Nu kommer der snart IKEA-byer med butikker, hoteller, kontorer og lejligheder

Den svenske møbelgigant investerer milliarder i IKEA-byer rundt om i verden. Om IKEA Danmarks grund på Kalvebod Brygge i København skal være en IKEA-by, vil koncernen endnu ikke sige noget om.

IKEA åbnede i 2014 det første indkøbscenter med et integreret IKEA-varehus i Lübeck i Tyskland. Nu investerer IKEA massivt i flere bygninger og tilføjer hoteller, kontorer og lejligheder til konceptet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: AXEL HEIMKEN/EPA/RITZAU SCANPIX

Selv om fysiske butikker mange steder er hårdt presset af nethandlen, investerer IKEA nu massivt i bygninger.

Det bliver dog ikke de traditionelle blå og gule varehuse, de vil bygge, men i stedet små IKEA-byer.

Hoteller og kontorer skal efter planen ligge side om side med konceptbutikker med den svenske virksomheds produkter i de nye ejendomme, mens butikker med andre mærker samt lejligheder indrettet med møbler fra IKEA også bliver en del af IKEA-byerne.

43 mia. kroner investerer den svenske gigant over de næste tre år i IKEA-byer i Europa, Asien og Nordamerika. Det skriver Financial Times.

IKEA ejer allerede i dag 45 butiksområder, hvor selskabet har IKEA-varehuse, og lejer lokaler ud til andre detailbutikker under samme tag, men det koncept udvides nu til også at omfatte hoteller, kontorer og lejligheder.

I 2025 er det selskabets ambition, at det vil eje 70 IKEA-byer i 15 lande.

IKEA solgte 25 butiksområder i Europa for 6,7 mia. kroner i 2017. Selskabet arbejder nemlig på en ny strategi, hvor IKEA skal have en større tilstedeværelse i midten af de store byer i stedet for som i dag, hvor de blå og gule varehuse hovedsageligt er placeret i udkanten af storbyerne.

IKEA-byer på vej i København og Esbjerg?

Både på Kalvebod Brygge i København og i Esbjerg har IKEA nye varehuse på vej. De skulle have stået klar i henholdsvis 2020 og 2021, men er begge forsinket.

IKEA har 37.000 kvadratmeter til varehuset på Kalvebod Brygge, men har meldt ud, at det ikke bliver så stort som først tiltænkt. Om selskabet har tænkt sig at anvende kvadratmetrene til en IKEA-by, vil IKEA Danmark ikke kommentere.

»Vi er i fuld gang med at finde ud af, hvordan københavnerne helst vil have, at vi kommer til storbyen, og hvordan de helst vil handle hos os, men vi kan ikke komme med detaljer om det endnu,« siger Rikke Torgny Nonboe Andersen, der er kommunikationskonsulent hos IKEA Danmark.

Hun kan endnu heller ikke sige noget om, hvorvidt Danmark får en IKEA-by et andet sted i landet.

»Med de her nye IKEA-byer vil man være mere end et indkøbscenter med butikker. Man kigger på fremtidens behov, og på hvordan man kan skabe noget liv på en ny måde – f.eks. ved også at have hoteller og lejligheder,« siger hun.

Gerard Groener, der er global direktør for Ingkas Centre, der er et datterselskab til IKEAs moderselskab Ingka, er ikke nervøs for, at investeringerne i bygninger er en usikker vej at bevæge sig ud på i en tid med stigende nethandel.

»Hvis du har de rette beliggenheder, vil investeringer i fysiske bygninger altid fungere. Udover at have en stærk tilstedeværelse online handler det om at finde rigtige markeder,« siger han til Financial Times og tilføjer:

»Vi ønsker at være tættere på vores kunder, som lever i de store byer, og som i mindre og mindre grad ejer en bil. Vi vil gerne kunne nå dem og gøre vores møbler tilgængelige for dem,« siger han.

Den globale direktør anerkender, at priserne på ejendomme i de store byer er høje, men siger, at »investeringer i midtbyer har en lavere risiko end investeringer i forstæderne eller på landet«.

I Danmark er danskerne stadig vilde med IKEAs køkkenskabe og kødboller. IKEA Danmark leverede i sidste uge den bedste omsætning i Danmark nogensinde. Således landede omsætningen for de fem danske varehuse og netbutikken IKEA.dk i det forskudte regnskabsår 2017/2018 på 4,3 mia. kroner mod 4,16 mia. kroner i samme periode året før.

Øgede investeringer fik dog indtjeningen til at falde med 32 pct. på bundlinjen, og resultatet efter skat landede på 217 mio. kroner.