Ny virksomhed vil lokke 40.000 erhvervsfolk til at investere

Vækstvirksomheden Copenhagen Venture Exchange vil være en platform for det »gode match« mellem iværksætter og investorer. Virksomheden ønsker også at bringe en hidtil uudnyttet ressource til startup-scenen – de erfarne erhvervsfolk.

Christian Engelsen er chef for Copenhagen Venture Exchange. Vækstvirksomheden ønsker at gøre det at investere til en folkesport, så det man ser i  DR-programmet »Løvens hule« bliver reglen frem for undtagelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et godt års tid siden satte Christian Engelsen sig sammen med to venner. Han havde netop solgt sin virksomhed, og nu talte han med de to andre om, hvad han nu skulle kaste sig ud i. Ret hurtigt kom de frem til, at de alle tre havde et ønske om at investere i andres projekter, men de syntes, at det var svært at finde de gode »cases«.

Christian Engelsen syntes ikke, at det kunne være rigtigt og slet ikke, når man så ofte hører, at »væksten skal fremmes« i Danmark. Derfor besluttede han sig for at gøre noget ved det sammen med partneren Jacob Oredson. I slutningen af 2018 var Copenhagen Venture Exchange således en realitet.

»Hvis man ikke kender startup-scenen, er det svært at vide, hvor man skal investere sine penge. Vi ville skabe en platform, hvor man nemt kunne matche iværksættere med investorer og erfarne erhvervsfolk. Det sikrer kapital og kompetencer i virksomhederne, som er nødvendige for at få succes,« siger Christian Engelsen, der er administrerende direktør i Copenhagen Venture Exchange.

Christian Engelsen

»Vi vil gerne gøre det at investere til en folkesport.«


En uudnyttet ressource

Og det er særligt de erfarne erhvervsfolk, der kommer til at gøre en forskel. Ifølge Christian Engelsen er der nemlig alt for få dedikerede business angels i Danmark, og det resulterer i mindre gunstige forhold for iværksætterne. Den problemstilling kan erhvervsfolkene gøre op med, fordi de vil kunne bidrage med både kapital og kompetencer til det enkelte projekt.

»Vi vil demokratisere startup-scenen ved at gøre dem til en reel investeringsmulighed for direktører og andre erhvervsfolk med stor egenkapital. Vi vurderer, at der i Danmark sidder godt 40.000 erhvervsfolk, der har interesse i at investere. Det ønsker vi at bidrage til,« siger Christian Engelsen.

Vurderingen af de godt 40.000 er lavet ud fra et skønnet bud på, at der er godt og vel 100.000 erhvervsfolk, der på papiret kan være relevante i forhold til at investere – de har med andre ord midlerne til det. Copenhagen Venture Exchange vurderer, at godt 40 pct. af disse faktisk også har interesse i at gøre det.

Hos Copenhagen Venture Exchange, hvor Christian Engelsen er administrerende direktør, vil man parre virksomhedens medlemmer – investorer og erhvervsfolk – med iværksættere. Siden opstart har virksomheden erhvervet sig 165 medlemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Hverdagens Løvens Hule

Helt konkret vil vækstvirksomheden parre iværksættere og investorer ved i alt ti årlige møder, hvor man ved hvert møde præsenterer ti cases.

Konceptet minder dermed en del om DR-programmet »Løvens Hule«, men adskiller sig ved, at der ikke sidder fire investorer, men derimod op til 100 mulige interessenter. Og så foregår det i langt højere grad som en slags »speeddating«, hvor parterne sidder fysisk over for hinanden og fortæller om, hvad de hver især kan tilbyde.

»Vi vil gerne gøre det at investere til en folkesport. Det er ikke noget, man har dyrket i Danmark, fordi det virkede farligt. Men i takt med at aktiemarkedet er blevet mindre fordelagtigt, og at bankerne har negative renter, så bliver det pludselig interessant at investere i virksomheder,« siger Christian Engelsen.

Han lægger ikke skjul på, at investeringer selvfølgelig altid er forbundet med en vis risiko, men han understreger samtidig, at Copenhagen Venture Exchange kun repræsenterer projekter, som har proof of concept, og dermed er risikoen lavere.

Christian Engelsen

»Mit råd til investorer og erhvervsfolk, som benytter sig af vores platform, vil være, at de skal gå efter projekter, hvor de selv har kendskab til området. På den måde har man mulighed for at påvirke udfaldet.«


Kemien er vigtig

Indtil nu har over 25 procent af de cases, som er blevet præsenteret, fundet finansiering, og der er ifølge vækstvirksomhedens administrerende direktør dialog mellem parterne i yderligere 25 procent af casene.

»Ambitionen er at funde alle, som kommer til os. Det er et ambitiøst mål, men det handler om at præsentere de rigtige projekter for de rette investorer og erhvervsfolk. Det handler om timing, men det er også vigtigt at huske, at der skal være kemi. Ellers udvikler den gode idé sig aldrig til en succes,« siger Christian Engelsen.

Har har selv prøvet at sidde for begge ender af bordet, og udover at det er vigtigt at huske den gode kemi, har han erfaret, at det sin iværksætter også er tvingende nødvendigt at tænke langt frem og gøre sig nogle tanker om, hvad ens investor skal bidrage med på den lange bane. Det er nemlig ikke nok udelukkende at tænke på startkapital, og man skal hele tiden have for øje, hvad man har brug for i næste fase.

»Mit råd til investorer og erhvervsfolk, som benytter sig af vores platform, vil være, at de skal gå efter projekter, hvor de selv har kendskab til området. På den måde har man nemlig mulighed for at påvirke udfaldet i langt større grad end ellers,« siger Christian Engelsen.