Pandora står i stampe: Starter stor sparerunde

Pandora vil forsøge at finde besparelser på 2,5 milliarder kroner de næste to år efter udfordrende 2018.

For første gang i fem år står væksten stille hos Pandora. Smykkeselskabet starter sparerunde, der skal give besparelser på 1,2 milliarder kroner, viser årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Rossi

For første gang i fem år står væksten stille hos smykkeselskabet Pandora, der derfor søsætter en stor sparerunde.

Målet er besparelser på op til 2,5 milliarder kroner de næste to år. Det oplyser selskabet i sit årsregnskab, der er offentliggjort tirsdag morgen.

Pandora solgte i 2018 for 22,8 milliarder kroner og havde en vækst i omsætningen på tre pct. Det var således på niveau med året før, men langt fra tidligere tiders høje vækstrater.

Salget munder ud i en ebitda-margin på 32,5 pct., som ligesom omslstnignen flugter med forventningerne.

Turbulent år

Smykkeselskabet har været gennem et turbulent år, hvor selskabet to gange har måttet nedjustere forventningerne.

På smykkeselskabets kapitalmarkedsdag i januar sidste år annoncerede Pandora nye og langsigtede finansielle målsætninger om en vækst på mellem syv og ti 10 pct. i lokal valuta. Men i august, blot otte måneder senere, måtte selskabet skrue forventningerne til omsætningsvæksten ned til fire til syv pct. i lokal valuta. Det fik virksomhedens aktier til at falde med 23 pct. på én dag.

Tre dage efter nedjusteringen stoppede adm. direktør Anders Colding Friis. Han var længe blevet kritiseret for at kommunikere dårligt med markedet. Han har forsikret om, at udsigterne er gode for Pandora – et budskab, han har haft svært ved at overbevise investorerne om.

Aktionærerne har desuden oplevet en slagtet aktiekurs, og årets resultater bliver også betegnet som skuffende af Pandora selv.

Færre butikker og tilbudskampanger

Pandora uddyber i regnskabet den omstruktureringsplan, som selskabet lancerede i november.

Smykkegiganten vil igangsætte en toårig transformation, hvor der skal laves omkostningsbesparelser, som samlet skal skære omkostningerne med 1,2 mia. kr. om året fra slutningen af 2020.

Pandora planlægger omkostningsbesparelser på samlet omkring 0,6 mia. kr. i driftsomkostninger og vareforbrug for kalenderåret 2019. Det kommer oven i de omkostningsbesparelser på 350 mio. kr., som Pandora meldte ud ifm. regnskabet i november.

Pandora vil blandt andet reducere omkostningerne ved at foretage væsentlig færre opkøb af grossistbutikker og lave færre butiksåbninger. Selskabets vil desuden købe lagervarer tilbage fra grossistnetværket for at få flere nye varer på butikshylderne.

Smykkegiganten har også planer om at skære i antallet af tilbudskampagner, som flere analytikere har påpeget er skidt for smykkeselskabets brand.

»Med Programme NOW igangsætter vi øjeblikkelige og stærke initiativer som svar på de skuffende resultater i 2018. Vi er overbeviste om, at denne omfattende transformation af selskabet vil tilføre ny energi til Pandora, få os tilbage til bæredygtig vækst og understøtte vores høje indtjening,« siger driftsdirektør Jeremy Schwartz i en kommentar til regnskabet.