Alle partier i blå blok sender åbent brev til statsministeren: »Stop omgående med at presse avlere til at aflive usmittede minkbesætninger«

Alle partier i blå blok opfordrer i et åbent brev statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) til omgående at trække den bonus tilbage, som belønner minkavlere, der afliver deres dyr inden mandag.

 
Statsminister Mette Frederiksen meddelte onsdag i sidste uge, at alle landets mink skal aflives. Torsdag præsenterede regeringen række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen. Få overblikket her. Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtlige partier i blå blok har underskrevet et brev, hvor opfordringen til regeringen er klar.

»Stop omgående med at presse avlere til at aflive usmittede minkbesætninger uden for risikozonerne,« indledes brevet underskrevet af Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

På et nu historisk pressemøde i forrige uge beordrede statsminister Mette Frederiksen (S) ulovligt, at samtlige landets minkavlere skulle aflive deres besætninger hurtigst muligt, mens minkavlerne også blev stillet en økonomisk bonus for hurtig aflivning i udsigt.

Men trods den manglende lovhjemmel til at beordre aflivning af samtlige mink i Danmark fremgår det stadig af Fødevarestyrelsens hjemmeside, at minkavlerne kan belønnes med 20 kroner pr. mink, de afliver, hvis de når at slå hele deres besætning ihjel inden mandag.

Dermed forsøger regeringen fortsat at presse masseaflivningen af mink igennem, lyder den skarpe kritik fra de blå partier.

»Da regeringen udstedte den ulovlige ordre, at alle mink skulle aflives, udlovede regeringen samtidig en lige så ulovlig og uhjemlet tempobonus til minkavlerne for at aflive deres dyr senest mandag d. 16. november. Regeringen har trukket det ulovlige påbud om at aflive usmittede minkbesætninger uden for risikozonerne tilbage, men regeringen har ikke trukket tempobonussen tilbage,« skriver partierne i brevet til regeringen.

Åbent brev til regeringen fra alle blå partier. Budskabet er meget simpelt: Regeringen skal straks indstille sine...

Posted by Alex Vanopslagh on Sunday, November 15, 2020

Dog er der udsendt en e-mail til minkavlerne om, at der heller ikke er lovhjemmel til den såkaldte tempobonus – en e-mail, som ifølge de blå partier er »noget uklar« – men fordi bonussen fortsat fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan det sætte minkavlerne i en penibel situation, lyder kritikken.

»Det er svært ikke at se som et bevidst forsøg fra regeringen på at få aflivningen af alle mink presset igennem, at regeringen efterlader avlerne med denne tvivl og dermed ansporer dem til at gennemføre aflivningen så hurtigt som muligt,« lyder den skarpe kritik.

I dag forhandler regeringen med Folketingets partier om, hvordan minkavlerne skal kompenseres. Efter at have forhandlet til langt ud på natten flere dage i træk er man fortsat ikke nået til enighed.

Berlingske forsøger at indhente en kommentar fra regeringen.