Ørsted sælger københavnsk elnet i milliardhandel

Ørsted sælger selskabet Radius til den forbrugerejede SEAS-NVE for 21,3 milliarder kroner på kontant og gældfri basis. Det oplyser Ørsted i en meddelelse til fondsbørsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Der har været en del problemer undervejs.

Men nu er det lykkedes Ørsted at indgå en aftale om et salg af det københavnske elnet Radius. I handlen til 21,3 mia. kr indgår også Ørsteds privatkunde- og udendørsbelysningsforretning.

Køberen er den andelsejede energi- og fibernetkoncern SEAS-NVE. Det oplyser Ørsted i en fondsmeddelelse.

Ørsted meddelte i sommeren 2018, at Radius var til salg. Herefter satte Ørsted gang i en salgsproces, der i januar i år blev indstillet, da der ikke længere var politisk opbakning til at fortsætte processen.

Staten er majoritetsejer af Ørsted og derfor er det et politisk flertal, der i sidste ende bestemmer, hvem Ørsted kan sælge til. Fra Socialdemokratiet og SF, der trak deres opbakning til salget, lød begrundelsen, at partierne ønskede, at mindst 50 pct. af Radius forblev på offentlige hænder eller blev solgt til et forbrugerejet selskab.

Allerede dengang var det forbrugerejede selskab SEAS-NVE en del af de tilbageværende byderfelt på fire bydere, skrev Reuters på baggrund af anonyme kilder.

Siden har et politisk flertal i april strammet reglerne for salg af kritisk infrastruktur.

Analytiker: »Prisen er højere end forventet«

Per Hansen, der er investeringøkonom ved Nordnet, mener, at det er en god pris, som Ørsted har fået for Radius. Der har tidligere været spekuleret i en pris omkring 16-20 mia. kr.

»Det har været oplagt, at SEAS NVE skulle/kunne købe Radius. Prisen er højere end forventet; alligevel falder Ørsted-aktien efter annonceringen. Det kan meget vel skyldes, at investorerne tænker, at SEAS NVE i det mindste vil delfinansiere købet ved nedbringelse af deres ejerandel i Ørsted, som kan, i det mindset kortsigtet, presse Ørsteds aktiekurs,« skriver han i en kommentar.

Provenuet fra salget skal ifølge Ørsted-topchef Henrik Poulsen bruges til at fortsætte de globale investeringer i grøn energi.

»Med Ørsteds globale ekspansion inden for vedvarende energi er vi ikke længere den rette ejer af Radius og den danske privatkunde- og udendørsbelysningsforretning«, siger Henrik Poulsen i meddelelsen og tilføjer:

»Aftalen er attraktiv for Ørsteds aktionærer og sikrer et godt fremtidigt hjem for kunderne og vores dygtige medarbejdere,« lyder det fra topchefen om handlen, der er betinget af de relevante myndigheders godkendelse og forventes lukket i første halvdel af 2020.

Ørsted oplyser, at aftalen er blevet indgået på baggrund af et uopfordret, ikke-bindende tilbud, som Ørsted modtag i anden halvdel af juni. Handlen foregår kontant og på gældfri basis, og ca. 750 medarbejdere vil overgå til SEAS-NVE.

Radius har omkring en mio. elkunder i Storkøbenhavn, Nordsjælland og dele af Midtsjælland.