Opgøret om milliarder til minkavlerne trækker ud: »Forhandlingerne er dybt komplicerede«

En aftale om kompensation til minkavlerne trækker i langdrag. Tirsdagens forhandlinger var de første siden november, men der er stadig langt mellem regeringen og de borgerlige partier.

Danske minkavlere skulle aflive alle deres mink i november. Men de politiske forhandlinger om erstatning til avlerne trækker i langdrag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Spørgsmålet om, hvilken erstatning minkavlerne skal modtage, hænger stadig ubesvaret i luften.

Det sker til trods for, at flere partier forhandlede om minkavlernes erstatning tirsdag aften, hvor regeringen mødtes bilateralt med forskellige partier.

Carl Valentin (SF) er en del af forhandlingerne. Han fortæller til DR, at regeringen lægger op til at erstatte minkbranchen med et beløb, der ligger mellem 15 og 17 milliarder kroner.

Pengeposen kan dog være for stor, vurderer Carl Valentin, som er bange for, at man overkompenserer minkbranchen.

I Venstre regner finansordfører Troels Lund Poulsen med, at der går nogle dage, før man når frem til en aftale om, hvad minkbranchen skal have i erstatning.

»Vi diskuterer stadig med regeringen. Forhandlingerne er dybt komplicerede. Vi er jo optaget af, at man får udbetalt de penge, der er stillet i udsigt. Og det skal gøres i en fart,« siger Troels Lund Poulsen, som tager del i forhandlingerne.

Ifølge ministeren for landbrug, fødevarer og fiskeri, Rasmus Prehn (S), er Kopenhagen Fur en sten i skoen, når det kommer til minkbranchens erstatning. Pelsvirksomheden, der er ejet af minkavlerne selv, har nemlig penge til gode hos minkavlerne – og virksomheden stiller sig foran de enkelte avlere, når pengene skal udbetales. Det forsinker udbetalingsprocessen, siger ministeren til Avisen Danmark.

Stilstand

Minkavlerne skal kompenseres, efter at regeringen på et pressemøde 4. november sidste år bebudede, at alle landets mink skulle aflives. Grunden var, at der var fundet en særlig mutation af coronavirussen i mink.

På selvsamme pressemøde lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), at »hjælpen er på vej«.

Alligevel har minkbranchen ikke set skyggen af erstatning.

Regeringen præsenterede et udspil til erstatningen i november, som ville løbe op i 14 milliarder kroner. Men også dengang mente de borgerlige partier, at der skulle flere penge på bordet, selvom regeringen argumenterede for, at det ville bryde EUs konkurrencelov, hvis man overkompenserede ved en ekspropriation.

Siden november har De Konservative og Dansk Folkeparti ad flere omgange stillet sig uforstående over for, hvorfor der – indtil tirsdag – tilsyneladende var stilstand i forhandlingerne om minkavlernes kompensation.

»Jeg har ventet siden 30. november på at have dialog med regeringen. Vi har ikke været til nogen som helst forhandlinger i over fem uger,« lød det fra erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) forud for tirsdagens forhandlinger.

»Fair og retfærdig«

Troels Lund Poulsen fra Venstre lægger vægt på, at erstatningsspørgsmålet trækker ud, fordi erstatningen skal være »fair og retfærdig«.

»Vi har svært ved at se, at hundredvis af minkavlere skal forlade deres bedrifter med gæld efter en erstatning. Folk skal ikke gå fra hus og hjem med gæld,« siger Troels Lund Poulsen.

Minkavler Mads Sørensen, der har en minkfarm uden for Varde, fortalte i sidste uge til Berlingske, at regningerne vælter ind hos ham, mens pengekassen sulter. Det er »udansk«, at minkavlerne står tilbage uden erstatning, mente han og tilføjede, at han risikerer at gå på tvangsauktion.

Troels Lund Poulsen, Venstres finansordfører

»Det er en skandale, at de penge ikke allerede er udbetalt. Det var jo derfor, det skulle gå så hurtigt med at få vedtaget det lovforslag.«


Flere minkavlere har også udtrykt utilfredshed med, at de ikke har fået udbetalt den tempobonus, som blev dem lovet, hvis de slog hele minkbesætningen ihjel inden for 14 dage efter regeringens ordre.

En minkavler fra Ringkøbing har således sendt Fødevarestyrelsen en rykker på 900.000 kroner for aflivningsarbejdet og den lovede tempobonus. Det skriver Maskinbladet.

Ifølge Landbrugsavisen havde Venstre forventet, at regeringen ville sørge for at udbetale tempobonus, kompensation til aflivning og rengøring m.v. så hurtigt som muligt, for så derefter at køre den store erstatning i et separat spor.

Til Avisen Danmark har landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn dog udtalt, at udbetalingen af tempobonus afhænger af de politiske forhandlinger om en model for erstatning for ekspropriation af erhvervet.

»Det er en skandale, at de penge ikke allerede er udbetalt. Det var jo derfor, det skulle gå så hurtigt med at få vedtaget det lovforslag,« siger Troels Lund Poulsen til avisen.

Minkavl er forbudt frem til 2022 i Danmark. I november var der 1.139 minkfarme herhjemme.

Forhandlingerne forventes at blive genoptaget torsdag.

LÆS MERE