Også Telia giver 5G-adgang uden ekstrabetaling

Alle mobilabonnementer med fri data får automatisk også adgang, når Telia åbner for 5G-forbindelser med højere hastigheder sidst på måneden. I praksis er det dog langtfra den næsten halve million kunder, som kan bruge det nye net.

Overalt i landet er teleselskaberne ved at sætte 5G-antenner op i deres master og som supplement til de øvrige mobilantenner på bygninger. Her er teknikerne Adrian Vasilescu og Mihai Tanasescu i gang med at montere udstyr på Åboulevarden i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten en halv million mobilkunder hos Telia vil fra dag et have adgang til det nye 5G-netværk uden ekstrabetaling – men i praksis har så mange ikke en telefon, der fungerer på de højere hastigheder, og der vil ikke være bred dækning i Danmark fra begyndelsen.

Knap en halv million privat- og erhvervskunder vil gennem de abonnementer, som har fri data, kunne bruge 5G-nettet, som Telia og Telenor åbner i uge 40, altså sidst i september. Telia har på sin hjemmeside markeret de relevante abonnementer med »5G-ready«.

Kan også bruges i Norden og Baltikum

»Vi inkluderer 5G i en række af vores mest populære mobilabonnementer, så vores kunder kan få det fulde udbytte af netværket og de højere hastigheder, som 5G kommer til at byde på. Samtidig vil vi, som det første teleselskab, tilbyde vores kunder 5G-roaming, når de rejser i Norden og Baltikum, hvor Telia også er i fuld gang med at opgradere netværket til den nyeste teknologi,« siger Lone Kyhl Hendriksen, der er Telias privatkundedirektør, i en kommentar.

For at kunne bruge 5G-nettet skal man have en 5G-klar telefon. De første af den slags var Samsungs Galaxy S10 fra foråret 2019, men det bedst sælgende mobilmærke i Danmark, Apple, har endnu ingen 5G-telefoner. De ventes dog at komme i løbet af oktober.

Alle ældre telefoner kan ikke bruge 5G-teknologien, der skal give op mod 100 gange højere datahastigheder, mere kapacitet i mobilnettene og stort set ingen forsinkelser.

Derfor skal antallet af reelle 5G-brugere i praksis tælles i et mindre tocifret tusindtal. TDC anslår, at der er »flere tusinde kunder«, som kan bruge TDCs 5G-net, der som det første åbnede i Danmark 7. september.

En meget begrænset åbning

TDC har valgt at give alle abonnementer fra 199 kroner og opefter adgang – igen hvis man har en telefon, der kan. TDC har dog endnu ingen 5G-roamingaftaler på plads med selskaber i udlandet, hvor TDC ikke længere er, så der vil kun være 5G tilgængelig i Danmark.

Telia er Danmarks fjerdestørste teleselskab målt på kundetal med 1.353.000 mobilkunder ved udgangen af juni, som er de senest offentliggjorte tal.

Telia og Telenor, som i Danmark har fælles mobilnet, åbner for 5G-delen i det meget små, nemlig omkring Telenors hidtidige testområde i Aalborg og Telias tilsvarende på Amager. Derefter åbnes gradvist for lokationer rundt i Danmark med fokus på de fire store byer. Hvor hurtigt dækningen øges, og hvor det præcist sker, er dog ikke oplyst endnu.

Pas på – måske virker telefonen alligevel ikke

Men selv med en 5G-telefon kan man ikke være sikker på, at man faktisk kan få en 5G-forbindelse, skriver nyhedsnetstedet Meremobil.dk. For selv om telefonerne er bygget til 5G, skal de virke på de mobilfrekvenser, som bruges, og hvert teleselskab skal acceptere at lukke dem ind, ligesom de skal have den rigtige software.

Derfor risikerer man at have købt en 5G-telefon, som endnu ikke er nået gennem godkendelsesbunken og derfor ikke fungerer.

TDCs presseafdeling oplyste forleden til Berlingske, at de telefoner, som TDC selv sælger gennem bl.a. YouSees butikker, er testet og fungerer, også selv om de ikke måtte være købt hos TDC selv. TDC garanterer dog ikke, hvordan 5G-oplevelsen er på andre telefoner, »men de vil som udgangspunkt virke«.