Nu mødes partierne til det store slag om mink

En aftale om kompensation til minkavlerne trækker i langdrag, og der er efter snart en uges forhandlinger stadig langt mellem regeringen og de borgerlige partier. Mandag klokken 11.30 mødes de igen.

 
Regeringen ønsker at aflive alle danske mink efter fund af muteret coronavirus i nordjyske minkbesætninger. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, Asger Ladefoged. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen, Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Samtlige danske mink skulle være aflivet inden midnat, og samtidig har regeringen foreslået at gøre det ulovligt at holde mink i Danmark til og med udgangen af 2021.

Derfor skal de danske minkavlere nu kompenseres, hvorfor regeringen forhandler med Folketingets partier om en aftale. Efter seks dages forhandlinger er der dog stadig store uenigheder mellem regeringen og de borgerlige partier.

Uenigheden går på, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ikke mener, at regeringens udspil til en aftale er omfattende nok.

Regeringens udspil står til at beløbe sig til op mod 14 milliarder kroner. Det er fordelt på fire-fem milliarder kroner i erstatning for de nedlukkede minkbedrifter, to-tre milliarder kroner til følgeerhvervene, mens resten af pengene primært går til erstatning for og udgifter ved at aflive alle mink i Danmark.

Står det til blå blok, skal der dog endnu mere på bordet. Det fortæller Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, som ikke ligefrem er optimistisk omkring at nå til enighed om en aftale mandag.

»Der er flere knaster i forhandlingerne. Regeringen rykkede sig i starten, men vi har stort set siddet fast siden torsdag. Vi vil have dækket minkavlernes gæld, fastsat en fair pris på skind og sikret ordentlig erstatning til følgeerhvervene,« siger Mona Juul.

Regeringen lægger op til, at man som eksempelvis foderleverandør skal have 80 procent af sin omsætning baseret på minkbranchen for at kunne få ret til fuld erstatning svarende til ekspropriation.

Hvis en leverandør har 75 procent af sin forretning baseret på minkerhvervet, mener regeringen, at denne i stedet skal falde ind under de allerede eksisterende coronahjælpepakker.

Føler sig provokeret

Det mener Dansk Folkeparti er dybt urimeligt, og de vil derfor have sat grænsen væsentlig længere ned. Partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, mener samtidig ikke, man kan sammenligne indgrebet mod minkavlerne med almindelig ekspropriation. Derfor vil han og Dansk Folkeparti have flere penge på bordet.

»Vi står fastlåst lige nu, fordi vi ikke mener, regeringens udspil er tilstrækkeligt. Minkavlerne mister deres livsgrundlag, så der er så mange ting her, der ikke er med i en almindelig ekspropriation,« siger Hans Kristian Skibby

Han fortæller samtidig, at de borgerlige partier føler sig provokeret af regeringens beslutning om at forlænge bonusfristen for aflivningen af mink. En bonus, som de borgerlige partier i et åbent brev har opfordret regeringen til at trække tilbage.

»Situationen er ikke blevet bedre af, at de efter midnat pludselig ville forlænge bonusfristen med tre dage, selv om vi i en hel uge har bedt dem om at trække den tilbage. Det føler vi os lidt provokeret af,« siger Hans Kristian Skibby.

EU-regler

Regeringen har argumenteret imod at gøre kompensationen større med, at det vil være imod EUs konkurrencelov at overkompensere ved en ekspropriation. Men den argumentation køber Mona Juul ikke.

»Det må man simpelthen finde en løsning på. Det her er ikke en almindelig ekspropriation, men en fjernelse af et erhverv. Så man må op i gear for at få det kringlet, det er jeg overbevist om, kan lade sig gøre,« siger erhvervsordføreren og bakkes op af Hans Kristian Skibby.

»Vi oplever lige nu, at regeringen sætter EUs konkurrencelov over Grundloven. Det kan vi på ingen måder støtte,« siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup har forhandlet bilateralt med partierne i løbet af weekenden, men mandag klokken 11.30 mødes alle partierne igen samlet på en digital forbindelse.

LÆS MERE