Pandora banker op på børsen: Investorerne er vilde med milliardbesparelser

Det danske smykkeselskabs aktie stiger mandag morgen med mere end 12 pct., efter selskabet har fremlagt regnskab.

Investorerne ser ud til at belønne Pandoras plan Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Pandoras regnskab for 2018, som smykkegiganten netop har fremlagt, er som ventet ikke just opløftende læsning.

Til gengæld ser investorerne ud til at belønne den omstruktureringsplan, som det danske smykkeselskab i forbindelse med regnskabet har uddybet, og som byder på milliardbesparelser.

I hvert fald er Pandoras aktie et kvarter efter åbningen oppe med 12 pct.

Faktisk stod aktien i smykkeselskabet til at stige så meget fra børsåbningen, at aktien måtte igennem en forlænget åbningsauktion.

Aktien stiger efter en lang periode med en faldende aktiekurs, og stigningen skal ses i det lys, lyder det fra senioranalytiker hos Sydbank Søren Løntoft Hansen.

»Aktiekursen inden dagens åbning afspejler frygten for et resultat, der ville være væsentligt under det resultat, som markedet regnede med, og der kommer man hæderligt ud af fjerde kvartal,« siger han.

Senioranalytikeren peger også på, at uddybningen af den omstruktureringsplan, som selskabet lancerede sidste år, er med til at sende aktien op.

Den toårige strategi, Programme Now, indeholder omstruktureringsomkostninger på 2,5 mia. kr. i 2019 og 2020. Ambitionen med programmet er at sænke omkostningerne med 1,2 mia. kr. fra udgangen af 2020 og få væksten tilbage.

»Man viser dermed noget handlekraft, og det giver et lettelsens suk hos investorerne, så den stigende aktiekurs afspejler en tiltro til, at Pandora kan eksekvere på programmet og bringe efterspørgslen på Pandora-smykker tilbage i markedet samtidig med at opnå besparelser, så man fra 2021 vil have en lønsomhed, der er smykkesektoren klart overlegen,« siger han.

Færre butikker og tilbud

Det markante kurshop kommer efter, at smykkegiganten kunne løfte sløret for regnskabet for fjerde kvartal af 2018, som altså bød på en overraskede positiv omsætning og indtjening i forhold til markedets forventninger, men som også viste, at salget i de eksisterende butikker faldt med 7 pct. i kvartalet.

Sidstnævnte er ifølge Søren Løntoft Hansen problematisk for Pandora.

»Væksten på toplinjen er jo drevet af butiksåbninger, butiksovertagelser og valutaeffekter, hvorimod væksten i de butikker, der har eksisteret i mere end 12 måneder går tilbage med 7 pct., og det afspejler en vigende efterspørgsel efter Pandora-smykkerne,« siger han.

Pandoras omstruktureringsplan byder blandt andet på væsentligt færre opkøb af grossistbutikker og færre butiksåbninger. Selskabet vil desuden købe lagervarer tilbage fra grossistnetværket for at få flere nye varer på butikshylderne.

Smykkegiganten har også planer om at skære i antallet af tilbudskampagner, som flere analytikere har påpeget er skidt for smykkeselskabets brand.

»Med Programme NOW igangsætter vi øjeblikkelige og stærke initiativer som svar på de skuffende resultater i 2018. Vi er overbeviste om, at denne omfattende transformation af selskabet vil tilføre ny energi til Pandora, få os tilbage til bæredygtig vækst og understøtte vores høje indtjening,« siger driftsdirektør Jeremy Schwartz i en kommentar til regnskabet.