Ny melding fra ECB: Lange udsigter til udbytte fra bankaktier

Bankerne bør holde sig fra udbytter resten af året, lyder det fra Den Europæiske Centralbank.

Fra ECBs hovedkontor i Frankfurt bliver de europæiske banker nu advaret mod at udbetale udbytter resten af året.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Først i 2021 bør de europæiske banker igen begynde at udbetale udbytter. Sådan lyder det fra Den Europæiske Centralbank (ECB). Banken opfordrer også til at begrænse aktietilbagekøb og undgå store bonusser til medarbejderne, skriver Financial Times.

»Opbygningen af en sund kapital og likviditetsbuffere siden finanskrisen har gjort det muligt for bankerne at fortsætte med at låne penge til husholdningerne og virksomhederne og dermed været med til at stabilisere økonomien,« siger Andrea Enria, medlem af ECBs bestyrelse.

»Derfor er det vigtigt at opfordre bankerne til at bruge deres kapital og likviditetsbuffere til nu at fortsætte med deres overordnede formål at låne penge ud, samtidig med at de forbliver sunde,« lyder det videre.

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen (S) lagt hårdt pres på bankerne. Hun har bedt dem om at udvise samfundssind og droppe udbytter og aktietilbagekøb og i stedet opfordret dem til at være med til at hjælpe med at afbøde coronakrisens store konsekvenser for danske virksomheder.

Også Nationalbankens direktør, Lars Rohde, har opfordret bankerne til at »agere forsigtigt og tilbageholde sidste års indtjening«.

I april indstillede landets største bank, Danske Bank, til sin generalforsamling, at der ikke betales udbytte på i alt 7,3 mia. kr. for 2019. Dermed fulgte banken efter Jyske Bank og Sydbank, der i slutningen af marts droppede pengeregnen til aktionærerne.

De europæiske bankaktier har været under pres i 2020, fordi myndighederne har bedt bankerne om at suspendere udbytterne under coronakrisen. Det toneangivende bankindeks Stoxx Europe 600 Banks har mistet godt en tredjedel gennem året, mens det bredere Stoxx Europe 600-indeks til sammenligning er faldet med ti pct.

Allerede tilbage i marts opfordrede ECB bankerne til at indefryse dividenderne indtil mindst 1. oktober.