Asiatisk slagsmål kan udløse mangel på smartphones

Japan og Sydkorea er røget i totterne på hinanden, og Japan spærrer nu for eksporten af tre vigtige komponenter til avanceret elektronik.

Samsung, der er verdens største mobilproducent, har fået travlt med at finde nye løsninger for at undgå effekten af japanske restriktioner mod at eksportere vigtige dele af smartphoneproduktionen til Samsungs hjemland, Sydkorea. Arkivfoto: Jung Yeon-je, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At giganterne slås og tager rampelyset, forhindrer ikke andre og lige så store slagsmål i skyggen.

Japan og Sydkorea er røget i totterne på hinanden efter skænderier, hvis årsag strækker sig helt tilbage til Anden Verdenskrig, og som nu kan skabe mangel på smartphones.

Japan indførte nemlig torsdag i denne uge eksportrestriktioner til Sydkorea på tre vigtige materialer, der bruges i avanceret elektronik, som svar på sydkoreanske krav om, at Japan skal betale erstatning, fordi sydkoreanere blev brugt som tvangsarbejdere under krigen, da Japan havde besat den koreanske halvø.

Sydkorea truer med at slå igen.

Smartphoneproduktionen truet

Den nye handelskrig, som supplerer USAs og Kinas månedlange slagsmål, risikerer at betyde mangel på smartphones og hukommelseschips, der bruges i computere, smarture, tablets og kameraer. Hver eneste eksportkontrakt af de tre materialer, som Japan sidder på helt op til 80-90 procent af verdensmarkedet af, skal nemlig godkendes af de japanske myndigheder, og det kan tage op til 90 dage. Indtil torsdag gjaldt eksporttilladelserne i tre år, skriver avisen Japan Times.

Sydkorea er hjemsted for verdens største mobil- og TV-producent, Samsung, og en af verdens største chipproducenter, SK Hynix. De er storleverandører til blandt andre amerikanske Apple og kinesiske Huawei og er ifølge nyhedsbureauet Reuters i fuld gang med at undersøge, hvordan handelskrigen kan påvirke deres produktion mindst muligt.

Striden mellem de to lande blussede op, da en sydkoreansk domstol afgjorde sidste år, at de japanske koncerner Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp. og Mitsubishi Heavy Industries skulle betale mange millioner kroner til de efterladte efter tvangsarbejderne. Det afviste Japan som »utænkeligt«. Japan mener, at spørgsmålet blev afklaret ved en aftale, som de to lande indgik i 1965.

Optrapning i sigte

Den sydkoreanske handelsminister, Yoo Myung-hee, siger, at de japanske restriktioner »vil skabe stor usikkerhed og være en trussel mod den globale økonomi, fordi den ryster hele den globale forsyningskæde«.

Sydkoreas finansminister, Hong Nam-ki, vil ikke udelukke modrestriktioner, selv om en handelskrig vil medføre »uheldig skade for både den koreanske og japanske økonomi«.

Ikke desto mindre overvejer Japan ifølge det japanske nyhedsbureau Kyodo News Agency at udvide handelskrigen.

2019-07-07: Artiklen er rettet, så det fremgår, at SK Hynix er en af verdens største chipproducenter og ikke den største som oprindeligt angivet.