Ny kæmpeplan: Et europæisk Silicon Valley skal skabes ved Avedøre Holme

Regeringen vil med et nyt projekt skabe ni nye øer ved København, der skal være hjem for 12.000 arbejdspladser. Det kan blive det største i danmarkshistorien.

Ni kunstige holme vil blive anlagt ud for Avedøre Holme. I alt tre millioner kvadratmeter skal opfyldes med jord. Regeringen planlægger at starte jordopfyldningen allerede i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storkøbenhavn får et nyt, grønt og ambitiøst erhvervsområde.

Regeringen og Hvidovre Kommune vil etablere, hvad de selv beskriver som fremtidens moderne erhvervsområde i forlængelse af det nuværende Avedøre Holme.

Projektet er mandag formiddag blevet præsenteret af parterne, og området skal hedde Holmene.

Der er tale om ni kunstige holme, som vil blive anlagt ud for Avedøre Holme, hvor i alt tre millioner kvadratmeter skal opfyldes med jord.

»Med Holmene vil vi skabe nyt liv. Både for erhvervslivet, for dyre- og plantelivet og for udelivet. Holmene bliver både en perle, hvor borgerne kan nyde og udforske naturen, og det bliver hovedstadens grønne vækstmotor og internationale vartegn,« siger borgmester i Hvidovre Kommune, Helle Adelborg.

Regeringen planlægger at starte jordopfyldningen allerede i 2022, og med de første grunde udbudt i 2028. Hele projektet skal stå færdigt i 2040.

Skal huse rensningsanlæg

I forslaget fremgår det også, at man vil flytte Københavns store vandrensningsanlæg, Lynetten, til én af de nye holme.

Dermed kan man slå to fluer med et smæk. Lynetten spærrer nemlig i øjeblikket for et andet enormt udviklingsprojekt i Københavns havn: Lynetteholm, der med tiden skal rumme en ny bydel i København med 35.000 indbyggere.

Dansk Erhvervs administrerende direktør Brian Mikkelsen er begejsteret for projektet.

»Etableringen af de ni Holme er et klogt og perspektivrigt projekt, der på alle måder kan være med til både at fastholde og udbygge danske virksomheders og Danmarks stærke internationale position og konkurrenceevne indenfor grønne innovative løsninger på morgendagens globale miljøudfordringer,« siger han.

Brian Mikkelsen peger på, at Greater Copenhagen med Holmene får et markant internationalt erhvervsområde.

»Holmene har simpelthen potentiale til at udvikle sig til et internationalt “Silicon Valley” indenfor grønne innovative løsninger. Det nye Holmene kan blive en vigtig brik i forhold til den digitale omstilling og teknologiske udvikling, som skal sikre, at fremtidens erhverv kommer til at ligge her i landet. Kombinationen af stærke digitale løsninger, grønne energiteknologier og skarpe hoveder bliver guld værd for Danmarks fremtid,« siger Brian Mikkelsen.

Finansiering ikke på plads

Planen kommer til at indgå i regeringens hovedstadsudspil, der ventes fremlagt inden for den nære fremtid.

»Vi har tit fokus på de meget højteknologiske arbejdspladser og kontorarbejdspladser, men der er stadig brug for, at nogle producerer de varer, vi bruger i hverdagen. Det er jeg glad for, at der bliver plads til mere af i Avedøre,« siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til Ritzau.

Regeringen løftede i 2018 sløret for et projekt for øen Lynetteholm nord for Refshaleøen. Her skal der skabes plads til op mod 35.000 nye beboere, mens udbygningen af Avedøre Holme derimod er et rent erhvervsprojekt, lyder det fra ministeren. Erhvervsminister Rasmus Jarlov glæder sig over, at Holmene ifølge analyser kan bidrage med op mod 54 mia. kr. i forbedret BNP-effekt:

Det er dog endnu ikke afklaret, om projektet kan finansieres udelukkende ved salg af jord, eller om statskassen skal bidrage.

»Man kan ikke vide, om der er bred politisk opbakning, men jeg håber da, at alle kan se, at der er brug for de her industriarbejdspladser,« siger Rasmus Jarlov i interviewet med Ritzau.

En af tankerne bag projektet er, at de afgrænsede holme giver mulighed for, at virksomhederne kan etablere sig i klynger, så de kan udnytte synergier, vidensdele og brande sig sammen.

I præsentationen af projektet bliver der ikke nævnt meget infrastruktur og transportmuligheder ud til Holmene.

Læs mere om projektet på Holmene.com