Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Handler du i Føtex i Greve, vil du i den kommende tid være en del af et eksperiment, som skal få den grønne omstilling til at glide lidt nemmere.
Butikken bliver nemlig koblet på en nyudviklet digital platform, som automatisk kan tilpasse elforbruget i butikkens ventilationsanlæg og kølemontrer, så det opvejer de udsving, der sker, når solceller og vindmøller producerer strøm.
Det er nemlig en af måderne til at tilpasse elforbruget, når det er vindstille eller overskyet, og der ikke er så meget strøm fra vind og sol i elnettet.
Hvis det viser sig, at det er bæredygtigt, både når det gælder økonomi og komfort i butikken, kan det komme på tale at koble alle butikker i Salling Group på platformen. Dermed kan de reelt fungere som et slags digitalt eller virtuelt batteri.
ATP-huset og københavnske skoler er også med
Samme planer har Coop, som forsøgsvis har gjort en Coop 365-butik i Odense til virtuelt energilager.
Også ATP-huset i Hillerød og Københavns Kommune er med. I København bliver skoler, sportshaller og andre kommunale bygninger derfor i den kommende tid brugt til at lagre energi.
»Det er en løsning, der både kommer det omkringliggende samfund og klimaet til gode, og den ligger på den måde perfekt i tråd med vores øvrige energi- og klimaindsatser,« siger Martin Brix Kortegaard, der er energichef i Salling Group, i en pressemeddelse i forbindelse med lanceringen af projektet.
Coop, der for nylig har lanceret en plan om at have et klimapositivt aftryk som virksomhed i 2030, er også klar til at koble flere butikker på, hvis testen går, som den skal.
»Vi er meget glade for at samarbejde om den dagsorden med andre interessenter inden for system- og fleksibilitetsmarkedet, og vi er i fuld gang med at kortlægge, hvor mange af vores butikker og anlæg, der kan byde ind i projektet, og hvor stor effekt vi kan stille til rådighed,« siger energichef i Coop Ejendomme Nicki Pagh Børgesen.
Blockchain er en del af løsningen
Den nye platform, der er døbt Flex Platformen eller Flex Hub, er udviklet af IBM og energiselskabet Andel og i første omgang testet på en sportshal i Københavns Kommune.
Platformen benytter sig af tre helt centrale digitale teknologier, nemlig Internet of Things, Blockchain og kunstig intelligens.
Internet of Things sikrer kommunikationen med deltagernes anlæg og gør det muligt for bygningernes egne systemer at reagere på signaler fra elmarkedet.
Kunstig intelligens bliver brugt til at forudsige dels elforbruget, dels hvor meget fleksibilitet, der er til rådighed på hvert enkelt anlæg i hver bygning, og hvornår den er til rådighed. Kunstig intelligens er også med til at skabe et samlet overblik over hvor megen fleksibilitet, deltagerne samlet set kan levere til markedet.
Endelig forbinder Blockchain alle anlæg og det finansielle marked, således at dem, der deltager og leverer fleksibilitet, kan modtage betaling.
»Flex Platformen kan gøre forhold, der er komplicerede, nemmere at overskue og nemmere at handle på. Vores kunder får mulighed for at stille anlæg til rådighed og skabe et mere fleksibelt forbrug. Det modtager de en betaling for, så de både bidrager til den grønne omstilling og får en forretning ud af det,« siger Ole Christian Vestergaard, som er administrerende direktør i Andels handelsselskab.
På sigt er det ikke kun danske kunder, der vil få gavn af platformen, hvis det står til IBM og Andel.
»Da mange andre lande står over for lignende udfordring med at integrere op imod 100 procent vedvarende energi i elsystemet, har vi her skabt en oplagt grøn og dansk eksportmulighed. Sammen med Andel har vi planer om at udbrede Flex Platformen til andre internationale energimarkeder,« siger Jesper Braum Nielsen, der er senior partner i IBM Consulting og ansvarlig for projektet.