Nul kvinder i toppen hos Jyske Bank

Jyske Bank præsenterer en udvidet topledelse, der er fuldstændig blottet for kvinder. Det er ikke, fordi talenterne er svære at finde, men der mangler handling for at vende billedet, lyder det fra finanskvinden Stine Bosse og formanden for de ansattes faglige organisation.

Formanden i Jyske Bank Kreds, som er de ansattes faglige organisation under Finansforbundet, mener ikke, at der er lige muligheder for kvinder og mænd, når det handler om at kravle til tops. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Jyske Bank fremviser med sin delårsrapport en omrokering i toppen og en udvidelse af ledelsesgruppen. Og den nye 21 mand store koncernledelse er netop 21 mand stor, for nul kvinder bestrider en direktørpost i det øverste lag.

»Når man laver ledergrupper, skal man tænke i forskellighed. Et godt sted at starte er, at vi er to køn. Når Jyske Bank sammensætter så stor en gruppe, er de decideret ikke i gang med at lave et solidt stykke ledelsesarbejde,« lyder kritikken fra erhvervskvinden Stine Bosse, der har en fortid som koncernchef hos Tryg og tonsvis af erfaring fra finansverdenen, blandt andet som bestyrelsesformand for BankNordik.

»Det er et signal om, at vi i store danske virksomheder er fløjtende ligeglade med at begynde at afspejle den samlede befolknings sammensætning. Kreativiteten er åbenbart ikke større,« siger hun.

Ifølge Stine Bosse kan manglen på kvinder i topledelser være et udtryk for magelighed. Det er den nemme løsning at blive ved at henvende sig til det netværk, man kender, i stedet for at opsøge nye kræfter.

Jyske Bank forklarer, hvorfor der ikke er en kvinde i den øverste ledelse:

Koncernledelsen hos Jyske Bank består af 21 mænd og nul kvinder – det er ikke solidt ledelsesarbejde, mener erhvervskvinden Stine Bosse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

»Der ligger nogle compliancemæssige udfordringer bag den organisationsændring, vi har gennemført. Det har affødt nogle ændringer i koncernledergruppen, herunder to nye medlemmer. Vi er optaget af at få den bedste på posten, og det faldt sådan ud, at der desværre ikke var en kvinde iblandt denne gang,« skriver kommunikationsdirektør Erik Qvirin Hansen i en e-mail. Der var dog heller ingen kvinder i ledelsen før ændringerne.

Negativt for forretningen

I Jyske Bank Kreds, som er de ansattes faglige organisation under Finansforbundet, vækker kvindernes fravær ærgrelse.

»Jeg er overbevist om, at vi mister 50 procent af talentmassen. Vi går glip af de skæve tanker, mangfoldighed og diversitet, som aflejrer sig positivt på vores trivselsbundlinje, og som til syvende og sidst aflejrer sig på den store bundlinje, som vi dømmes på i sidste ende,« mener formanden i Jyske Bank Kreds, Marianne Lillevang.

Flere undersøgelser underbygger, at en mere mangfoldig ledelse har positiv indvirkning på forretningen. Data fra PwC viste i 2016, at virksomhederne med mest diversitet i toppen hev 12,6 procentpoint mere ind i indtjening sammenlignet med virksomhederne med mindst diversitet.

Også de ansatte i Jyske Bank kan blive påvirket negativt af, at der ikke er nogen kvindelige topledere at spejle sig i, mener kredsformanden, Marianne Lillevang.

»Det betyder noget for 50 procent af medarbejderne, at de ikke kan se, hvordan vejen til en topstilling kan blive. Og så betyder det for unge, som ser på os udefra, at de kan tænke, at det ikke er attraktivt at komme ind i sådan en organisation,« siger hun.

Marianne Lillevang fortæller, at både Jyske Bank Kreds og Finansforbundet i mange år har haft fokus på at få flere kvinder ind i ledelseslagene, men at det ikke har haft den store effekt.

I 2017 sad kvinderne i Danmark på omkring 28 pct. af de »ledende positioner«, viser en undersøgelse fra OECD. Det lave tal får Danmark til at indtage en plads som nummer 34 ud af 43 OECD-lande.

»Jeg tror simpelthen, der bliver truffet for sikre valg, og det er svært at gøre op med. Vores ledelse siger og mener, at der er lige muligheder for alle, men det er der mange, der ikke oplever. Hvis vi virkelig ønsker at få fat i de mange talenter, vi har, så skal vi ville det og prioritere det,« slår Marianne Lillevang fast.

Masser af kvindelig talentmasse

Både erhvervskvinden Stine Bosse og Marianne Lillevang er enige om, at der er masser af kvindelig talentmasse at plukke fra, hvis man blot ser sig om.

»Selvfølgelig er kvinderne der. Og de kan gøre en positiv forskel – også for den her bank,« siger Bosse og uddyber, at topledelserne snart må forny sig og for alvor få ligestillingen på plads. Ellers bliver kvindernes fravær ved med at være i fokus.

40 pct. af Jyske Banks ansatte er kvinder, men som der ser ud lige nu, er der lang vej til toppen for dem. Til spørgsmålet om, hvorvidt de mangler de rette kompetencer for at bevæge sig ind i de øverste ledelseslag, lyder Marianne Lillevangs svar:

»Det ville jeg blive overrasket over. Jeg kommer overalt i organisationen, og vi har meget dygtige kvinder. Det er fuldt anerkendt,« siger hun.

Hos Erhvervsstyrelsen er målet for en ligelig kønsfordeling, at der skal være mellem 40 og 60 pct. kvinder i ledelserne. I det øverste lag rammer Jyske Bank altså langt ved siden af skiven.

»Vi har fokus på at øge kvindernes repræsentation i lederstillinger, så det er formentlig et spørgsmål om tid, før vi ser flere kvindelige ledere, også på de øverste ledelsesniveauer,« skriver kommunikationsdirektør i Jyske Bank Erik Qvirin Hansen.

Formanden i Jyske Bank Kreds peger på, at et muligt tiltag kunne være at stille krav til, at både kvinder og mænd skal være repræsenteret i rekrutteringsprocessen. Selv kæmper hun for, at alle stillinger bliver slået op, så begge køn har lige mulighed for at blive taget i betragtning.