Ny rugekasse til 50 millioner kroner skal skabe flyvefærdige rumiværksættere

Danmark får nu et nyt center, der skal være en rugekasse for vækstvirksomheder og iværksættere inden for den globale milliardindustri. Målet er, at der inden for få år er skabt en lang række nye virksomheder og op til 400 nye arbejdspladser.

Satellitter, der bliver mindre og billigere og enorme mængder af gratis data fra rummet. Hvor mulighederne i rummet før var for nationale organisationer og store virksomheder, har den teknologiske udvikling givet store muligheder for iværksættere, der ser mod stjernerne for at finde på den næste virksomhedsidé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske iværksættere og vækstvirksomheder, der rækker ud efter stjernerne inden for den globale og vildt voksende rumfartsindustri, får nu en affyringsrampe i form af viden og økonomisk støtte.

Danmark får sin første rumfartsinkubator. Der er tale om en form for talentprogram eller en rugekasse, om man vil, der skal være med til at udklække landets næste store erhvervseventyr inden for rumfartsindustrien.

Med et økonomisk fundament på 50 millioner kroner etableres ESA Business Incubation Center Denmark (ESA BIC), der bliver forankret på Danmarks Teknologiske Universitet i Lyngby, og skal blandt andet levere teknologisk og forretningsmæssig rådgivning til 40 iværksættervirksomheder over de næste fem år.

»Nu har man et sted at gå hen, hvis man er en dansk virksomhed, der arbejder med rumteknologi eller rumdata, hvor man har valgt at specialisere sig i at rådgive netop den slags virksomheder,« siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Inkubatoren for rumiværksættere er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet, Industriens Fond og ikke mindst European Space Agency. I 2025 er målet, at indsatsen har resulteret i et kuld nye virksomheder med i alt 20 millioner euro (150 mio. kr.) i omsætning og 350-400 nye højteknologiske arbejdspladser.

Mange af de danske virksomheder, som i dag er en del af rumfartsindustrien, arbejder ikke direkte med at sende noget op i rummet, men derimod med at trække data ned fra satellitter og bruge det i alle mulige sammenhænge. Det kan blandt andet bruges til at skabe løsninger inden for miljø og klima, siger Tommy Ahlers.

»Der er et fokus lige nu over hele kloden på klima. Det gør, at der her er en endnu større kommerciel mulighed, end vi nogensinde har set før,« siger ministeren.

Stor vækst i rummet

»Det, at vi nu sætter en inkubator i søen med et specifikt fokus på rumaktiviteter, skulle gerne være med til at indløse noget af det store potentiale, som jeg mener, at der er i den danske rumfartsindustri,« siger Kristian Pedersen, der er direktør for Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU.

Der er tale om en meget bred kategori af virksomheder, der dækker alt fra måleudstyr og instrumenter til at udnytte satellitdata. Rumerhvervet har globalt set en omsætning på omkring 350 milliarder dollar, og ifølge Kristian Pedersen vokser det fem til ti procent om året.

I Danmark er det stadig en lille branche præget af få store spillere og mange små og nystartede firmaer. Der er cirka 200 danske virksomheder i den højt svævende branche, konkluderer en rapport udarbejdet af Rambøll for Undervisnings- og Forskningsministeriet tidligere i år. Siden 2016 er der kommet 74 nye virksomheder til i branchen, og den omsætter samlet for fem mia. kroner. Det er dog værd at bemærke, at et selskab som Terma omsætter for over en mia. kroner alene.

Kristian Pedersen er dog optimistisk på landets rumfartsiværksætteres vegne, da udviklingen er gunstig for særligt mindre, agile og højteknologiske virksomheder.

»Tærsklen for at komme ind i den her industri er blevet markant lavere. Groft sagt kostede det engang en milliard kroner at bygge en satellit. Nu kan det gøres for måske ti millioner kroner. Rummet er ganske enkelt blevet mere tilgængeligt for mange flere,« siger han og fortsætter:

»Det, der skal til for at gøre sig i den her branche, er typisk det, som vi er gode til i Danmark. Det er højteknologi og måden at bruge teknologi på, som kan gøre livet bedre for os hernede på Jorden,« siger han.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er også minister for rumfart i Danmark og glæder sig over perspektiverne i et nyt center for rumfart. Selvom rumindustrien stadig er et forholdsvis lille erhverv i Danmark, er der store perspektiver for rumeventyr i fremtiden, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Forplanter sig til resten af industrien

De første opstartsvirksomheder vil starte deres inkubationsforløb i ESA BIC i januar 2020. To gange hvert år vil der blive optaget nye virksomheder i inkubatoren. 40 nye højteknologiske virksomheder vil blive optaget over fem år.

»Vi håber, at centeret trækker forskning og investeringer med og bygger bro til de store internationale miljøer og de meget, meget store ordrebøger til trecifrede milliardbeløb, der er inden for rumerhvervet,« siger Mads Lebech, der er direktør for Industriens Fond, som har støttet centeret med 11,5 mio. kr.

Han tror meget på, at hvis danske virksomheder bliver en del af den her internationale industri, vil det have en afsmittende effekt på andre erhverv.

»Vi tror på, at et afprøvet og attraktivt iværksættermiljø kan trække flere ordrer og muligheder hjem til danske virksomheder og ikke kun til de iværksættere, der er en del af centeret,« siger han.

Mads Lebech peger på, at meget innovation og mange opfindelser rent faktisk er resultatet af udvikling til rumindustrien.