Novo-formand om politisk modvind i USA: Temperaturen er høj

Novo Nordisk er havnet i en politisk skudlinje i USA, hvor både Senatet og Repræsentanternes Hus kræver svar på, hvorfor selskabets listepriser på insulin over årene er blevet hævet med flere hundrede procent. Novo-formand erkender, at det danske medicinalselskab er ramt af politisk modvind.

Novo-formand Helge Lund erkender, at det danske medicinalselskab er kommet under pres i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det politiske budskab fra USA til den globale medicinalindustri er klart: Få styr jeres priser!

Den besked er også landet hos Novo Nordisk, der er kommet under pres fra både eksperter, politikere og patienter, som har kritiseret selskabets høje priser på insulin.

Både Senatet og Repræsentanternes Hus har bedt Novo Nordisk om at besvare en lang række nærgående spørgsmål om sin prispolitik i USA. De to andre store insulinproducenter, amerikanske Eli Lilly og franske Sanofi, er ligeledes omfattet af de amerikanske politikeres undersøgelser.

De tre selskaber producerer al den insulin, som anvendes i USA, hvilket betyder, at Novo Nordisk, Sanofi og Eli Lilly sidder alene på et stort milliardmarked.

Hos Novo Nordisk erkender bestyrelsesformand, Helge Lund, at det danske medicinalselskab er ramt af politisk modvind på det altafgørende amerikanske marked.

»Balancen mellem at skabe ny innovation og samtidig sikre, at patienter har adgang til medicin, har altid været et tema og en problemstilling i medicinalindustrien, men det er klart, at temperaturen er højere nu, end den har været tidligere. Jeg synes også, at der har været mere fokus på diabetesområdet,« siger Helge Lund.

Det helt grundlæggende problem med det amerikanske sundhedssystem er, at det bygger på et indviklet samspil mellem flere forskellige aktører og mellemmænd, som alle skal have deres del af kagen.

Samtidig vælger et stigende antal amerikanere af økonomiske årsager forsikringstyper med lave præmier og høj selvrisiko.

Helge Lund, bestyrelsesformand i Novo Nordisk

»Vi anerkender, at det er en problemstilling, som både industrien og politikerne er nødt til at håndtere«


Det har den konsekvens, at flere millioner amerikanere hvert år kommer i klemme i et kompliceret sundhedssystem, fordi deres udgifter til receptpligtig medicin bliver større og større.

»Vi anerkender, at det er en problemstilling, som både industrien og politikerne er nødt til at håndtere. Vi har allerede iværksat flere initiativer, men jeg mener, at vi bør gøre mere. Alle parter i det amerikanske sundhedssystem burde sætte sig sammen og finde en mere systemisk løsning på den her udfordring. Det er vanskeligt for en enkelt virksomhed at løse problemet på egen hånd,« siger Helge Lund.

Du siger, at Novo bør gøre mere. Hvilke løsninger kan Novo helt konkret tilbyde?

»Jeg kan ikke gå i detaljer, men min pointe er, at det er en problemstilling, som udvikler sig. Derfor mener jeg, at alle parter bør overveje, hvordan de kan bidrage til, at der bliver fundet mere stabile og langsigtede løsninger,« siger Helge Lund.

Den 56-årige nordmands karriere har været fyldt med olie, men Helge Lund foretog for et års tid siden et kursskifte, da han satte sig på formandsposten i Novo Nordisk.

Helge Lund er på den store erhvervsscene primært kendt for at have forvandlet olieselskabet Statoil – nu Equinor – fra en virksomhed med fokus på Norge til at være en oliegigant med aktiviteter i hele verden.

Du har haft en lang karriere i olieindustrien, som også er en branche, hvor politikere har øget presset med krav om grønnere energialternativer. Kan du trække på den erfaring i forhold til den udfordring, som Novo står med i USA?

»Jeg synes, at der er mange lighedspunkter mellem pharma og energiindustrien. Det er regulerede, langsigtede industrier, hvor der skal foretages store investeringer. Samtidig handler det også om at udvikle nye teknologier og skabe innovation. Det er også to industrier, der er i dyb dialog med samfundet. Vi har brug for samfundets tillid og tiltro for at kunne operere,« siger Helge Lund.

Novo Nordisk er et af flere globale medicinalselskaber, som er kommet i søgelyset hos både myndigheder og politikere i USA.

Topchefer fra den globale medicinalbranche måtte i februar skoleret i det amerikanske senat, som havde indkaldt til høring om landets medicinpriser.

Under høringen beskrev amerikanske senatorer medicinalselskabernes priser som værende »moralsk frastødende« og øgede dermed trykket på en branche, som længe har været under pres i offentligheden.

Donald Trump beskyldte tidligt i sin regeringstid som præsident den globale medicinalbranche for at »slippe af sted med mord« med henvisning til industriens tårnhøje priser på det amerikanske marked.