Nykredit i milliardopkøb: Overtager dansk investeringsvirksomhed

Realkreditkæmpen har indgået en betinget aftale om at overtage 75 pct. af aktierne i Sparinvest.

Foto: Sara Gangsted / Ritzau Scanpix

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, tager den store tegnebog frem for at styrke kronjuvelen på realkreditmarkedet.

Landets største realkreditinstitut har indgået en betinget aftale med ejerkredsen bag Sparinvest Holdings SE om, at Nykredit overtager 75 procent af aktierne i Sparinvest.

Hvis transaktionen gennemføres, betaler Nykredit 2,245 milliarder kroner for ejerandelen. Sælgerne modtager derudover 155 millioner kroner i udbytte for 2018. De øvrige aktionærers ejerandel vil fremadrettet udgøre 25 procent.

Sparinvest vil efter en eventuel godkendelse af transaktionen blive et datterselskab i Nykredit-koncernen.

»Det er en del af vores strategi at styrke og udvide samarbejdet med pengeinstitutterne i Totalkredit. I dag samarbejder vi om at give de bedste boliglån til boligejere i hele landet. Det er naturligt, at vi nu indleder et samarbejde med de pengeinstitutter, der ønsker det, om at tilbyde de bedste investeringsprodukter, da mange boligejere både har opsparing i deres bolig og ved siden af boligen,« siger Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit, i en meddelelse til fondsbørsen.

Styrker Totalkredit-samarbejde

Siden 2013 er Nykredits formue under forvaltning mere end fordoblet. Ved udgangen af 2018 var formuen på 211 milliarder kroner. I samme periode er Sparinvests formue under forvaltning vokset med 24 procent til ca. 83 milliarder kroner.

»Ved at gå sammen kan vi fortsætte den tendens og gøre det til en endnu bedre oplevelse at være kunde i både Sparinvest og Nykredit,« siger Michael Rasmussen.

Klaus Skjødt, formand for Sparinvests bestyrelse og adm. direktør i Sparekassen Kronjylland, fremhæver, at investeringsvirksomheden får en stærk partner.

»Med Nykredits kompetencer i ryggen vil vi kunne tilbyde kunderne både flere og endnu bedre produkter end i dag,« siger han i fondsbørsmeddelelsen.

Mangler grønt lys fra myndigheder

Købsaftalen er betinget af udfaldet af en igangværende due diligence-proces samt myndighedsgodkendelser. Transaktionen er også betinget af godkendelse på generalforsamlingen i Sparinvest Holdings SE.

Sparinvest ejes i dag af i alt 49 pengeinstitutter og syv danske forsikrings- og pensionsselskaber. Ifølge Nykredit har samtlige af Sparinvests ejere tilkendegivet, at de fortsætter som medejere af Sparinvest efter en eventuel transaktion og dermed bliver en del af det fremtidige samarbejde.

De 49 ejer tilsammen mere end 90 pct. af den nuværende aktiekapital. I fremtiden kommer de tilsammen til at besidde 25 pct. af aktierne i Sparinvest.

»Sparinvest forvalter formuer både på vegne af de mange danskere, der er kunder i pengeinstitutterne bag Sparinvest, og på vegne af en række institutionelle kunder i ind- og udland. På begge områder har vi store ambitioner, og vi ser frem til nu at indfri dem sammen med Nykredit. Ved at gå sammen bliver vi i endnu højere grad i stand til at møde de nye krav og ønsker, kunderne har til os – også på længere sigt,« siger Jørgen Søgaard-Andersen, direktør i Sparinvest.