Om en måned bliver Windows 11 sluppet løs

Microsoft har fastsat startdatoen for den største opdatering af sit pc-styresystem i seks år. Men ikke alle kan nødvendigvis være med, selvom opdateringen er gratis.

Windows 11 er blevet redesignet og skal nu flytte ind på computere verden over. Startdatoen er nu fastsat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Microsoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om lidt over en måned vil de første kunne begynde at bruge den nye udgave af Microsofts styresystem, Windows 11.

Windows 11 vil nemlig blive sluppet løs fra 5. oktober, oplyser softwaregiganten.

Det er seks år siden, at Windows 10 blev lanceret, og der er dermed tale om den længste periode mellem to nye udgaver af det styresystem, som stadig ligger på størstedelen af verdens computere.

Gratis – men ikke alle kan være med

Det vil være gratis at opgradere til Windows 11, når det frigives, men det vil ikke nødvendigvis være alle computere, der er i stand til at skifte. Microsoft har nemlig indført nye sikkerhedsstandarder, som betyder, at computere, der skal bruge Windows 11, skal være forsynet med bestemte komponenter.

Man kan dog stadig fortsætte med at bruge Windows 10, som Microsoft har forpligtet sig til at understøtte frem til oktober 2025.

Ligesom ved tidligere, større opdateringer vil pc'er med Windows 10 og med de påkrævede komponenter automatisk give besked, når opdateringen til Windows 11 er klar. Den kommer ikke til alle på én gang for at forhindre »trafikpropper« på nettet. Man kan også selv kontrollere, om opdateringen er klar, ved at vælge Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update.

Ifølge Microsoft vil alle computere, der kan opgraderes, have fået muligheden midt i 2022.

Nyt design og nye funktioner

Windows 11 har fået en designmæssig overhaling, som blandt andet forenkler brugerfladen, indfører en ny Windows Store, forbedrer arbejdshastigheden og ydelsen, så der ikke bruges så mange kræfter, når flere ting er i gang samtidig. Startmenuen er redesignet, så startknappen nu er midt på proceslinjen i bunden af skærmen (men kan flytte tilbage). De »levende« ikoner i startmenuen er væk, alle vinduer har fået afrundede hjørner, og man kan vælge mørkt tema, som så slår bedre igennem end tidligere.

Samtidig understøttes flere skærme bedre, så man nu kan sikre sig, at bestemte programmer altid åbner på en bestemt skærm, ligesom man kan have forskellige skærmopsætninger til arbejde, hjemmebrug, spil m.m.

Det bliver dog sværere at vælge sin egen favoritbrowser til at gå på nettet med, for Microsoft forsøger at holde brugerne fast på Edge, som afløser Internet Explorer og følger med Windows.

Den første udgave af Windows kom i 1985. Windows er fortsat en væsentlig del af Microsofts forretning, hvorfor Windows 11 skal blive en succes. I seneste regnskabskvartal indbragte Windows 6,6 milliarder dollar til Microsoft. Det svarer til 14 procent af det samlede salg af software og hardware.

Windows 10 kom i 2015 og har i dag 1,3 milliarder brugere på verdensplan, hvor Apples forskellige styresystemer tilsammen mønstrer 1,65 milliarder brugere, mens Googles Android på smartphones og tablets har tre milliarder brugere.