det ligger rigtig godt til vores nuværende portefølje. Vi er nok også lidt mindre bange for en hård landing, end vi var for et år siden,« siger han.

Tab af landechef koster dyrt

Valcon er dog langtfra det eneste konsulenthus, der har været i modvind på grund af strategiske omprioriteringer.

Som beskrevet tidligere i InsideBusiness kulminerede problemerne i det kapitalfondsejede britiske konsulenthus PA Consulting Group tidligere på året, da konsulenthusets danske landechef, Amdi Hansen, gik over til Qvartz for at blive partner, hvilket efterlod den nordiske chef Søren Knudsen som leder.

En stor ændring af strategien, der skal dreje konsulenthuset over i retning mod de mere strategiske og taktiske rådgivningsopgaver, har kostet tid og kræfter de senere år, men det skulle ifølge Søren Knudsen være ved at være afsluttet nu, selv om man først vil kunne se det i næste regnskab.

»Både toppen og bunden er forbedret betydeligt i det regnskabsår, vi er ved at afslutte nu. Det ser ud til, at vi vokser med over 20 pct.,« siger Søren Knudsen.

Statens stop truer

Selv om økonomien ikke i denne omgang har slået benene væk under branchen, har husene en fælles bekymring, som er blevet mere og mere relevant det seneste halvår.

Den nye regerings varslede konsulentbesparelser fik umiddelbart efter valget i sommer det offentlige til at skrue ned for brugen af eksterne rådgivere, og det eskalerede op til finanslovsforhandlingerne i november.

I den endelige aftale skal staten skære ned på brugen af konsulenter for 625 mio. kr. årligt fra 2021, og det kan ikke undgå at ramme de største leverandører hårdt.

I Valcon kommer omkring en fjerdedel af omsætningen fra offentlige kunder, mens det i det danske konsulenthus Implement Consulting Group er omkring en femtedel.

»Vi ser selvfølgelig meget på, hvad der sker. Vi kan godt mærke, at det offentlige segment har drillet lidt på det seneste, men der er stadig et kæmpe forandringsbehov i det offentlige. Så det er spændende at se, hvad der ændres, og hvad konsekvensen bliver,« siger Niels Ahrengot, der er managing partner i Implement.

Danske huse er blevet modne

Ligesom Qvartz har Implement lagt betydelig masse til sin størrelse de senere år. Senest med en vækst på ti pct., hvilket især drives af, at de eksisterende kunder øger deres forretningsomfang med Implement.

»Vi kan godt mærke, at vi har fået størrelse nu, og det gør det hele meget lettere. Vi får mere at lave hos vores gode gamle kunder, og det er blevet lettere at rekruttere de bedste profiler, så vi skal bare blive i vores spor,« siger Niels Ahrengot.

Implement er i dag til stede i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Schweiz, og de udenlandske kontorer er nu ved at få en volumen, hvor de i sig selv er blevet en vækstmotor for konsulenthuset, der hidtil har foretrukket organisk vækst og ekspansion.

»Det udelukker ikke, at vi kommer til at lave akkvisitioner, når vi kigger fremad, men den kultur, vi vil opbygge, skal drives ud af det eksisterende Implement,« siger Niels Ahrengot og tilføjer, at omkring 20 pct. af omsætningen kommer fra udlandet i dag.