Nu begynder 5G-telefonerne at komme – så venter vi bare på mobilnettet

Danskerne får først adgang til det meget hurtigere 5G-mobilnet i løbet af 2020, og det kræver, at man køber en ny telefon. Dem er der til gengæld nu kommet mere at vælge imellem.

Samsung har sine 5G-klare smartphones med på Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, i Berlin. Flere andre mobilproducenter er også klar. Foto: Omer Messinger, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER

BERLIN: De seneste års nok mest omtalte teknologi, 5G til mobiltelefoner, begynder nu at være virkelighed i takt med, at flere og flere nye mobiltelefoner er klar til at kunne bruge de nye højhastighedsforbindelser, hvor man kan hente en hel film på nogle få sekunder.

Mobilgiganterne Samsung, Huawei og LG har deres nye 5G-telefoner med på Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, som i disse dage holdes i Berlin. Her og i fire andre tyske byer – München, Köln, Bonn og Darmstadt – åbnede Deutsche Telekom, der er Europas største teleselskab, torsdag sit 5G-mobilnet. Selskabet tilbyder nu dataforbindelser med en hastighed på op til en gigabit i sekundet, det samme som på en fibernetforbindelse.

Hamburg og Leipzig er de næste byer på Deutsche Telekoms liste. De kommer på inden nytår, og i 2020 skal endnu 20 tyske byer have 5G-forbindelse.

Deutsche Telekom betalte for nylig 2,2 milliarder euro for at kunne bruge de nødvendige frekvenser til 5G-mobilteknologien, som sikrer langt hurtigere dataoverførsler, svartider stort set uden forsinkelser og større kapacitet i mobilnettene.

TDC lover landsdækkende 5G i 2020

I Danmark har TDC lovet, at 5G-teknologien er landsdækkende inden udgangen af 2020. Det bliver dog ikke i den topfart, som alle drømmer om, fordi teleselskaberne endnu ikke har fået adgang til de frekvenser, som vil være de bedste til at transportere de mange data i topfart. Desuden kræver det, at danskerne først kan købe nye mobiltelefoner og nye routere, som kan bruge 5G-teknologien, der er en overbygning på dagens 4G-mobilnet. Telenor, Telia og »3« har ikke meldt andet ud, end at også deres 5G vil blive åbnet i løbet af 2020, men ingen af dem har lagt op til noget, der ligner landsdækning.

Samsung har sendt sin Galaxy Note 10 5G og Galaxy S10 5G, der kom tidligere i år, og har netop lanceret en mindre dyr 5G-telefon, Galaxy A90 5G til omkring 5.500 kroner. Den kommer til Europa til oktober. Huawei har sin Mate 20 X 5G klar. Også den fremadstormende, kinesiske mobilproducent OnePlus har i en tid haft sin 5G-telefon på markedet. LG har netop lanceret V50 ThinQ, som også er klar til 5G.

Berlingske dækker Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Berlingske er inviteret af Danske Mediedistributører.