Novo-topchef afslører plan om »langt farvel« til mangeårig finansboss

Jesper Brandgaards afsked med Novo Nordisk har været længe undervejs. Ifølge Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, begyndte det lange farvel til den mangeårige finansboss at tage form i begyndelsen af 2017.

Ifølge Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, (th.) har det længe været planlagt, at Jesper Brandgaard (tv.) skulle forlade selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en del af en større plan, at Novos mangeårige finansboss Jesper Brandgaard i februar først rykkede et skridt ned i hierarkiet og nu helt forlader den danske medicinalkæmpe.

Sådan lyder forklaringen fra Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, på dagen, hvor Jesper Brandgaard efter 20 år i det danske medicinalflagskib gør klar til at trække sig tilbage.

»Helt fra jeg tog over som administrerende direktør, har jeg haft en dialog med Jesper om, hvad han ønskede for de kommende år. Han havde været finansdirektør i rigtigt mange år og sagde, at han gerne ville hjælpe mig i gang som administrerende direktør. Hans ønske var derefter på sigt, at han ville forfølge en karriere i bestyrelsesregi,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Novo-topchefen vurderer, at Jesper Brandgaard var kommet til et punkt, hvor han gerne ville prøve noget andet. Første skridt i den plan var, at Jesper Brandgaard skulle slippe sin post som finansdirektør.

Nu forlader den mangeårige Novo-direktør selskabet til foråret efter senest at have haft ansvaret for Novos biofarmaceutiske forretning.

»Den sidste brik i puslespillet var at finde en afløser, der kunne tage over i biofarma. Det er det, vi annoncerer nu. Det her er en plan, som Jesper og jeg har lavet sammen,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Der har altså ikke været problemer med jeres indbyrdes kemi?

»Overhovedet ikke. Jeg ved godt, at der er nogle medier, der har ønsket at udstille det. Jeg har meget at være Jesper taknemmelig for, da han har været min mentor i mange, mange år. Der sker ikke noget, som Jesper og jeg ikke har talt grundigt igennem,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Efter 17 år som finansdirektør forlod Jesper Brandgaard i februar sin stilling og skulle i stedet have som hovedfokus gennem opkøb at gøre Novos mest lukrative forretningsben – den biofarmaceutiske division – til en succes.

Dengang sagde Jesper Brandgaard til Berlingske Businesss, at han gerne ville have, at selskabets pipeline blev »udvidet inden for de næste seks måneder«.

Novo har endnu ikke foretaget det opkøb, som Jesper Brandgaard lagde op til. Det er dog ikke, fordi Novo Nordisk ikke har gjort forsøget, lyder det fra Lars Fruergaard Jørgensen.

»Vi har forfulgt forskellige muligheder og har også været tæt på. Det er stadig på agendaen, men vi er tålmodige og går efter at lave aftaler, der skaber værdi for vores aktionærer,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Novo kæmper for at komme fri af en større nedtur i selskabets biofarmaceutiske forretning, der allerede om få år vil koste milliarder på bundlinjen.

Fra 2016 til 2017 faldt omsætningen i Novos biofarmaceutiske forretning, der blandt andet sælger hormonpræparater og blødermedicin, med omkring fire milliarder kroner.

Samtidig er der en større nedtur på vej for Novos mangeårige pengemaskine – blødermidlet Novoseven – der står til en salgstilbagegang på flere milliarder kroner over de kommende år.

Ifølge den internationale investeringsbank JP Morgan vil Novos salg af Novoseven i 2021 falde til 3,7 milliarder kroner – et fald på næsten 60 procent fra i dag.

Novo Nordisk prøvede i januar at købe det belgiske biotekselskab Ablynx for at få fingre i et attraktivt blødermiddel. Den manøvre slog dog fejl, da det danske medicinalselskab blev overhalet indenom af ærkerivalen Sanofi, der snuppede det belgiske selskab i en handel til omkring 30 milliarder kroner.

Hvis ikke Novo Nordisk og Jesper Brandgaard får landet et opkøb, inden den mangeårige Novo-direktør stopper til foråret, ligger den brandvarme opgave og venter på den kommende koncerndirektør for den biofarmaceutiske forretning, franske Ludovic Helfgott.

»Jeg tror, at det tiltaler ham at få en stor udfordring. Dygtige mennesker bliver ikke skræmt af en udfordring,« siger Lars Fruergaard Jørgensen om den kommende franske koncerndirektørs nye job.