Nu krydser de fingre for brede bånd om førjulegaven

Beboere og virksomheder i områder, hvor internetforbindelserne kun kan blive meeeeget langsomme, håber, at deres lod trækkes ud, når næsten 100 millioner kroner i statsstøtte skal fordeles i december – måske for sidste gang.

Der er så dejligt ude på landet. Der er bare ikke altid internetforbindelse og heller ikke altid udsigt til at kunne få en. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Christer Neimöck

Der bliver krydset fingre for en tidlig julegave i hele landet – især dér, hvor der er langt til nærmeste by eller sågar nærmeste nabo.

For om halvanden måneds tid står det klart, hvor de 98,5 millioner kroner, der er sat af i år til at give danskere med meeeeeget langsomme internetforbindelser et solidt tryk på speederen, lander.

Fem ansøgninger sidste år – 18 i år

Det er den såkaldte bredbåndspulje, som risikerer at blive uddelt for sidste gang. I alle tilfælde vil den socialdemokratiske mindretalsregering spare den væk fra næste år, men det er mange af de øvrige partier ikke spor enige i. For bredbåndspuljen har nemlig givet et løft mange steder i landet, hvor der ikke var skyggen af chance for, at tele-, internet- og energiselskaber havde lyst til at poste store beløb i at sætte master op eller grave kabler ned for at sikre ordentlige internetforbindelser.

Fra Guldborgsund Kommune, som dækker hele Falster og halvdelen af Lolland, er der denne gang sendt 18 ansøgninger ind, hvor alt fra to til 30 husstande er gået sammen.

»Sidste år søgte fem, og fire fik tilskud. De kommercielle kræfter har været massivt i gang i vores kommune med både faste forbindelser, trådløse forbindelser og – især – fibernet. De har taget de kommercielle områder, men det har efterladt mindre områder, som det var for dyrt at levere til, fordi der er for langt at grave, og fordi områderne er for stå. Det er for dyrt at stille en mast op, hvis der kun ligger ti husstande. Her kommer bredbåndspuljen ind, og det giver fornyet optimisme, at folk søger. Så må vi bare håbe, at de får tilskud,« siger Niels Kjærgaard, der er Guldborgsunds bredbåndskonsulent – en rullende enmandshær med opgaven at sørge for ordentlige forbindelser til alle i kommunen. Det har nemlig både betydning for beboerne og virksomhederne, som allerede er i områderne, og for at kunne trække flere beboere og virksomheder til.

Kommer i klemme

Ansøgningsfristen til årets runde af bredbåndspuljen på 98,5 millioner kroner  sluttede 23. oktober. De, der har kunnet søge, er husstande, der højst kan få en internetforbindelse på ti megabit i sekundet ind i huset og to megabit ud af huset – og så skal man være klar til selv at lægge mindst 4.000 kroner pr. adresse.

Energistyrelsen, der som landets øverste telemyndighed administrerer pengene, vil midt i december give besked om, hvem der har fået tilskud.

»Det er en succes, at vi får lukket de huller i dækningen, der er. De kommercielt svære områder er det hårde arbejde, selv om det ikke drejer sig om mange adresser. Men her kommer nogle husstande i klemme: De er ikke nok til at få en fast, trådløs mobilforbindelse, og der er for langt at grave til, at der kommer fiberkabler ud til dem. Her har bredbåndspuljen sin styrke. Det vil være en stor tilfredsstillelse for mig, hvis ansøgerne får tilskud,« siger Niels Kjærgaard.

Pengene i bredbåndspuljen er flere gange i årenes løb blevet justeret, så de nåede de rigtige bedre. Derfor er der senest blevet lagt større vægt på husstande i landzoner, hvor de første store uddelinger ofte landede i byområder, hvor man også var plaget af, at ingen kunne levere internetforbindelser med højere hastigheder.

Se selv mulighederne

Man kan på tjekditnet.dk selv slå op, hvilke selskaber der kan – eller ikke kan – levere internetforbindelser, og hvor høj en hastighed de kan få.

Bredbåndspuljen blev indført i februar 2016 af den tidligere regering i samarbejde med Dansk Folkeparti. Siden er der hvert år delt penge ud til i alt over 12.000 adresser.

Skiftende regeringer har haft som målsætning, at samtlige danskere – uanset hvor de bor – senest i 2020 skal have mulighed for at kunne købe en internetforbindelse på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og mindst 30 megabit ud ad huset. Forbindelsen kan være over fastnettet, mobilnettet, et kabel-TV-net eller et fibernet.